Cât va fi cursul la sfârşitul anului – Mize XTB şi ING

Analiştii casei de brokeraj poloneze XTB văd un curs de schimb de 4,54 lei pentru un euro la finalul anului. Pe de altă parte, ING Bank sucursala Bucureşti mizează pe un curs de 4,4 lei la un euro în T4 2013 şi T1 2014, fiind „optimişti cu privire la perspectivele pe termen mai lung ale leului".
Adrian N. Ionescu - mie, 11 sept. 2013, 09:58
Cât va fi cursul la sfârşitul anului - Mize XTB şi ING

Cursul de schimb EUR/RON „s-ar putea situa în jurul pragului de 4,54 la finalul anului, în timp ce USD/RON ar putea ajunge la 3,55 în aceeaşi perioadă“, cred analiştii XTB România, sucursala grupului polonez X-Trade Brokers Dom Maklerski.

„Deşi inflaţia se află pe un traseu descendent în România, iar ultimele estimări susţin o creştere economică de 2% pentru anul acesta, în următoarea perioadă leul ar putea cunoaște o tendință mai largă de depreciere, cu mici episoade optimiste“, se spune în raportul XTB.

Analiştii XTB  îşi bazează prognoza pesimistă pe scăderea atractivităţii monedei româneşti, ca urmare a scăderii, de către BNR, a ratei dobânzii de politică monetară.

„Scăderile dobânzii ar susţine economia reală și, în condițiile performanței bune din agricultură, PIB-ul ar putea avansa cu 2%. Efectul advers al acestei politici BNR ar fi, însă, reducerea diferențialului între dobânzile plasamentelor în Zona Euro și cele din România, reducând astfel atractivitatea leului pentru investitori„,  explică Claudiu Cazacu, analist şef al XTB România.

Pe de altă parte, analiştii ING Bank de la Bucureşti văd euro la 4,4 lei, la sfârşitul anului 2013 şi începutul anului viitor, abia din martie încolo leul urmând să se deprecieze până la 4,45.

„Rămânem relativ optimişti cu privire la perspectivele pe termen mai lung ale leului, întrucât dinamica contului curent a fost până acum favorabilă, iar datele pentru iulie care vor fi publicate astazi vor continua probabil tendinţa”, se pune într-un raport ING emis miercuri dimineaţă.

XTB este o casă de brokeraj care intermediază tranzacţii speculative pe pieţele valutare (FOREX), iar prognoza sa se apropie, totuşi, de „ratele forward implicite” cotate de ING.

Contractele forward sunt produse derivate prin care se contractează anumite rate de schimb în vederea acoperirii riscurilor valutare aferente comerţului exterior.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
 Preşedintele belarus, Aleksander Lukaşenko, a declarat că este gata să suspende fluxurile de energie din Rusia dacă ...
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică ...
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, Dubai, Roma, Tel Aviv, Sydney și București
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, ...
Nordis Group, dezvoltator de ansambluri hoteliere și rezidențiale premium, aduce România în lumina reflectoarelor pe ...