1EUR = 4.8742 RON | Bucureşti 6 º

Companii

BVB nu a reuşit să atragă nicio listare în primul semestru. Valoarea IPO-urilor lansate pe pieţele de capital europene a scăzut cu 47%

Bursa de Valori Bucureşti nu a atras nicio ofertă publică (IPO) iniţială în prima jumătate a acestui an, deşi au fost companii care şi-au declarat interesul de a se finanţa prin astfel de operaţiuni, observându-se în schimb o preferinţă pentru emisiunile de obligaţiuni, potrivit unui studiu realizat de PwC, care relevă faptul că şi pe pieţele de capital din Europa valoarea IPO-urilor lansate a scăzut cu 47%, la 12,1 miliarde de euro, în perioada de referinţă, comparativ cu primul semestru din 2018.

15 iul, 2019 | Agerpres

Potrivit raportului IPO Watch Europe Q2 2019, realizat de PwC, aceeaşi tendinţă de scădere a înregistrat şi numărul de oferte publice, unde declinul a fost de 43,8%, până la 53 de operaţiuni, în timp ce valoarea medie a unei operaţiuni a scăzut cu 20%, la 181 de milioane de euro.

La nivel mondial, valoarea ofertelor publice iniţiale a scăzut cu 28% în primul semestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 82,8 miliarde dolari.

"După un prim trimestru apatic, piaţa europeană a înregistrat o revenire în trimestrul al doilea când, deşi au fost mai puţine tranzacţii, valoarea a fost semnificativ mai mare, primele cinci IPO-uri cumulând 7,4 miliarde euro. În contextul Brexit şi al incertitudinilor globale cauzate în principal de discuţiile privind tratatele comerciale, Europa se confruntă cu o scădere a interesului investitorilor care, probabil, nu se va schimba semnificativ în acest an, astfel încât să fie recuperate scăderile din prima jumătate a acestui an", a afirmat Sorin Petre, partener PwC România.

Sectorul financiar este în continuare pe primul loc în topul lansărilor de oferte publice iniţiale, cu 43% din total (5,18 miliarde euro), urmat de cel industrial, cu 25% (4,39 miliarde euro) şi cel de servicii, cu 19% (2,26 miliarde euro).

De asemenea, Londra (London Stock Exchange - LSE) a rămas bursa preferată a companiilor care au ales să se finanţeze prin astfel de operaţiuni, însumând 42% din valoarea totală a IPO-urilor lansate în prima jumătate a anului. De altfel, piaţa de capital londoneză a fost singura care a înregistrat o creştere a ofertelor publice iniţiale în primul semestru al anului, faţă de acelaşi interval din 2018, atât în volum, cât şi în valoare (+5%).

Din păcate, Bursa de Valori Bucureşti nu a reuşit să atragă niciun IPO în primele şase luni ale acestui an.

"Deşi au fost companii care şi-au declarat interesul de a se finanţa prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, în prima jumătate a acestui an nu a avut loc nicio listare. În perioada similară din 2018, au avut loc două astfel de operaţiuni. Posibil ca şi pe fondul evenimentelor de la finalul anului trecut (OUG 114), astfel de decizii să fi fost amânate. În schimb, observăm o preferinţă pentru emisiunile de obligaţiuni. Al doilea semestru a început mai optimist, cu listarea iHunt Ploieşti pe AeRO", a spus Ileana Gutu, senior manager, PwC România.

În topul pieţelor de capital din Europa, după valoare, în primul semestru s-au situat: London Stock Exchange - 16 IPO-uri, cu o valoare de 5,1 miliarde de euro, Borsa Italiana - 9 IPO-uri, cu o valoare de 2,1 miliarde de euro, SIX Swiss Exchange - 3 IPO-uri, cu o valoare de două miliarde de euro.

Cele mai mari IPO-uri din Europa ca valoare în primul semestru au fost Nexi SpA (Borsa de Italia) - 2,05 miliarde de euro, Network International Holdings (LSE) - 1,41 miliarde de euro şi Stadler Rail AG (SIX Swiss Exchange) - 1,35 miliarde de euro.

Studiul a inclus principalele 14 pieţe de capital din Europa, respectiv Marea Britanie, Franţa, Turcia, Polonia, Spania, Belgia, Elveţia, Italia, Austria, Germania, Danemarca, Suedia, Norvegia şi Finlanda.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO