Cât îi costă pe români trecerea la televiziunea digitală

De anul viitor, România trece la televiziunea digitală terestră. Deşi nu este alternativa mult aşteptată de români întrucât limitarea tehnică a unui multiplex de emisie este destul de mare, recepţionarea canalelor DVB-T2 va necesita anumite costuri din partea utilizatorilor.
Economica.net - mar, 10 iun. 2014, 21:05
Cât îi costă pe români trecerea la televiziunea digitală

Conform directivelor Uniunii Europene, România nu are voie să acorde vreo subvenţie cetăţenilor pentru achiziţionare echipamentelor pentru recepţionarea canalelor digitale transmise în sistem DVB-T sau DVB T2. Acordarea oricărei subvenţii, potrivit UE, ar afecta mediul concurenţial de pe piaţa retransmisiei canalelor TV.

Astfel, dacă nu aveţi un televizor care să decodeze semnalul DVB T2 nu trebuie să îl schimbaţi, ci mai degrabă să achiziţionaţi un receptor DVB T2 al cărui preţ nu este unul ridicat.

Costul unui receptor DVB T2 poate începe de la 145 de lei, iar pentru a recepţiona canalele aveţi nevoie de o anetenă exterioară al cărei preţ porneşte de la 30 de lei sau interioară al cărei preţ porneşte de la 45 de lei.

Astfel, pentru a achiziona un kit de recepţie în format DVB T2 veţi  cheltui aproximativ 175 de lei dacă doriţi o antenă exterioară şi 190 de lei dacă doriţi o antenă interioară.

De ce televiziunea digitală terestră nu este o alternativă viabilă pentru firmele de cablu şi satelit

România va trebui să treacă la televiziunea digitală până pe data de 17 iunie 2015. Pentru a putea recepţiona posturile TV retransmise de multiplexuri, clienţii trebuie să îşi achiziţioneze un televizor care să încorporeze un tuner digital DVB T2  sau să achiziţioneze un receiver DVB T2.

Potrivit reprezentanţilor ANCOM, în standardul DVB-T2, care este impus prin strategie, se pot transmite cu circa 30% mai multe programe decât în standard DVB-T. Numărul de programe depinde de varianta de sistem aleasă. 

În urma licitaţiei ANCOM pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală DVB T2 au fost adjudecate trei multiplexuri de către RADIOCOM contra sumei de 1.020.002 euro. 

Unul dintre cele trei multiplexuri este cel acordat condiţionat free to air care va transmite gratuit pentru utilizatori canalele televiziunii publice şi alte canale naţionale. În urma licitaţiei au mai rămas două multiplexuri care urmează să fie licitate în toamnă.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...