Care este cel mai corupt primar de sector din Bucureşti. Studiu APDC

Un ONG, Asociaţia pentru Apărarea Demnităţii Cetăţeanului, a întocmit un top un top al celor mai corupţi primari din sectoarele Bucureştiului, pe baza cercetărilor penale, contractelor dubioase, a implicării publice şi a percepţiei sociologice. Iată, intergral, topul, aşa cum a fost furnizat redacţiei ECONOMICA.NET
Economica.net - mar, 08 mai 2012, 09:32
Care este cel mai corupt primar de sector din Bucureşti. Studiu APDC

Locul I în este ocupat de primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş, care a acumulat un punctaj de 36 de puncte din 40 posibile în barometrul corupţiei. Primarul Cristian Poteraş a fost trimis în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

Un alt aspect relevant îl constituie averea primarului şi în special contractele cu statul obţinute de societăţile la care acţionar sau administrator este soţia acestuia. (All Plan Construction, Deny&Rafy`98 Carncompani, Arhitect Consult, All Plan Arrange, All Plan Design, All Plan Development, All Plan Electric, All Plan Sanitas.)

Primăria condusă de Cristian Poteraş este la loc de frunte şi în ceea ce priveşte contractele contestate pe anul 2010, potrivit SEAP, fiind pe locul 2 cu 57 de achiziţii contestate.

Cristian Poteraş nu a pus la dispoziţia IPP nici un contract de servicii publice dintre cele solicitate, iar raportul Curţii de Conturi pe anul 2010 evidenţiază plăţi nejustificate de 1.615 mii lei la Direcţia Generală de Poliţie Locală Sector 6.

Nici cu transparenţa nu stă prea bine primarul Sectorului 6, răspunsurile oferite cetăţenilor la sesizări primind răspuns doar în procent de 70%. În altă ordine de idei, Cristian Poteraş are cei mai apatici susţinători din sectoarele Bucureştiului, astfel că în sondajul CCSB peste 51% dintre bucureşteni sunt nemulţumiţi de activitatea primarului.

Locul II: primarul Sectorului 3, Liviu Negoiţă este citat şi el la DNA referitor la licitaţia de 450 milioane lei, din 2009, care a atras procedura de infringement la adresa României.

Averea lui Liviu Negoiţă întâmpină unele probleme de justificare, fiind neconcordanţe între declaraţiile soţiei, Carmen Negoiţă, şi cele din documentele depuse de primar, în sensul că terenul unde cei doi au construit o vilă la Baloteşti apare ca donaţie în declaraţia soţiei, respectiv ca achiziţie în cea a soţului. Primarul sectorului 3 a reuşit din calitatea de primar să obţină venituri anuale de 46 mii lei, în ultimii opt ani, ceea ce înseamnă un salariu lunar de sub 870 de euro pe lună. Cu economiile din mandatele de primar, Liviu Negoiţă a atras un punctaj negativ în ceea ce priveşte justificarea averii. După criteriile stabilite, nici soţia nu-l ajută prea mult, fiind propulsată pe linie de partid în funcţia de vicepreşedinte (acum preşedinte) la CNVM cu un venit anual de aproape o sută de mii de euro. Prieteniile soţiei cu personaje controversate care au câştigat contracte la Primăria Sectorului 3, respectiv Florina şi Bogdan Gruia, supranumiţi regii locurilor de joacă şi spaţiilor verzi (AA Marketing and Management sau AB Construct), au pus pe Liviu Negoiţă amprenta corupţiei.

După contractele contestate Liviu Negoiţă a fost la mijlocul topului cu numai 31 de achiziţii ajunse în litigiu, deşi peste 90% din licitaţii s-au adjudecat prin negociere directă. La solicitarea IPP primarul nu a furnizat niciun contract public, deşi unul dintre acestea, cel de curăţenie, se găseşte pe site-ul primăriei. Curtea de Conturi a găsit abateri privind utilizarea fondurilor la Direcţia Parcurilor Sector 3 de peste 2 milioane de lei. Cu toate acestea Primăria Sectorului 3 are un procent bun de răspunsuri la sesizările oamenilor (78%) iar în sondajul CCSB respondenţii au fost în general mulţumiţi.

