1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 23 º

Companii

Care va fi soarta magazinelor Mega Image în România. Delhaize Group recunoaşte că a negociat cu Ahold

Retailerul belgian Delhaize Group a recunoscut faptul că a purtat discuţii cu competitorul Ahold pe marginea unei posibile fuziuni. Decizia nu a fost luată.

12 mai, 2015 | ECONOMICA.net

Grupul belgian Delhaize, care operează lanţul de supermarketuri Mega Image, şi olandezii de la Royal Ahold NV au recunoscut astăzi discuţiile despre o posibilă fuziune care ar putea crea un grup  cu o capitalizare de piaţă de 25 de miliarde de euro, informează publicaţia franceză Le Figaro. "Aceste discuții pot avea sau nu ca rezultat o viitoare tranzacție. Compania va comunica informaţii pe acesată temă, în conformitate cu reglementările în vigoare," scriu cele doua companii  citate de Le Figaro.

Amintim că presa internaţională a dezvăluit în acest week-end despre discuţiile dintre cele două părţi, dar informaţia nu a fost pe moment confirmată de niciuna dintre cele două companii.

Ambele companii obţin aproximativ 60% din vânzări în SUA, unde concurenţa în rândul retailerilor s-a intensificat. Împreună, ele ar controla aproximativ 4% din piaţa din SUA, în timp ce în Europa entitatea combinată ar fi al patrulea mare retailer alimentar, conform analiştilor de la Natixis.

'Estimăm că sunt şanse de 50% pentru finalizarea tranzacţiei. Acest procent ar putea părea optimist, ţinând cont că negocierile sunt în stadiu preliminar. Totuşi, nu vedem alternative pentru Ahold', a explicat analistul James Grzinic, de la Jefferies în Londra.

Marţi, acţiunile Delhaize au urcat cu 3,6%, la 85,88 euro, la Bursa de la Bruxelles, evaluând compania belgiană la 8,9 miliarde de euro, în timp ce titlurile Ahold au crescut cu 3,7% la Bursa de la Amsterdam, capitalizarea de piaţă a grupului olandez fiind estimată la 16,9 miliarde de euro. De săptămâna trecută, acţiunile Delhaize şi Ahold au urcat cu 17% şi, respectiv, 8,3%.

O fuziune ar crea economii de 600 milioane de euro pentru cele două companii, susţin analiştii de la Jefferies.

Speculaţiile privind posibila fuziune dintre Ahold şi Delhaize au apărut în 2007. De atunci, ambele companii au vândut active şi au schimbat structura acţionariatului.

În SUA, Delhaize operează reţelele de supermarketuri Food Lion şi Hannaford.

În România, Delhaize Group este prezent prin lanţul de supermarketuri Mega Image, cu o reţea ce cuprinde 415 de magazine în Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Braşov, Târgovişte şi alte oraşe, sub mărcile Mega Image (202), Shop&Go (210), AB Cool Food (1), Gusturi Româneşti (1), Mega Drive (1). Mega Image este cele mai mare lanţ de supermarketuri din România.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO