MedLife a dezvoltat în urmă cu doi ani un program gratuit de testare genetică, cu acoperire națională, pentru copiii diagnosticați recent cu cancer, în scopul îmbunătățirii succesului terapeutic.
523 de pacienți au beneficiat până în prezent de programul #SperanțaNuMoareDeCancer, având astfel șansa la un tratament oncologic personalizat. Cei mai mulți dintre aceștia provin din zona Capitalei și din județele Cluj, Timiș, Iași și Mureș. Cele mai frecvente tipuri de cancer la copiii incluși în program sunt până în prezent acelea hematologice, care cuprind diverse forme de leucemie și limfom. Pe locul al doilea se situează cancerele neurologice, care constau în tumori ale sistemului nervos central (glioblastomul și meduloblastomul). De asemenea, cancerele de tip sarcom, care afectează țesuturile conjunctive, cum ar fi rabdomiosarcomul, sunt frecvente în continuare.
Acestui demers i s-a alăturat, în calitate de ambasador, David Popovici care a donat o medalie copiilor cu afecțiuni oncologice, pe cea câștigată la Mondialele de la Budapesta în proba de 200 m liber masculin, performanță cu care sportivul a făcut istorie, fiind primul titlu mondial în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc.
Medalia donată a fost topită și a luat forma a peste 100 de fundițe aurii, simbol al luptei împotriva cancerului la copii. Acestea au fost oferite copiilor care înving cancerul, David dorind ca fiecare copil să câștige această bătălie pe viitor. Lui David i s-au alăturat și alți campioni mondiali pentru a susține în același mod #SperanțaNuMoareDeCancer: Maria Olaru, Beatrice Câșlaru, Mihai Leu, Lăcrămioara Perijoc și Cătălina Ponor.
Programul demarat de MedLife vizează pacienții cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, diagnosticați cu cancer în ultimele patru luni de la data lansării programului. Înscrierea copiilor în programul #SperanțaNuMoareDeCancer se face prin intermediul aparținătorilor sau a medicului oncolog. Copiii diagnosticați cu cancer în ultimele patru luni de la data lansării programului pot fi înscriși prin completarea unui formular și urcarea dosarului medical pe pagina www.medlife.ro/speranta-nu-moare-de-cancer. Înscrierea se poate face prin intermediul unuia dintre părinți, a tutorelui legal sau a medicului curant.
Toate înscrierile sunt analizate de o echipă medicală dedicată în termen de 10 zile lucrătoare. Pacienții care îndeplinesc condițiile de înrolare în program vor fi contactați pentru comunicarea pașilor următori. În funcție de diagnosticul fiecărui pacient, specialiștii MedLife colaborează cu medicii curanți pentru a obține probele de țesut, în cazul tumorilor solide, sau din măduva osoasă, în cazul leucemiilor, în vederea efecutării testării genetice în laboratorul de biologie moleculară MedLife. Pentru pacienții înscriși în program, rezultatele testării sunt oferite în termen de două – trei săptămâni de la recepția probei în laborator, urmând ca pe baza lor medicul oncolog să aleagă cele mai potrivite terapii pentru fiecare copil.
#SperanțaNuMoareDeCancer este un program cu acoperire națională, derulat de MedLife exclusiv din fonduri proprii, testele urmând să fie oferite gratuit pentru copiii care se înscriu în program și care corespund condițiilor prezentate.