1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

Companii

Fostele supermarketuri Billa continuă să vândă tot mai puțin pentru Carrefour, însă francezii rămân pe plus

Preluarea lanțului de supermarketuri Billa de la concurentul german REWE întârzie să aducă beneficii francezilor de la Carrefour. Anul trecut, business-ul generat de fostele Billa a scăzut cu aproximativ 15% față de 2016. Luate ca ansamblu, vânzările companiei au crescut însă, francezii apropiindu-se cu mai puțin de jumătate de miliard de lei de liderul pieței, Kaufland, care a depășit în 2017 pragul de 10 miliarde de lei.

05 iun, 2018 | ECONOMICA.net

Procesul de integrare a supermarketurilor Billa în familia Carrefour, urmare a tranzacției din 2015, a dăunat anul trecut business-ului francezilor. Cifra de afaceri a companiei Columbus Operational SRL, cea care operează fostele unități Billa, a scăzut anul trecut cu 14,8% față de 2016, până la aproximativ 1,2 miliarde de lei, potrivit informațiilor termene.ro. Mai mult, magazinele continuă să genereze pierderi. Mai exact, în 2017, compania a raportat o pierdere netă în valoare de 84,9 milioane de lei, comparativ cu 26,2 milioane de lei în 2016.

De altfel, fostele Billa, rebranduite în Carrefour Market, sunt singurele care au adus francezilor vânzări mai mici în 2017 față de 2016. Aceasta în contextul în care, Carrefour SA, compania care operează hypermarketurile Carrefour,a înregistrat un plus de 18,9%, până la 6,7 miliarde de lei și un profit net de 209,7 milioane de lei. De asemenea, Artima SA, societatea care operează supermarketurile Market și o parte dintre unitățile Express, a ajuns la un business de 1,4 miliarde de lei, față de 1,1 miliarde de lei și un profit net de 4 milioane de lei.

Nu în ultimul rând, Carrefour a început să vândă mai bine cu Supeco, brandul hibrid care a ajuns la nouă unități inclusiv prin rebrandingul unor unități Billa și a înregistrat o cifră de afaceri de 146,3 milioane de lei, comparativ cu 66 de milioane de lei. Magazinele nu au ajuns însă pe profit, raportând un minus de 3,34 de milioane de lei, față de 3,37 de milioane de lei în 2016. 

Per total, grupul francez Carrefour a înregistrat prin cele patru entități ale sale, vânzări cumulate în valoare de peste 9,6 miliarde de lei, în creștere față de anul trecut când cifra de afaceri cumulată a fost de 8,3 miliarde de lei.

La finalul anului trecut, Carrefour deținea în România o rețea de 323 de magazine, dintre care 33 hypermarketuri, 237 supermarketuri și 53 de magazine de proximitate.

Retailerul francez este al doilea cel mai mare jucător pe piața de retail alimentar din România, după Kaufland care a raportat în 2017 un business de 10 miliarde de lei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO