Cardul naţional de sănătate, obligatoriu de la 1 aprilie. Cine-l refuză va merge în continuare la medic cu adeverinţă

De la 1 februarie vom începe să folosim cardul naţional de sănătate la medic. Sistemul cardului va funcţiona, în paralel, cu cel actual al consultaţiei pe bază de adeverinţă de asigurat, până la 31 martie. Din 1 aprilie, cardul va deveni obligatoriu la medic, drept care vom primi servicii decontate de CAS doar în baza acestui document electronic. Asiguraţii care însă refuză cardul vor primi, de la 1 aprilie, servicii decontate în baza adeverinţei de asigurat, eliberată de CAS, se arată într-un proiect de HG făcut public astăzi. Peste 13 milioane de români vor avea carduri naţionale de sănătate. 
Cristina Şomănescu - lun, 26 ian. 2015, 12:40
Cardul naţional de sănătate, obligatoriu de la 1 aprilie. Cine-l refuză va merge în continuare la medic cu adeverinţă

Începand de la 1 aprilie 2015, cardul naţional de sănătate va deveni singurul instrument de validare a serviciilor medicale în sistemul sanitar public, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern care conţine normele metodologice de aplicare a cardului naţional de sănătate, pus astăzi în dezbatere publică.

Proiectul de act normativ prevede utilizarea cardului naţional de sănătate în paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale, în perioada 1 februarie – 31 martie 2015.
În acest fel, se va asigura accesul la servicii medicale decontate de CAS şi celor aproximativ 800.000 de asiguraţi care încă nu au intrat în posesia cardului.

Proiectul de HG care conţine normele de aplicare a cardului naţional de sănătate – explicitat în acest material – va fi analizat şi supus aprobării în şedinţa de Guvern de miercuri, 28 ianuarie. 

Asiguraţii care refuză cardul vor primi în continuare servicii decontate de CAS pe bază de adeverinţă de asigurat

Asiguraţii care refuză în mod expres, din motive religioase, primirea cardului naţional vor dovedi calitatea de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat care are valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de Casa de Asigurări de Sănătate la care este luat în evidenţă, se arată la alineatul 5 al articolului 2 din proiectul de HG care modifică HG nr. 900 din 2012 şi care conţine legislaţia secundară care reglementează implementarea sistemului cardului naţional de sănătate.

Asiguraţii care refuză cardul naţional de sănătate vor depune, în acest sens, o declaraţie pe proprie răspundere la Casa de Asigurări de Sănătate la care sunt luaţi în evidenţă, însoţită de cardul naţional, în cazul în care le-a fost distribuit.

Dacă între timp reconsideră decizia de renunţare la card, asiguratul îl poate recupera de la CAS

Casele de asigurări de sănătate asigură păstrarea şi arhivarea cardurilor naţionale refuzate, până la expirarea perioadei de arhivare, stabilită în condiţiile legii.
CAS poate elibera carduri naţionale de sănătate aflate în perioadă de valabilitate, la solicitarea scrisă a asiguraţilor care au refuzat iniţial dovedirea calităţii de asigurat pe baza acestora şi care, între timp, s-au răzgândit, se arată la acelaşi alineat.

Nu ai primit card de sănătate. Iată de unde îl vei procura

Asiguratul care nu şi-a primit cardul de la factorul poştal se va prezenta la sediul CAS, în evidenţa căruia figurează, pentru a-şi prelua documentul electronic.
Cardurile naţionale de sănătate care nu au fost preluate de asiguraţi de la Casele de Asigurări de Sănătate pot fi distribuite prin medicii de familie pe a căror listă de capitaţie asiguraţii sunt înscrişi, cu ocazia primei prezentări la medic.
Cardurile naţionale nedistribuite de medicii de familie într-o perioadă de 12 luni de la primirea acestora vor fi returnate Caselor de Asigurări de Sănătate.
Cardurile naționale nedistribuite asiguraţilor vor fi arhivate de Casele de Asigurări de Sănătate, urmând ca la expirarea perioadei de arhivare să se procedeze la distrugerea acestora, se arată la articolul 5 din proiectul de HG privind normele de aplicare a sistemului cardului naţional de sănătate.

Ai pierdut, ţi-a fost furat cardul naţional de sănătate sau ţi-ai schimbat datele personale înscrise pe card. Ce trebuie să faci

În oricare dintre aceste situaţii, asiguratul va solicita CAS un duplicat al cardului său naţional de sănătate, pe care însă îl va plăti, se arată în proiectul de HG.

Concret, asiguratul va plăti în jur de 4,94 euro pe un duplicat. Preţul acoperă costul de producţie al cardului (de 2,2 euro plus TVA) şi costul de distribuire (de 2,74 lei plus TVA), şi este identic cu cel suportat de MS şi CNAS pentru primul card.

Asiguratul care solicită duplicat al cardului va face un singur drum la Casa de Asigurări unde va depune o cerere-tip, copie a CI şi actele doveditoare pentru plata contravalorii cardului şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale (adică aproximativ 4,94 euro). Asiguratul va face plata antemenţionată la sediul Casei de Asigurări în evidenţa căreia figurează.
După depunerea documentelor sus-menţionate, asiguratul va primi acasă, în termen de 30 de zile, noul card. Între timp, cardul său va apărea inactiv în sistem, iar asiguratul va beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate.

Cum vei folosi cardul naţional de sănătate

De fiecare dată când soliciţi servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, ţi se va cere să introduci codul PIN al cardului tău.
Atenţie! PIN-ul cardului de sănătate trebuie să rămână secret!
Dacă vii la medic fără card sau dacă uiţi codul PIN, nu vei primi servicii decontate de Casa de Asigurări.
Nu încredinţa medicului de familie sau oricărui alt furnizor de servicii medicale cardul tău de sănătate, nici codul pin al acestuia!
Vei încuraja frauda în Sănătate dacă vei dezvălui aceste informaţii furnizorilor de servicii medicale, pentru că aceştia vor folosi cardul tău ca să deconteze servicii medicale pe care tu, titularul de drept al cardului, nu le-ai primit (aşa cum se întâmplă în prezent).

Te-ar mai putea interesa și
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, informează ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet,......
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru ...
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...