Câmpeanu a discutat în Olanda despre implicaţiile liberalizării pieţei muncii pentru români

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a participat la o reuniune la nivel înalt în Olanda, principala temă de discuţie fiind implicaţiile asupra societăţii olandeze a liberalizării pieţei muncii pentru cetăţenii români şi bulgari şi combaterea eventualelor aspecte negative.
Economica.net - mar, 10 sept. 2013, 20:51
Câmpeanu a discutat în Olanda despre implicaţiile liberalizării pieţei muncii pentru români

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a fost, duminică şi luni, într-o vizită oficială în Regatul Ţărilor de Jos, la invitaţia ministrului Afacerilor Sociale şi Ocupării, Lodewijk Asscher.

Reuniunea la nivel înalt a avut ca principale obiective discutarea implicaţiilor asupra societăţii olandeze a liberalizării pieţei muncii pentru cetăţenii români şi
bulgari şi combaterea eventualelor aspecte negative ale liberei circulaţii a forţei de muncă, prin politici naţionale şi cooperare internaţională, informează, marţi, Ministerul Muncii.

„De asemenea, a reieşit că evaluările privind un aflux de cetăţeni români în Regatul Ţărilor de Jos după 1 ianuarie 2014 nu este de aşteptat, iar temerile societăţii olandeze în legătură cu această temă sunt absolut nefondate”, a precizat sursa citată.

Programul vizitei ministrului Mariana Câmpeanu a inclus convorbiri cu omologul olandez, o întâlnire de lucru cu membri ai mediului guvernamental, politic, de afaceri şi sindical, dar şi participarea la Reuniunea la nivel înalt privind libera circulaţie a forţei de muncă în cadrul UE, organizată de Ministerul Afacerilor Sociale şi Ocupării, în cooperare cu alte ministere şi cu autorităţile locale din Haga, Rotterdam şi Westland.

Regatul Ţărilor de Jos va liberaliza, la 1 ianuarie 2014, piaţa muncii pentru cetăţenii români, la încheierea perioadei maxime de restricţii, de şapte ani, prevăzută prin Tratatul de Aderare a României şi Bulgariei la UE.

Astfel, din 2014 încetează pentru cetăţenii români angajaţi în Regatul Ţărilor de Jos obligaţia de a avea permisul de muncă obţinut de angajator sau de a se încadra în una dintre categoriile de lucrători exceptaţi de la această obligaţie. Eliminarea, la 1 ianuarie 2014, a restricţiilor aplicate cetăţenilor români pe piaţa olandeză a muncii este necondiţionată.

Liderul Partidului Libertăţii (PVV, extremă dreapta) Geert Wilders a protestat, luni, la Ambasada României de la Haga faţă de deschiderea frontierelor olandeze pentru muncitori români şi bulgari, potrivit site-ului NLTimes.nl.

Conform sursei citate, Wilders a venit la ambasadă să înmâneze o scrisoare în care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la venirea a românilor şi bulgarilor, care vor putea munci începând de la 1 ianuarie 2014 fără restricţii pe piaţa olandeză. După întâlnire, liderul formaţiunii antimigrare a declarat că a fost „primit bine” şi că românii l-au ascultat.

Populaţia olandeză este îngrijorată, aproape trei sferturi afirmă că se teme de o creştere a nivelului infracţionalităţii şi a presiunii asupra pieţei muncii, a susţinut liderul PVV.

Şeful campaniei pentru alegerile europene în cadrul Partidului Poporului pentru Libertate şi Democraţie (VVD, liberal), eurodeputatul Hans van Baalen, l-a criticat dur, luni, pe Wilders. El a declarat că a privit protestul PVV la Ambasada României cu jenă.

„Aproape că m-am aşteptat să aud sloganul «Românii, afară». Nu este absolut deloc modul în care ar trebui să ne tratăm în Europa”, a comentat Van Baalen despre acţiunea lui Wilders.

În opinia lui van Baalen, Wilders îi insultă pe români şi nu înţelege că o creştere economică îi ajută atât pe români, cât şi pe olandezi în Europa.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...