Câştigul salarial mediu a crescut în februarie. Vezi unde au fost cele mai mari lefuri

Câştigul salarial mediu net a crescut în februarie, comparativ cu luna anterioară, cu 0,3%, sau cinci lei, la 1.472 lei, cele mai mari valori fiind înregistrate la producătorii de ţigări, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante.
Economica.net - mie, 04 apr. 2012, 07:12
Câştigul salarial mediu a crescut în februarie. Vezi unde au fost cele mai mari lefuri

Astfel, câştigul mediu net din domeniul fabricării produselor din tutun a ajuns la 4.489 lei, iar în hoteluri şi restaurante indicatorul se plasează la 824 lei.

„În luna februarie 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna ianuarie 2012 ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte), a reducerii sau întreruperii activităţii ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, a dificultăţilor financiare şi concediilor fără plată”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari scăderi, între 8,5% şi 10,5%, au fost înregistrate în transporturi pe apă, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de servicii anexe extracţiei, şi între 4,5% şi 7,5% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare si transmitere de programe), activităţi de editare, fabricarea altor mijloace de transport, alte activităţi de servicii, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat. Totodată, scăderi între 2% şi 3,5% au fost raportate în alte activităţi extractive, hoteluri şi restaurante, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, tranzacţii imobiliare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, captarea, tratarea si distribuţia apei.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), de realizările de producţie ori încasările mai mari.

Cele mai semnificative majorări s-au înregistrat astfel: cu 44,7% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 11% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii); între 4% şi 7,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice); între 3% şi 4% în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie, în învăţământ (cu 0,8%), ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţie publică (0,5%), ca urmare a acordării de sume pentru diferite sporuri ori a plăţii concediilor de odihnă.

În activităţile de sănătate şi asistenţă socială (-0,3%) câştigul salarial mediu net a fost în uşoară scădere faţă de luna ianuarie ca urmare a neplăţii drepturilor salariale cuvenite salariaţilor din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care s-au confruntat cu dificultăţi financiare.

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,1%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 101,5%.

Câştigul mediu brut a fost în februarie de 2.028 lei, în creştere cu 6 lei faţă de ianuarie.

Indicele câştigului salarial real pentru luna februarie 2012 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,7%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 117,0%, cu 0,3 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere în primul trimestru al acetui an....
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...