Când cetăţeanul învinge statul: în 2017, România a plătit despăgubiri de 2,86 milioane de euro celor care şi-au câştigat dreptatea la CEDO

Ministerul de Finanţe a plătit în cursul anului 2017 despăgubiri totale de 2,86 milioane de euro românilor care au câştigat procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), au spus pentru Economica.net oficialii ministerului de resort. Sumele plătite românilor care câştigă procese la CEDO au scăzut continuu în ultimii doi ani. 
Cristina Şomănescu - joi, 15 mart. 2018, 22:01
Când cetăţeanul învinge statul: în 2017, România a plătit despăgubiri de 2,86 milioane de euro celor care şi-au câştigat dreptatea la CEDO

Statul a plătit în anul 2017 despăgubiri de peste 13 milioane lei românilor care şi-au câştigat dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Valoarea totală a despăgubirilor plătite anual de Ministerul de Finanţe (MFP) celor care au câştigat procese la CEDO a scăzut continuu din 2015 încoace, potrivit datelor pe care MFP le-a comunicat Economica.net.

Sumele totale plătite anual de Ministerul de Finanţe românilor care au câştigat procese la CEDO sunt:

  • în 2015: 34,87 milioane de lei;
  • în 2016: 16,66 milioane lei;
  • în 2017: 13 milioane lei.

Sursă informaţii: MFP pentru Economica.net.

„Cuantumul total al despăgubirilor plătite în anul 2017 de Ministerul Finanţelor Publice în urma condamnărilor României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost de 13.064.446,36 lei (n. red circa 2,86 milioane de euro)”, au declarat în exclusivitate pentru Economica.net oficialii Ministerului de Finanţe.

CEDO a acordat în 2017 despăgubiri de peste 1,52 milioane de euro prin cele 69 de hotărâri pronunţate în cauze împotriva ţării noastre.

Suma plătită efectiv de Ministerul de Finanţe în 2017 românilor care şi-au câştigat dreptatea la CEDO nu coincide cu valoarea despăgubirilor acordate de Curte anul trecut, în cauzele împotriva României, din următoarele motive: termenul de trei luni de la rămânerea definitivă a unei hotărâri a Curţii, sau de la comunicarea unei decizii în care Guvernul trebuie să efectueze plata; solicitarea unor reclamanţi de amânare sau suspendare a plăţii sumelor datorate; exercitarea unor acţiuni în revizuire, prin care Curtea radiază cererile de pe rol şi deci, şi obligaţia statului de a plăti vreo sumă cu titlu de satisfacţie echitabilă.

„În cursul anului 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Curtea sau CEDO) a pronunţat un număr total de 69 de hotărâri în cauze îndreptate împotriva României.
În 54 dintre aceste hotărâri, Curtea a constatat încălcarea a cel puţin un drept ocrotit de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, acordând despăgubiri în cuantum total de 1.526.789,19 de euro. Despăgubirile au fost acordate de CEDO cu titlu de daune materiale, daune morale şi/sau cheltuieli de judecată”, au declarat pentru Economica.net oficialii Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Plata sumelor stabilite prin hotărâri sau decizii ale Curţii nu se efectuează imediat după pronunţarea acestora, ci în termen de maximum trei luni de la data la care hotărârile rămân definitive, în temeiul articolului 44 din Convenţie ori, în cazul deciziilor şi al acelor hotărâri care sunt definitive de la momentul pronunţării – în termen de trei luni de la data comunicării deciziilor ori hotărârilor Curţii către statul pârât şi către reclamant. Prin urmare, având în vedere aceste termene, este posibil ca totalul sumelor acordate de Curte cu titlu de despăgubiri în decursul unui an să nu coincidă cu totalul sumelor de bani plătite de stat, au explicat reprezentanţii MAE pentru Economica.net.

15.000 de euro este cea mai mare despăgubire plătită de Ministerul de Finanţe în 2017 românilor care şi-au câştigat dreptatea la CEDO.  

„În anul 2017, cele mai mari despăgubiri plătite de Ministerul Finanțelor Publice au fost în cuantum de 15.000 euro per dosar. A fost identificat un număr de 24 dosare, pentru care a fost plătită suma totală de 1.700.611,50 lei”, ne-a spus Ministerul de resort care a refuzat să ne comunice numele persoanelor implicate în aceste procese. 

Citeşte în Economica şi: Statul a plătit anul trecut 3,7 milioane de euro pe procese câştigate de români la CEDO. Cele mai mari sume, pentru Dosarul Revoluţiei şi MISA

Notă: conversia lei – euro a fost făcută la cursul mediu BNR din anul 2017, de 4,5681 lei pentru un euro. 

Te-ar mai putea interesa și
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România, de la 1.768 la 1.942 într-un an marcat de incertitudini economice globale, a informat joi compania într-un coumunicat de presă.......
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Peste 50 de companii s-au listat la Bursa de Valori din Bucureşti din 2010 şi până în prezent, iar aproape jumătate ...
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria, la Beba Veche.
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Guvernul va adopta în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat ...