Câmpeanu: Bugetul pe 2014 va asigura plata fără sincope a pensiilor și a altor drepturi de asigurări sociale

Bugetul de stat și cel asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor au fost construite astfel încât să asigure plata fără sincope a pensiilor, a altor drepturi de asigurări sociale și a indemnizațiilor de șomaj, pentru susținerea respectivelor sectoare alocându-se 8,2% din PIB, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
Economica.net - vin, 22 nov. 2013, 16:24
Câmpeanu: Bugetul pe 2014 va asigura plata fără sincope a pensiilor și a altor drepturi de asigurări sociale

‘Bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și bugetul pentru șomaj au fost construite pe indicatorii macroeconomici și sociali pentru 2014 și pe o prognoză, sperăm noi realistă, în privința numărului de persoane care vor beneficia de pensie, de ajutoare sociale, de indemnizații pentru șomaj, în așa fel încât să putem asigura respectivele plăți fără nicio sincopă’, a afirmat ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a subliniat că, în situația apariției ‘unor fenomene deosebite’, există posibilitatea rectificărilor bugetare, însă actuala construcție se bazează pe date realiste. De altfel, în 2014, pentru susținerea sistemului public de pensii și a sistemului asigurărilor de șomaj se va aloca 8,2% din PIB.

Referindu-se la reducerea cotelor de contribuții sociale, ministrul Muncii a precizat că aceasta se va produce ‘după execuția bugetară de la mijlocul anului viitor, când vor fi disponibile toate datele, inclusiv influențele reducerii TVA în sistemul de panificație, pentru a nu fi afectată stabilitatea sistemelor de asigurări sociale’.

La construcția bugetară în domeniul asigurărilor sociale de stat și al asigurărilor de șomaj s-a avut în vedere majorarea cu 3,75% a valorii punctului de pensie, precum și scăderea ratei medii a șomajului la 4,8%. Pentru finalul anului 2014 s-a estimat că numărul de șomeri va fi de 435.000 față 438.000 în decembrie 2013. La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor s-a apreciat că vor fi 4.685.000 pensionari plătiți prin Casa Națională de Pensii Publice (pensie medie lunară de 812 lei) și 154.600 pensionari plătiți prin Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații (pensie medie lunară de 2.588 lei).

Vineri, deputații și senatorii din comisiile de muncă au avizat favorabil proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, cu 18 voturi pentru și 4 împotrivă. Toate cele 15 amendamente ale opoziției, care vizau suplimentări de fonduri, au fost respinse.

Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2014 este de 47,2 miliarde lei, cu 3,94% mai mare față de cel din 2013, prevede proiectul înaintat Parlamentului.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, care a prezentat fundamentarea celor două bugete, a subliniat că la construcția acestora s-au avut în vedere prognoze referitoare la evoluțiile macroeconomice ale anului viitor, precum și respectarea angajamentelor Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...