Campionii crizei COVID 19: Top 5 decizii de business luate de companii de la începutul epidemiei coronavirus în România

Se împlinește o lună de când România a intrat în lupta cu coronavirus. Criza medicală a  provocat rapid o criză economică. Majoritatea companiilor din România au fost afectate într-un fel sau altul de epidemie și de măsurile impuse de autorități și a trebuit să ia decizii de business de urgență și de anvergură. ECONOMICA.NET face un top al deciziilor de business luate de companii în această perioadă. Principalul criteriu al topului este interesul stârnit cititorilor noștri de anunțurile companiilor, adică numărul de utilizatori unici care au fost interesați de măsurile lor.
Ionut Tudorica - mie, 25 mart. 2020, 11:21
Campionii crizei COVID 19: Top 5 decizii de business luate de companii de la începutul epidemiei coronavirus în România

1. Kaufland – avansarea plăților

Cea mai accesată decizie de business din toată perioada a aparținut Kaufland. Cel mai mare retailer alimentar din România, și-a anunțat în 23 martie partenerii că va plăti facturile la 7 zile, față de 30 de zile cum se întâmplă în prezent. 

Măsura a fost luată în contextul crizei Coronavirus, pentru a putea asigura stocurile necesare. Compania a spus că asigurarea stocurilor de marfă este cel mai important deziderat, după siguranța clienților și că măsura se va aplica inclusiv facturilor înregistrate deja în sistem.

2.  Banca Românească – prima care a anunțat suspendarea plății ratelor

Pentru credite ipotecare, consum cu ipotecă, sau nevoi personale, pe baza solicitărilor clienților făcute prin call center, plata ratelor poate fi amânată pentru una sau două luni,a anunțat banca în 16 martie. Exemplul i-a fost urmat de celelalte bănci mari. Înainte de anunțul Băncii Românești, Banca Transilvania a avut o propunere de neplată a ratelor pentru clienții ei, însă anunțul viza doar un card de credit special. Considerând acea măsură una pur de marketing, nu face parte din topul nostru. Altfel, nici măsurile de CSR ale companiilor nu sunt luate în considerare în acest top, aici fiind vorba doar de decizii de business. Este de menționat faptul că încă de pe 14 martie apăruseră zvonuri că CEC ar urma să ia o astfel de decizie pe 16 martie, chestiune care s-a și întâmplat,dar după decizia luată de Banca Românească. Este de netăgăduit că zvonurile din vinerea de 14 martie au mișcat piața bancară spre analiza suspendării plății ratelor. 

3. Ikea – decizie proprie de închidere a magazinelor 

Retaileriul suedez IKEA a decis neforțat să închidă ambele magazine din București, urmare a pandemiei COVID-19. Clienții pot cumpăra online, doar prin metode de plată electronice. „Este o perioadă ieșită din comun, iar prioritatea noastră absolută este să asigurăm sănătatea și siguranța clienților și angajaților. Am fost alături de aceștia în toate aceste zile și am monitorizat îndeaproape situația, iar aceasta este decizia corectă pe care trebuie să o luăm în momentul de față. Așteptăm cu nerăbdare să ne reîntâmpinăm clienții în magazine.”, a declarat Sara Del Fabbro, CEO IKEA Europa de Sud Est.

4. Profi – s-a oferit să preia angajații rămași fără lucru după închiderea mall-urilor

Retailerul alimentar Profi, care deţine cea mai extinsă reţea de magazine din ţară, a anunțat în 23 martie că vrea să preia o parte din personalul disponibilizat în urma închiderii centrelor comerciale tip mall. 

Profi a demarat discuţiile cu mai mulţi retaileri nealimentari în vederea preluării unei părti din salariaţii pe care aceştia îi disponibilizează. „Facem pregătiri pentru perioada urmatoare, când ne aşteptăm să ne mărim considerabil efectivele deoarece acum misiunea noastră principală nu mai sunt afacerile, ci să acţionam ca o organizaţie privată care hrăneste populaţia,” a declarat Pawel Musial, directorul general  al magazinelor PROFI.

5. OLX – a eliminat anunțurile de vânzare a produselor de protecție împotriva coronavirus la prețuri speculative

OLX a anunţat în 16 martie că, pentru a preveni specula și răspândirea coronavirusului, a luat mai multe măsuri care să-i ajute pe utilizatori. În primul rând, a interzis vânzarea de măști, geluri anti-bacteriene și alte produse medicale care au legătură cu COVID-19 și a alocat o echipă de moderare dedicată care monitorizează subiectul 24/24 ore.

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...