Cât a plătit ANCOM pentru eliberarea frecvenţelor destinate 4G

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) a virat marţi MApN suma de 129 milioane lei (28 milioane de euro), reprezentând contribuţia instituţiei la cheltuielile pe care le va înregistra Armata pentru eliberarea frecvenţelor care vor fi utilizate pentru lansarea serviciilor 4G în România.
Economica.net - mar, 23 oct. 2012, 13:38
Cât a plătit ANCOM pentru eliberarea frecvenţelor destinate 4G

Conform legii, su­ma trebuia să fie virată în termen de 15 zile de la data avizării bugetului de ve­nituri şi cheltuieli al ANCOM pen­tru anul 2012, care a fost aprobat de Parlament în urmă cu o săptămână.

La capitolul „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice” a fost prevăzută suma de 167 milioane de lei, din care, potrivit datelor transmise de ANCOM la solicitarea MEDIAFAX, 129 milioane de lei reprezintă contribuţia autorităţii de reglementare la cheltuielile pe care le va înregistra Ministerul Apărării pentru eliberarea frecvenţelor care vor fi utilizate pentru lansarea serviciilor de internet mobil 4G în România.

„Suma a fost virată în conturile Ministerului Apărării în cursul acestei zile”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii ANCOM.

În urma unei licitaţii ANCOM încheiată pe 24 septembrie, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom vor plăti, în două etape, suma de 682,14 milioane euro pentru licenţele telecom în frecvenţele de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz.

Defalcat, Vodafone România va plăti 228,52 milioane euro, Orange România 227,14 milioane euro, Cosmote România 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.

Potrivit datelor anunţate de ANCOM la finele lunii ianuarie a acestui an, Ministerul Apărării a evaluat costurile pentru schimbarea destinaţiei sau reorganizarea utilizării benzilor de frecvenţe radio la 93 de milioane de euro, în cazul benzii de frecvenţe radio 830-862 MHz, la 130,2 milioane de euro în cazul benzii de frecvenţe radio 2.500-2.690 MHz şi la 11,2 milioane euro pentru benzile de frecvenţe radio 1.747,5-1.785 MHz şi 1.842,5-1.880 MHz.

„Aceste costuri vor fi suportate parţial, într-un cuantum egal cu valoarea în lei a 30 de milioane euro, din bugetul ANCOM (din veniturile provenite din tariful de utilizare a spectrului încasat de ANCOM), sumă ce va fi achitată în termen de 15 zile de la data aprobării cheltuielii prin bugetul de venituri şi cheltuieli (n.r. – până la 1 noiembrie)”, se menţiona într-un comunicat al ANCOM din 24 ianuarie.

Diferenţa până la costurile totale estimate se va suporta din taxa de licenţă încasată de la fiecare dintre câştigătorii procedurilor de selecţie care vor fi organizate de ANCOM pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvenţe radio eliberate de Ministerul Apărării.

„Această măsură de compensare a costurilor va asigura continuitatea funcţionării serviciilor guvernamentale, permiţând României îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin în calitate de membru NATO. Conform termenelor propuse de proiectul de ordonanţă, MApN va elibera benzile de frecvenţă în cel mult şase luni de la achitarea sumelor prevăzute de proiectul de act normativ”, se mai spunea în comunicat.

Bugetul ANCOM pentru acest an prevede venituri de 156,16 milioane de lei şi cheltuieli totale de 455,17 milioane de lei. Deficitul de 299,01 milioane de lei va fi acoperit din disponibilităţile înregistrate de instituţie la 31 decembrie 2011, în cuantum de 426,64 milioane de lei.

Potrivit datelor din buget, cheltuielile cu personalul ANCOM vor însuma 68,2 milioane de lei, rambursările de credite – 32,5 milioane de lei, dobânzile aferente datoriei publice externe – 22,73 milioane de lei, la care se adaugă transferurile între unităţi ale administraţiei publice – 167 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut în şedinţa de luni a Consiliului General al Capitalei....
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Toţi banii europeni disponibili pentru îmbunătăţirea infrastructurii din România au fost absorbiţi în exerciţiul ...
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul ...
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...