Locul III: primarul Sectorului 5 Marian Vanghelie

Marian Vanghelie poartă după el acuzaţiile de corupţie în privinţa construcţiei Economatului din Sectorul 5.

“Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din Parchetul Naţional Anticorupţie are în lucru un dosar penal privind pe DANIEL MARIAN VANGHELIE – primar al Sectorului 5 Bucureşti. În această cauză se fac verificări cu privire la modul în care a fost înfiinţată societatea comercială „Economat Sector 5” SRL, precum şi cu privire la modul în care au fost alocate către această societate comercială sume de bani de la bugetul local”, explicau procurorii în martie 2004.

Informaţiile privind averea dobândită sunt inexistente, iar Marian Vanghelie a fost citat de DNA pentru a explica aceste lucruri. Primăria condusă de Vanghelie este absentă de pe mediul online, dar SEAP nu a găsit decât şase contracte contestate în 2010. Primăria Sector 5 nu a furnizat niciun contract de servicii IPP-ului, iar constatările Curţii de Conturi sunt nesemnificative. Marian Vanghelie nu răspunde decât la jumătate dintre sesizările de pe domnuleprimar.ro, iar în sondajul CCSB doar 47 din respondenţi au declarat că sunt mulţumiţi.

Locul IV: primarul Sectorului 2 Neculai Onţanu

Neculai Onţanu nu are probleme cu justiţia dar este campion la licitaţii contestate, 75 la număr. Pe de altă parte nu a furnizat contractele solicitate de IPP şi are cel mai slab procent de răspunsuri la sesizările online. Curtea de Conturi a identificat în 2009 o serie de nereguli privind utilizarea unor sume de ordinul milioanelor de lei dar şi neevidenţierea unor imobile ieşite din contabilitate. Nici locuitorii Sectorului 2 nu sunt foarte încântaţi de prestaţia primarului, astfel că peste 31% au declarat că sunt nemulţumiţi, iar 67% sunt mulţumiţi.

Locul V: primarul Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone

Primarul Piedone nu are dificultăţi cu justiţia din postura de edil, dar a fost citat în scandalul obţinerii permiselor de conducere. Probleme există în adjudecarea contractelor aproape 27 de achiziţii din anul 2010 fiind contestate.

Pe de altă parte Piedone Popescu este primarul de care sunt mulţumiţi 84% dintre respondenţii sondajului CCSB.

Locul VI: primarul Sectorului 6 Andrei Chiliman

Andrei Chiliman nu este în vizorul organelor de cercetare penală, averea sa este formată în mare parte din moştenirea de la părinţi şi dela socri. Are 25 de contracte contestate de participanţii la licitaţie, iar de notorietate este scandalul privind scoaterea la licitaţie a serviciilor de salubritate, adjudecat de firma Romprest.

Andrei Chiliman a pus la dispoziţie două dintre cele trei contracte solicitate de IPP, cel de administrare a străzilor şi cel de îngrijire a zonelor verzi. Primăria Sectorului 1 nu a fost interesată să facă public contractul de curăţenie stradală. Pe site-ul domnuleprimar.ro Chiliman a răspuns la peste 85% dintre sesizări, iar CCSB spune că 79% dintre respondenţi sunt mulţumiţi de activitatea lui.

NOTA REDACŢIEI: Clasamentul este rezultatul exclusiv al cercetărilor Asociaţiei pentru Apărarea Demnităţii Cetăţeanului. ECONOMICA.NET nu îşi asumă în vreun fel răspunderea asupra veridicităţii datelor şi nici nu poate fi răspunzătoare pentru eventualele daune de imagine pe care le-ar putea pretinde primarii în exerciţiu ai sectoarelor Bucureştiului. 

Te-ar mai putea interesa și
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică......
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...