Când merită să cumperi în cantităţi mari de la magazin

Ambalejele tip economy pack au scris deja istorie în peisajul comerţului autohton. Fie că vorbim despre produse alimentare sau nu, românul a prins ideea că atunci când cumperi în cantităţi mai mari este mai ieftin şi au acţionat în consecinţă. ECONOMICA.NET vă spune când chiar merită să cumperi în cantităţi XXL.
Alina Stanciu - joi, 29 mai 2014, 21:33
Când merită să cumperi în cantităţi mari de la magazin

În 1998, producătorul autohton Bere Mureş lansa un produs revoluţionar pentru piaţa locală de atunci: prima bere la PET, marcând un nou început pentru o industrie care a ajuns, 16 ani de atunci, să vândă mai mult de jumătate din volume în sticle de cel puţin 1,5 litri. Metoda cantităţilor XXL, ca strategie de marketing, este de mult timp o obişnuiţă pentru consumatorul român, la fel cum este la îndemână şi pentru producători, indiferent că vorbim despre zona alimentară sau cea non-alimentară. „În cadrul coşului de cumpărături, printre categoriile în care ambalajele de tip economy pack au o pondere relativ semnificativă se află atât produse alimentare, cât şi non-alimentare: băuturile răcoritoare, berea, cafeaua, paştele făinoase, detergentul de rufe, gelul de dus, pastă de dinţi, mâncare pentru animale, cât şi alte categorii care sunt mai puţin importante”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Cristina Moldovanu, Client Service Director în cadrul companiei de cercetare  RetailZoom România.

Berea la PET, preţ la jumate

În 2013, mai mult de jumatete din vânzările în volum de bere au fost făcute în ambalajele de 2 şi 2.5L, potrivit unei analize RetailZoom realizată pentru ECONOMICA.NET. S-a ajuns aici atât ca urmare a agresivităţii producătorilor pe acest segment, existând PET-uri şi de 3 litri, dar şi a preţului foarte bun. ” Discreptantele de preţ sunt accentuate în cazul berii, unde produsele de 2L sau 2.5L au în general preţul la jumătate faţă de produsele la 0.5L, fie ele la sticlă sau cutie metalică”, ne-a declarat oficialul RetailZoom. 

În schimb, în cazul băuturilor energizante, apariţia şi promovarea cutiilor cu o cantitate de peste 250 de ml (de ex.330, 355 sau 500 ml) este de dată mai recentă. „În această categorie, doar o treime din vânzările în volum este adusă de ambalaje peste 250 de ml”, apreciază Moldovanu.

Gel de duş XXL

Din datele RetailZoom, în cazul produselor de îngrijire personală, o tendinţa destul de clară referitor la  ambalajele de tip economy pack se observă în categoria gel de duş, unde produsele de 750 de ml ating aproape 10% din categorie în 2013, înregistrând aproape o dublare a vânzărilor în 2013 vs. 2012 în comerţul modern. „Cu siguranţă preţul este un factor influent în alegerile cumpărătorilor, gelul de dus în ambalajul de 750 ml fiind, în medie, cu 50% mai ieftin per litru faţă de produsele la 250 de ml. Diferenţa de preţ este mare, însă trebuie ţinut cont şi de faptul că brandurile premium, mai scumpe, sunt în general prezente în ambalaje de 250 ml”, explică Cristina Moldovanu.

Când merită să cumperi mai multă pastă de dinţi?

În ceea ce priveşte pasta de dinţi, din datele companiei de cercetare reiese că nu există o diferenţa semnificativă a preţului per litru între produsele de 50 de ml şi cele de 100 de ml, fapt determinat de promoţii dese, de tip multipack pentru produsele de 50 ml. „Totuşi, diferenţele de preţ per litru sunt majore la ambalajul de 125 ml, aici preţul mediu per litru fiind de 3 ori mai mic faţă de produsele mai sus menţionate”, apreciază directorul RetailZoom.

Atenţie la preţ!

Mai ales în cazul produselor nealimentare, trebuie să se aibă în vedere că, atunci când se achiziţionează produse în ambalaje de tip economy, „costul” unui preţ mai bun pe unitate de măsură se traduce prin faptul că blocaţi o anumită sumă de bani din bugetul personal pentru respectivele articole pe care nu le folosiţi imediat. De asemenea, există situaţii când, urmare a introducerii unor campanii promoţionale şi nu numai, să fie mai ieftin să cumperi mai multe cutii mici dintr-un produs decât o cutie cu o cantitate mai mare. De aceea, trebuie să comparaţi întotdeauna preţul produselor oferite în ambalaje economy pack  cu cele comercializate în cantităţi mai mici. ECONOMICA.NET a descoperit, spre exemplu, că, în unele magazine, este mai ieftin să cumperi 2 cutii cu câte 16 de capsule Ariel decât 1 cutie a câte 32 de capsule. Diferenţa este de aproape 2 lei. Detalii în imaginile ataşate.

Menţionăm că sursa informaţiilor RetailZoom este Benchmark- comerţul modern reprezentat de retailerii: Carrefour, Cora, Metro, Mega Image, Shop&Go, Carrefour Market, Billa, Penny Market, Profi, Inmedio.

Preţurile produselor Ariel, luate ca exemplu de ECONOMICA.NET, au fost luate de ECONOMICA.NET de pe carrefouronline.ro.

Te-ar mai putea interesa și
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. HORNBACH își consolidează eforturile tehnologice prin lansarea unui IT HUB......
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...