Câştigul salarial mediu net pe economie a ajuns la 1.740 lei, în ianuarie 2015

Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în ianuarie, de 1.740 lei, cu 6,8% mai mic decât în luna decembrie 2014, dar cu 7,1% peste valoarea din ianuarie 2014, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate marţi.
Economica.net - mar, 10 mart. 2015, 08:26
Câştigul salarial mediu net pe economie a ajuns la 1.740 lei, în ianuarie 2015

Pe de altă parte, câştigul salarial mediu brut s-a diminuat, în ianuarie 2015 comparativ cu decembrie 2014, cu 6,7%, până la 2.408 lei.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.594 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.005 lei).

În ianuarie a.c., faţă de ianuarie 2014, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,1%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 106,7%.

Conform INS, indicele câştigului salarial real a fost de 92,8% pentru luna ianuarie 2015 faţă de luna precedentă, iar în comparaţie cu luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 129,4%, cu 10 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna decembrie 2014.

La nivelul lunii ianuarie 2015, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2014 a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi (între 20% şi 23,5%) ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor mijloace de transport.

Totodată, în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de servicii anexe extracţiei, cercetare-dezvoltare, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice s-au consemnat diminuări ale câştigului salarial mediu net între 15% şi 19%.

Nu în ultimul rând, salarii mai mici cu până la 15% s-au consemnat, în ianuarie 2015, în repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea produselor textile, industria metalurgică, extracţia cărbunelui superior şi inferior, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, alte activităţi extractive, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii).

Pe de altă parte, creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic în activităţi de editare (8,4%), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală; activităţi de difuzare şi transmitere de programe) (3%), activităţi de poştă şi de curier (1,9%), tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor) (1,5%) şi au fost cauzate în principal de acordarea de prime ocazionale, realizarea de producţii ori încasări mai mari (funcţie de contracte) şi de aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: administraţia publică (2,1%), sănătate şi asistenţă socială (1,8%), învăţământ (0,7%)

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...