Candidaţii la conducerea FMI trebuie să se înscrie în cursă până pe 6 septembrie

Candidaţii la succesiunea lui Christine Lagarde în fruntea Fondului Monetar Internaţional (FMI) vor putea să-şi anunţe intenţiile începând de luni şi până pe 6 septembrie, a anunţat vineri instituţia, precizând că îşi va alege noul director general până la 4 octombrie, relatează AFP, potrivit Agerpres. 
Economica.net - sâm, 27 iul. 2019, 05:36
Candidaţii la conducerea FMI trebuie să se înscrie în cursă până pe 6 septembrie

„Consiliul de administraţie anunţă astăzi că a adoptat un proces deschis, bazat pe merit şi transparenţă pentru a selecţiona viitorul director general”, precizează FMI într-un comunicat.

FMI este constrâns să găsească un nou şef din cauza plecării, înainte de sfârşitul mandatului, a lui Christine Lagarde, care va conduce Banca Centrală Europeană (BCE).

„Persoana aleasă pentru a ocupa postul de director general va trebui să aibă un parcurs excepţional în domeniul politicii economice la un nivel de înaltă responsabilitate”, mai precizează instituţia.

Aceasta trebuie să fi avut o „remarcabilă carieră profesională”, să demonstreze „aptitudini de gestiune şi de diplomaţie” pentru a conduce o instituţie de anvergură mondială.

De asemenea, noul şef trebuie să fie cetăţean al uneia dintre cele 189 de ţări membre ale FMI.

Pretendentul ales va trebui să fie „ferm ataşat de cooperarea multilaterală” şi să dea dovadă de capacităţi de obiectivitate şi imparţialitate, precum şi să fie „capabil să comunice cu eficienţă”, subliniază FMI.

Dacă există mai mulţi de trei candidaţi, consiliul de administraţie va preselecţiona trei persoane în funcţie de susţinerea cea mai puternică „fără a privilegia o regiune” faţă de alta. Aceştia vor fi apoi audiaţi la Washington.

Lista restrânsă, care trebuie stabilită prin consens, poate fi publicată de FMI.

„Deşi Consiliul de conducere poate alege un director general cu majoritate de voturi, obiectivul său este de a-l selecţiona prin consens”, a adăugat FMI.

De la înfiinţarea sa în 1944, FMI a fost condus de un european, în timp ce un american a fost mereu numit în fruntea Băncii Mondiale.

În Europa, după o primă serie de discuţii conduse de Bruno Le Maire, ministrul francez de finanţe însărcinat să obţină un acord asupra unui nume, lista posibilelor nume este redusă în prezent la olandezul Jeroen Dijsselbloem, fostul preşedinte al Eurogrupului, şi la ministrul spaniol de finanţe Nadia Calvino, potrivit unei surse europene.

Alte surse de la Washington evocă numele actualului număr 2 al Băncii Mondiale, bulgăroaica Kristalina Gheorghieva.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia......
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...