Câmpeanu: FMI nu ne-a impus soluţii, le identifică împreună cu noi

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu a impus României condiţii în privinţa nivelului pensiilor şi al salariului minim pe economie garantat în plată, ci a încercat să le identifice împreună cu Guvernul şi cu specialiştii români, a declarat miercuri, la RTV, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
Economica.net - mie, 31 iul. 2013, 18:14
Câmpeanu: FMI nu ne-a impus soluţii, le identifică împreună cu noi

‘Nu există impuneri pentru că nici FMI nu ştie cum o să evolueze economia ca să impună un salariu minim. Salariul minim se stabileşte în funcţie de condiţiile economice şi în baza dialogului pe care-l avem cu partenerii sociali, cum de altfel s-a procedat şi anul acesta (…) Nici pentru viitoarea indexare a pensiilor nu este nevoie de nicio aprobare din partea FMI. N-a fost nevoie nici anul trecut de nicio aprobare a FMI pentru că (indexare – n.r.) era cuprinsă într-o lege care, după cum ne aducem aminte, a fost făcută împreună cu partenerii noştri internaţionali. Fondul Monetar a încercat să găsească, împreună cu noi, acele soluţii care să ducă la sustenabilitatea sistemului de pensii’, a spus ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a reamintit faptul că ‘metodele pentru a încerca o echilibrare a sistemului de pensii’ au fost descurajarea pensionărilor anticipate prin majorarea procentului de penalizare şi creşterea vârstei de pensionare.

‘Soluţia este însă creşterea economică, deci mai mulţi contribuabili la sistemul de pensii administrat de stat’, a subliniat Mariana Câmpeanu.

În legătură cu egalizarea vârstei pensionare a femeilor cu bărbaţii, ministrul Muncii a arătat că aceasta se va produce gradual până în anul 2035. ‘Este o amânare a unei recomandări a Uniunii Europene, pe care avem obligaţia să o implementăm’, a precizat ministrul Muncii.

Referindu-se la salariul minim pe economie garantat în plată, Mariana Câmpeanu a spus că discuţiile pe această temă vor avea loc la momentul construirii următorului buget de stat şi avându-se în vedere situaţia economică a ţării, dar şi faptul că performanţa trebuie recompensată.

‘Atâta timp cât salariile în România vor fi cele mai mici din Uniunea Europeană, nici performanţa economică nu va fi cea pe care o dorim. O persoană care are, de pildă, 800 lei pe lună, deci salariul minim garantat în plată acum, este clar că va mai lucra ceva pentru a-şi întregi veniturile. Fie că va lucra la negru, fie că va munci acasă, dacă are un teren (agricol – n.r.), aşa că randamentul lui în cele opt ore de la serviciu nu va fi cel scontat. În discuţiile mele cu angajatorii încerc să-i conving că (…) trebuie să existe un echilibru între performanţă şi plata muncii. Altfel, ne vom învârti într-un cerc vicios, iar oamenii noştri calificaţi vor pleca afară’, a afirmat ministrul Muncii.

Pe de altă parte, Mariana Câmpeanu nu a exclus posibiliatea ca, din 2014, să fie reduse contribuţiile la asigurările sociale pe care le plătesc angajatorii.

‘Eu cred că, probabil, la anul, vom reduce contribuţiile plătite de angajatori la asigurările sociale. Este şi în Programul de guvernare. Sperăm că acest lucru îl vom face de la anul’, a declarat ministrul Muncii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia
Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia
Cei trei judecători de la Curtea Federală a Australiei au decis în favoarea guvernului în procesul privind anularea vizei ...
Guvernul britanic analizează un plan de împrumuturi bancare acordate companiilor energetice, pentru a atenua costul mare al energiei
Guvernul britanic analizează un plan de împrumuturi bancare acordate companiilor energetice, pentru a atenua costul mare ...
Guvernul Marii Britanii are în vedere planuri de a atenua o creştere bruscă a costurilor energiei, care va afecta gospodăriile ...
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade s-a produs în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade s-a produs în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 s-a produs sâmbătă aproape de miezul nopţii, la ora locală 23:51, în zona seismică ...