Care sunt paşii pentru a obţine un credit nebancar?

Creditul ne poate ajuta să obținem lucruri minunate - de la achiziționarea primei case, la înlocuirea mașinii antice și de demult și până la acoperirea unor cheltuieli personale. Desigur, suma creditată și condițiile pe care trebuie să le îndeplinești tu, ca persoană fizică, pentru a obține un credit variază în funcție de tipul de credit, cât și în funcție de cine ți-l oferă.
Economica.net - lun, 15 feb. 2021, 09:53
Care sunt paşii pentru a obţine un credit nebancar?

În acest articol, vom discuta puțin despre ce trebuie să știi despre obținerea unui credit nebancar.

În primul rând, ce este un credit nebancar și ce poți face cu el?

După cum sugerează și numele, un credit nebancar este oferit de o IFN (Instituție Financiară Nebancară) și nu de o bancă obișnuită. Fii fără grijă, însă, deoarece aceste IFN-uri sunt, la rândul lor, reglementate și acreditate de Banca Națională a României, deci au autoritatea necesară pentru a oferi astfel de credite.

Un IFN îți poate pune la dispoziție o sumă mai mică sau mai mare, în funcție de necesitățile personale și de criteriile de eligibilitate, exact ca o bancă. Tu, cu acest credit nebancar, poți achita diverse plăți sau cheltuieli în viața ta personală.

Cu ce diferă creditul nebancar de cel bancar?

Diferențele principale sunt că un IFN nu colectează depozite și în general oferă credite mai mici, cu dobânzi diferite. Mulți cred că pentru un credit nebancar nu trebuie să îndeplinești anumite condiții de eligibilitate, dar de fapt, nu e așa. Și un IFN impune niște condiții pentru acordarea creditului, chiar dacă acestea sunt de multe ori considerate mai ușoare de îndeplinit decât condițiile bancare.

De ce ai nevoie pentru a obține un credit nebancar?

Desigur, necesitățile diferă ușor de la IFN la IFN, și întotdeauna e bine să te interesezi chiar de pe site-ul IFN-ului respectiv înainte de a aplica pentru un credit. Despre creditele nebancare și actele necesare, află mai multe detalii aici.

În general, o Instituție Financiară Nebancară îți va cere câteva acte de care dispui deja, sau pe care le poți obține foarte ușor și rapid.

Actul de identitate – o copie după buletin din care să reiasă clar datele identificatoare personale trebuie atașată cererii de credit nebancar.

Extras de cont – pentru a obține un credit nebancar, trebuie să trimiți de asemenea un extras de cont (din contul în care primești salariul) pe o perioadă stabilită de IFN (3 – 6 luni, de cele mai multe ori).

Informații de venit adiționale – dacă beneficiezi de pensie sau alte venituri sau beneficii, trebuie să înștiințezi IFN-ul de acestea. După ce ai depus cererea pentru credit (care de multe ori se poate depune direct online și nu mai necesită deplasarea până la sediul IFN-ului), va trebui să aștepți puțin până când cererea este procesată. În general, nu ar trebui să dureze mai mult de 24-48 de ore ca suma cerută să fie depusă în contul tău bancar.

De aici, poți face ce dorești cu banii, atâta timp cât îi restitui companiei ce ți i-a acordat într-un termen de zile impus de contractul încheiat cu aceștia. În unele cazuri, dacă nu poți onora termenul inițial de plată, există opțiunea de a prelungi contractul de credit, însă sta poate include taxe adiționale.

Ce trebuie să ai în vedere atunci când alegi un credit nebancar?

După cum am văzut, creditul nebancar are câteva avantaje destul de importante față de creditul bancar, cum ar fi faptul că nu trebuie să îți garantezi creditul cu o proprietate imobiliară sau mobiliară. Mai mult, cu un credit nebancar, te poți bucura de anumite programe de fidelitate și poți obține sume mici de bani rapid și ușor.

În același timp, creditul nebancar are și câteva dezavantaje, printre care dobânda mai mare decât la bancă. Având în vedere că acest credit nebancar se obține mai ușor și mai rapid decât cel de la bancă, se justifică dobânda ridicată, dar s-ar putea ca aceasta să nu fie întotdeauna alegerea ideală pentru tine.

Mai mult, din cauza ușurinței cu care se poate obține un credit nebancar, există întotdeauna riscul de a deveni „dependent” de împrumuturi, pavând astfel drumul către o gravă problemă financiară.

Așa că, un credit nebancar te poate ajuta să acoperi cheltuieli și să treci prin momente dificile, dar nu-ți recomandăm să iei unul decât după ce te-ai documentat cum trebuie în privința acestuia.

Te-ar mai putea interesa și
Totuși, unde ajungem? CE Oltenia sparge orice record de preț și vinde energie “bandă” cu 821 de lei/MWh. Cumpărător a fost Enel
Totuși, unde ajungem? CE Oltenia sparge orice record de preț și vinde energie “bandă” cu 821 de lei/MWh. Cumpărător ...
Complexul Energetic Oltenia a reușit să vândă energie cu livrare la termen la prețuri de piață spot: 821 de lei/MWh a plătit Enel pentru energie bandă cu livrare în primul trimestru din......
YouTube, TikTok şi Whatsapp au fost cele mai accesate aplicaţii de către copii, în această vară – Kaspersky
YouTube, TikTok şi Whatsapp au fost cele mai accesate aplicaţii de către copii, în această vară – Kaspersky
 Copiii care folosesc dispozitive Android au petrecut cel mai mult timp pe YouTube (32,9%), în această vară, platformă ...
Slovenia şi România, ţările UE cu cele mai importante scăderi ale lucrărilor de construcţii în luna iulie
Slovenia şi România, ţările UE cu cele mai importante scăderi ale lucrărilor de construcţii în luna iulie
Lucrările de construcţii au scăzut în Uniunea Europeană, în luna iulie comparativ cu luna iunie, iar România se numără ...
Noi recorduri Coronavirus înainte de weekend – Cinci judeţe sunt pe galben . Datele oficiale de vineri, 17.09.2021
Noi recorduri Coronavirus înainte de weekend – Cinci judeţe sunt pe galben . Datele oficiale de vineri, 17.09.2021
Criza Coronavirus 17.09.2021 - 4.478 cazuri noi în ultimele 24 de ore, 651 în Bucureşti. 73 de morţi în ultimul interval, ...