România este vedeta Europei în materie de creştere a randamentului agricol. Rămânem însă tot sub medie

Avansul tehnologic, urmare a investiţiilor străine şi a influenţelor acestora asupra capitalului autohton, a generat creşteri a producţiei agricole în Europa. În ultimii cinci ani, media europeană indică un plus de peste 8% la producţia de grâu, spre exemplu, în timp ce fermierii români au reuşit o creştere de peste 50%. Randamentele rămân însă sub medie.
Economica.net - lun, 04 dec. 2017, 21:54
România este vedeta Europei în materie de creştere a randamentului agricol. Rămânem însă tot sub medie

Fermierii români au pornit de la un nivel aproape rudimentar de producţie agricolă, dar au reuşit în cinci ani să producă cu până la 50% mai mult pe acelaşi hectar cultivat. Socotind mediile, am rămas însă foarte departe de ce înseamnă maximă performanţă în agricultură, aşa cum se practică în state precum Olanda sau Belgia. 

O analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza producţiilor medii la hectar estimate de către Comisia Europeană în noiembrie pentru anul agricol 2017 şi respectiv 2012 relevă schimbări importante în agricultura autohtonă. 

Astfel, în ceea ce priveşte producţia de grâu, am ajuns la o medie de 4 tone la hectar, faţă de 2,6 tone la hectar cât se prognozase pentru 2012 (plus 53,2%), în contextul în care 2017 ne aduce un plus de 15% în plus la hectar faţă de media ultimilor cinci ani şi o creştere de 1,7% comparativ cu anul trecut. 2012 a fost însă un an slab pentru fermieri europeni, cultivatorii din România pierzând în medie 5,5% la hectar faţă de media ultimilor cinci ani şi 28,1% faţă de 2011.

Comparativ cu performanţele europene, România a evoluat anul acesta mult mai bine, în medie producţia la hectar la nivelul UE ajungând la 5,7 tone la hectar, faţă de 5,25 tone la hectar în 2012 (plus 8,5%). Acum, de media europeană ne despart mai puţin de două tone (1,7 tone) la hectar, faţă de 2,6 tone în 2012. Până la cele mai performante ţări agricole din UE mai avem însă cale foarte lungă: Comisia prognozează pentru Olanda o producţie medie de 8,9 tone la hectar, faţă de 8,8 tone în 2012; Irlanda a ajuns la peste 9,6 tone de grâu la hectar, faţă de 8,6 tone în 2012, iar Belgia la 8,3 tone la hectar, comparativ cu 8,8 în 2012.

Producţia medie ar putea atinge anul acesta pragul de 4 tone la hectar şi în ceea ce priveşte porumbul boabe, conform prognozei Comisiei Europene, care mizează pe un plus de 10% faţă de media ultimilor cinci ani şi de 15% faţă de 2016. Este un prag pe care l-am depăşit în 2011, când producţia a fost de 4,48 de tone la hectar, dar şi în 2014 – unul dintre cei mai buni ani agricoli – când fermierii au realizat 4,45 de tone la hectar. În 2012 însă statistica consemna doar 2,34 de tone la hectar (plus 70,9% în 2014 faţă de 2012). 

Raportat la media UE, fermierii români mai au aproximativ trei tone pentru a atinge această medie (de 6,9 tone la hectar), în contextul în care producţia acestui an este cu 12% mai mică decât cea de acum cinci ani. Şi la porumb, cel mai mare producător din punct de vedere al productivităţii este Olanda care a rămas în cei cinci ani la o producţie constantă, de 11,8 tone la hectar. În schimb, Belgia a scăzut de la 12 tone la hectar la 11. 

La triticale, producţia românească la hectar a depăşit 3,5 tone, aprtopiindu-se de media UE de 4,19 tone la hectar anul acesta. Faţă de 2012, am consemnat un plus de 17,8%, cu mult peste câştigul celorlate state europene care au pornit de la producţii mult mai mari (plus 7,9%). Germania, ţara cu cea mai mare producţie la hectar, a consemnat o creştere de 8,8%, până la 6,3 tone la hectar.

Şi în ceea ce priveşte cultura de floarea-soarelui fermierii români au făcut progrese în materie de productivitate. În medie, se apropie foarte mult de pragul de 2 tone la hectar (1,96 tone în 2017) şi totodată de media la nivel UE (2,08 tone la hectar), în condiţiile în care în urmă cu cinci ani producţia medie la hectar în România era de 1,4 tone. Anul acesta, cele mai bune randamente le va obţine Ungaria, care produce 2,8 tone la hectar, cu 37% peste 2012. 

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...