Apartamentele ANL se scumpesc cu 16%

Coeficientul care permite calcularea valorii de vânzare a locuinţelor construite de ANL anul acesta a crescut cu aproximativ 16% faţă de anul trecut. A ajuns la aproximativ 1.700 de lei pe metrul pătrat cu TVA, la care se adaugă comisioane de 1%. Apartamentele se pot lua şi în rate.
Economica.net - vin, 31 iul. 2015, 08:05
Apartamentele ANL se scumpesc cu 16%

Ministerul Dezvoltării Regionale a publicat în Monitorul Oficial un ordin care stabileşte baza de la care se calculează preţul unei locuinţe ANL pentru acest an. Astfel, conform actului normativ (Ordin 373/2015) pentru anul 2015, valoarea de înlocuire pe metru pătrat este de 1.691,29 lei/mp inclusiv TVA.

Anul trecut, valoarea de înlocuire pe metru pătrat a fost de 328 euro/mp inclusiv TVA (1.456,32 la curs mediu de 4,44 de lei pentru un euro).

Preţul final de vânzare a locuintei presupune însă şi un comision de până la 1% din valoare plătit de cumpărător unităţii prin care se efectuează vânzarea, pentru acoperirea cheltuielilor de publicitate imobiliaraă efectuate de autorităţile publice locale, potrivit avocat.net.

Apartamentele se pot cumpăra şi în rate

Începând din vara anului trecut, tinerii chiriaşi ai locuinţelor ANL au posibilitatea de a le cumpara în rate lunare, cadrul legal fiind creat prin OG nr. 6/2014. „Preţul locuinţei se poate achita integral, la data încheierii contractului de vânzare, din surse proprii ale beneficiarului şi/sau din credite contractate de beneficiar de la instituţii financiare autorizate, inclusiv cu garanţia statului, în termen de maximum 5 zile lucratoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciara, sau în rate lunare cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare”, se precizeaza in OG nr. 6/2014.

Pentru plata în rate, avansul va fi de cel puţin 15% din valoarea de vânzare, iar dobanda va fi constituită din dobânda de referinţă a BNR, la care se adaugă doua puncte procentuale.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe termen......
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de deplasare a trenurilor
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de ...
Lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor de viteză au început între staţiile Crasna şi Zorleni, ...
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul ...