1EUR = 4.8742 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Carrefour şi Delhaize riscă o amendă de miliarde de euro în Belgia. S-ar fi înţeles la preţ

Şapte lanţuri de supermarketuri din Belgia, două dintre ele active şi pe piaţa românească, sunt cercetate de Concurenţa din Belgia pentru că, timp de cinci ani, s-ar fi înţeles la preţ.

04 oct, 2012 | ECONOMICA.net

Şapte lanţuri de supermarketuri, printre care Carrefour şi Delhaize sunt suspectate că s-au înţeles între ele în privinţa preţurilor la produsele de îngrijire personale pe piaţa din Blegia, potrivit unui anunţ al autorităţii de Concurenţă din acea ţară, preluat de presa locală. Autorităţile suspectează că înţelegerea s-a derulat între anii 2002 şi 2007, perioadă în care consumatorii ar fi plătit preţuri mai mari pentru produse ca şampon, săpun, pastă de dinţi, hârtie igienică sau chiar scutece.

Autorităţile spun că aceste înţelegeri nu s-au făcut direct, ci prin intermediul furnizorilor, lucru care a eliminat practic concurenţa între supermarketuri şi a menţinut artificial preţuri mari la acest produse, în detrimentul consumatorilor.

Vânzările totale de astfel de produse de îngrijire personală sunt de 900 de milioane de euro pe an, în toată Belgia. 80% din aceste afaceri se derulează prin lanţurile de supermarketuri care fac obiectul anchetei. Potrivit autorităţii de Concurenţă, “este vorba despre infracţiuni grave, pentru care nu pot exista circumstanţe atenuante”.

Investigaţiile în acest caz au început în 2007 şi, de atunci, au fost derulate mai multe anchete, inclusiv percheziţii şi verificări de email-uri. Alături de cele şapte lanţuri de supermarketuri sunt implicaţi şi 11 furnizori.

Dacă lanţurile de supermarketuri vor fi găsite vinovate, riscă amenzi usturătoare, care se pot ridica, la fel ca în legislaţia românească, la 10% din cifra de afaceri anuală. Or, în cazul de faţă doar amenda pentru primii trei mari, Carrefour, Delhaize şi Colruyt ar atinge 10 miliarde de euro.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO