Cât profit se poate scoate din 100 de lei vânzări. Cele mai profitabile companii de la Bursa din Bucureşti

Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-au anunţat rezultatele financiare preliminare pe anul trecut. ECONOMICA.NET  a calculat rata de profitabilitate a afacerilor celor mai importante companii de la BVB, iar rezultatele explică de ce sunt atractive cele mai căutate acţiuni de la BVB.
Adrian N. Ionescu - lun, 24 feb. 2014, 22:08
Cât profit se poate scoate din 100 de lei vânzări. Cele mai profitabile companii de la Bursa din Bucureşti

Cu două excepţii, Romgaz şi Nuclearelectrica, toate companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au anunţat cu ce profituri (sau pierderi) au făcut din vânzările de anul trecut.

ECONOMICA.NET a calculat rata de profit a vânzărilor celor mai importante 25 de companii. Indicatorul (profit /cifra de afaceri, sau venituri, după caz) arată câţi lei de câştig net au obţinut companiile la fiecare sută de lei de vânzări.

Şi, deloc surprinzător, calculele arată că afacerile cele mai profitabile sunt în domeniul financiar şi în cel energetic.
Adică: exact cele mai căutate acţiuni de la BVB.

 

Financiarele

Societăţile de investiţii financiare (SIF), care au expunere pe o mare parte din ce are mai preţios economia românească, au scos un profit net între 32 şi 56 de lei din fiecare sută de venituri (vânzări).

Cu o rată a profitului de peste 56%, SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Banat Crişana  (SIF1) se plasează la vârful clasamentului. La acestea profitul a crescut, în vreme ce veniturile au stagnat, sau chiar au scăzut.

Peste 51 de lei profit net la fiecare sută de lei de venituri a scos şi SIF Transilvania (SIF3).

Pare lucru mare să păstrezi pentru propriul cont profit net de jumătate din cât vinzi. Nu mai pare la fel de uluitor, însă, dacă ne amintim că SIF-urile sunt în fapt firme de investiţii financiare, care nu dau bani pe gaze, electricitate sau salarii.

SIF-urile nu cheltuie cine ştie ce pe salarii şi mai nimic pe materiile prime, sau pe echipamente, sau tehnologii. Majoritatea stau încă pe un portofoliu moştenit la înfiinţare, deci nu prea chletuie pe cumpărături, iar veniturile provin din vânzarea acţiunilor sau a titlurilor din acest portofoliu.

Este cu atât mai lăudabilă prezenţa la vârf a societăţii comerciale Bursa de Valori Bucureşti S.A. (BVB S.A.) însăşi, care prestează serviciul de a găzdui li organiza, în arena sa electronică, piaţa care îi poartă numele şi care trăieşte din comisioane.

BVB S.A. a avut o profitabilitate a veniturilor de peste 41%, anul trecut, mai mare decât a SIF Moldova (SIF2, 33,4%) şi SIF Oltenia (SIF5, 32,9%).

Să ne mai amintim şi că managerii SIF-urilor au fost siliţi să scoată cât mai mulţi lei profit din fiecare sută de lei de venituri, pentru că se află de vreo doi ani sub o enormă presiune din partea acţionarilor lor importanţi (alte fonduri de investiţii), tot mai însetaţi de dividende.

De aceea, acolo unde presiunea a fost mai mare, vânzările au crescut mai mult decât profiturile în 2013 faţă de 2012 şi, ca urmare, rata profitului a fost mai mică.

BVB S.A. se află undeva la mijloc printre lideri, pentru că, pe de o parte, vânzările sale  (veniturile din comisioane) au crescut remarcabil (40%) ca urmare a marilor listări ale statului. Pe de altă parte, acţionarii săi, mai ales casele mici de brokeraj şi brokerii săraci sunt foarte însetaţi de dividende.

Banca Transilvania (TLV) şi Banca Comericală Carpatica (BCC), care reuşesc să facă profit, acolo unde BRD pierde, se adugă liderilor profitabilităţii, cu rate ceva mai puţin epatante, dar suficient de mari: peste 22, resptctiv peste 17%.

Fondul Proprietatea (FP) este, însă, abia pe locul 17, cu un modest 5,2%, o rată de profitablitate întânită la companiile industriale, care au cheltuieli mari cumateriile prime, cu echipamentele  şi cu salariile a sute de angajaţi. La FP lucrează 31 de oameni.

Nu a mai contat că veniturile FP au fost de peste 15 ori mai mari în 2013 faţă de 2012. Managerii de la Franklin Templeton au fost nevoiţi să răscumpere 8% din acţiunile FP, pentru a deteermina creşterea preţului acţiunilor, ca acţionarii însetaţi să consume şi pe această cale lichidităţile fondului.

FP, se află chiar şi sub Biofarm (BIO, 22%) în clasamentul profitabilităţii.

Energeticele

FP a fost întrecut şi de profitabilitatea Rompetrol Well Services (PTR, 23%), cu toate că această firmă trage din greu „la sondă” şi are cheltuieli materiale  semnificative. PTR profită însă de preţurile mari din domeniul energetic.

Cam tot ce este legat de energie este scump, iar când preţurile se liberalizează, ca în cazul gazelor naturale, sau tarifele administrate cresc, atunci profitul este şi mai mare.

De aceea, în clubul companiilor care scot cel puţin 10 lei profit „curat” din 100 de lei vânzări se numără şi Transgaz (TGN, 22%), OMV Petrom (SNP, 17,5%) şi transportatorul de petrol şi produse petroliere (prin conducte şi nu numai)  Conpet Ploieşti (COTE, 11%).

Mai multe explicaţii în:

Companiile de gaze se vor scumpi. Preţuri ţintă cu peste 20% mai mari decât cotaţiile actuale ale acţiunilor

Bătaie pe acţiunile Transgaz vândute de Fondul Proprietatea. Preţul a urcat cu 3,4% în ciuda surplusului de ofertă

şi

Petrom în 2013: Cel mai mare profit din istoria României – 1,1 miliarde de euro

Te-ar mai putea interesa și
Annalena Baerbock: Germania ia foarte în serios amenințările nucleare făcute de Putin
Annalena Baerbock: Germania ia foarte în serios amenințările nucleare făcute de Putin
Guvernul german tratează ''foarte serios'' ameninţările nucleare ale preşedintelui rus Vladimir Putin, dar nu îşi va permite să fie şantajat de Moscova, a susţinut ministrul de externe......
Premierul Elisabeth Borne susține că Franța vrea să facă insuportabil costul războiului pentru Rusia
Premierul Elisabeth Borne susține că Franța vrea să facă insuportabil costul războiului pentru Rusia
Franţa vrea să facă "insuportabil costul războiului pentru Rusia", a declarat luni şefa guvernului francez Elisabeth ...
Trenuri noi în România: Cum va împărți ARF ramele Alstom între CFR Călători și operatorii privați
Trenuri noi în România: Cum va împărți ARF ramele Alstom între CFR Călători și operatorii privați
Ramele electrice interregionale RE-IR, achiziționate de statul român prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară, vor fi ...
FMI: Până la 20 de state, în special din Africa, vor solicita asistență de urgență pentru a face față crizei alimentare
FMI: Până la 20 de state, în special din Africa, vor solicita asistență de urgență pentru a face față crizei alimentare
Fondul Monetar Internaţional a anunţat luni că până la 20 de ţări, în special din Africa, ar putea avea nevoie de ...