Cât costă trecerea la 4G şi cum se va reflecta în preţuri

România va avea până la finalul anului prima reţea LTE 4G care va creşte semnificativ viteza la internetul mobil. Dar ce se va întâmpla cu preţurile şi îi costă pe operatori acest pas major?
Economica.net - Dum, 21 oct. 2012, 21:04
Cât costă trecerea la 4G şi cum se va reflecta în preţuri

“Ca regulă generală, cu cât frecvenţa  este mai joasă, cu atât e nevoie de mai puţine staţii de bază pentru a realiza acoperirea.  Estimările noastre actuale arată ca implementarea unei reţele naţionale de tip 4G LTE în bandă de 2600 Mhz depăşeşte 100 milioane euro”, a declarat pentru economica Dragoş Enescu, marketing manager Idilis

Potrivit acestuia, o reţea pe o bandă de 800 Mhz va acoperi cu mai puţine staţii de bază aceeaşi zonă decât o reţea în bandă de 2600 Mhz. “Acesta este şi motivul pentru care operatorii mari au anunţat că vor lansa servicii 4G până la sfârşitul lui 2012 sau la începutul lui 2013 – ei întentioneaza să refolosească staţiile de baza existente, în frecvenţele de 900 sau 1800 Mhz pentru a implementa tehnologii de tipul 4G”, a mai spus Enescu.

Lansarea 4G ar putea creşte trecerea către serviciile de generaţie a treia a celor care nu le folosesc la momentul actual pentru că preţurilor vor ajunge la un nivel mai accesibil.

“Schimbările care se vor produce vor fi la nivel tehnologic, al tarifelor şi al percepţiei consumatorilor. Din punct de vedere tehnologic, saltul la 4G va aduce şi mai mulţi utilizatori către serviciile 3G, din simplul motiv al tarifelor. Şi, dacă ne referim la impact, ar trebui să ne uităm la momentul în care a fost lansat 3G. Cu excepţia unui număr scăzut de “early adopters”, care acum vor migra instant la 4G, masa largă de utilizatori a aşteptat atunci scăderea tarifelor pentru a trece la 3G. Cu siguranţă însă, 4G va ridica mult experienţa Internetului mobil, peste aşteptările actuale ale multora”, a declarat Lampros Iskos – Chief Technical Officer, Cosmote România.

Operatorii nu vor face iniţial investiţii masive pentru a nu exista o scădere a venitului pe utilizator sau preţurile să crească semnificativ pentru noua tehnologie. 

“Cred ca cel mai bun exemplu pentru a previziona cum va avea loc trecerea la 4G este felul în care, în trecut, operatorii mari de pe piaţa din România au lansat alte tehnologii. Fie ca a fost cazul de viteze maxime de până la 14.4 Mbps, 21.6 Mbps sau 43.2 Mbps, de fiecare dată clienţii au putut folosi noile tehnologii în cadrul ofertelor de abonament existente. Prin urmare, tranziţia către 4G se va face probabil treptat, cu paşi mici, fără a afecta semnificativ nivelul de preţuri sau ARPU”, a mai spus Enescu.

Potrivit Cosmote România, trebuie să avem în vedere faptul că România are deja cele mai mici tarife de telefonie mobilă din Europa şi, de asemenea, faptul că toate tehnologiile noi sunt disponibile la preţuri uşor mai mari decât cele actuale.

“Luând în calcul că tehnologia 4G implică beneficii mai mari pentru utilizatorii finali, acest lucru s-ar putea reflecta în mod direct în costurile ofertelor. În ceea ce ne priveşte însă, suntem permanent preocupaţi de adaptarea şi optimizarea serviciilor noastre. Migrarea către 4G depinde, printre altele, de tarife, de implementarea tehnologiei, de logistică şi, nu în ultimul rând, de cererea consumatorilor.”, a declarat Lampros Iskos.

Te-ar mai putea interesa și
Arctica: Norvegia spune că are dreptul să blocheze mărfurile ruseşti către Svalbard
Arctica: Norvegia spune că are dreptul să blocheze mărfurile ruseşti către Svalbard
Norvegia a dat asigurări miercuri că are dreptul să blocheze intrarea pe teritoriul său a unor mărfuri destinate ruşilor din arhipelagul arctic norvegian Svalbard, după ameninţări cu......
Percheziții de amploare ale polițiștilor în București și alte 12 județe, la administratorul BRD Pensii
Percheziții de amploare ale polițiștilor în București și alte 12 județe, la administratorul BRD Pensii
Polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice ...
Summit NATO – Marea Britanie creşte masiv sprijinul militar pentru Ucraina
Summit NATO – Marea Britanie creşte masiv sprijinul militar pentru Ucraina
Guvernul britanic a anunţat miercuri, în cursul summitului NATO de la Madrid, că va debloca un miliard de lire sterline ...
Trezoreria SUA a anunţat un ajutor economic de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina
Trezoreria SUA a anunţat un ajutor economic de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina
Trezoreria SUA a anunţat miercuri transferarea a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul ...