1EUR = 4.8398 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

Cât va fi cursul la sfârşitul anului - Mize XTB şi ING

Analiştii casei de brokeraj poloneze XTB văd un curs de schimb de 4,54 lei pentru un euro la finalul anului. Pe de altă parte, ING Bank sucursala Bucureşti mizează pe un curs de 4,4 lei la un euro în T4 2013 şi T1 2014, fiind „optimişti cu privire la perspectivele pe termen mai lung ale leului".

11 sep, 2013 | | ECONOMICA.net
(update 11 sep, 2013 13:39) Leul se depreciază uşor. Euro rămâne sub 4,47 lei

Banca Naţională a României (BNR) a afişat astăzi un curs de referinţă de 4,4694 lei/euro şi 3,3693 lei/dolar.Cursul de schimb a fluctuat uşor peste 4,46 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de miercuri, într-o piaţă liniştită şi cu volume reduse de tranzacţionare, potrivit dealerilor.La deschiderea şedinţei, euro a fost tranzacţionat la 4,4630 lei, nivel apropiat de cotaţiile de marţi din jurul orei 16:30, de 4,4605 - 4,4633 lei/euro.Ulterior, cursul a fluctuat foarte uşor, în cadrul unor transferuri cu volume reduse, astfel că la scurt timp după ora 10:00, euro a fost tranzacţionat la 4,4640 leiIeri, BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,4653 lei pentru un euro şi 3,3719 lei pentru un dolar.

Cursul de schimb EUR/RON „s-ar putea situa în jurul pragului de 4,54 la finalul anului, în timp ce USD/RON ar putea ajunge la 3,55 în aceeaşi perioadă“, cred analiştii XTB România, sucursala grupului polonez X-Trade Brokers Dom Maklerski.

„Deşi inflaţia se află pe un traseu descendent în România, iar ultimele estimări susţin o creştere economică de 2% pentru anul acesta, în următoarea perioadă leul ar putea cunoaște o tendință mai largă de depreciere, cu mici episoade optimiste“, se spune în raportul XTB.

Analiştii XTB  îşi bazează prognoza pesimistă pe scăderea atractivităţii monedei româneşti, ca urmare a scăderii, de către BNR, a ratei dobânzii de politică monetară.

„Scăderile dobânzii ar susţine economia reală și, în condițiile performanței bune din agricultură, PIB-ul ar putea avansa cu 2%. Efectul advers al acestei politici BNR ar fi, însă, reducerea diferențialului între dobânzile plasamentelor în Zona Euro și cele din România, reducând astfel atractivitatea leului pentru investitori",  explică Claudiu Cazacu, analist şef al XTB România.

Pe de altă parte, analiştii ING Bank de la Bucureşti văd euro la 4,4 lei, la sfârşitul anului 2013 şi începutul anului viitor, abia din martie încolo leul urmând să se deprecieze până la 4,45.

„Rămânem relativ optimişti cu privire la perspectivele pe termen mai lung ale leului, întrucât dinamica contului curent a fost până acum favorabilă, iar datele pentru iulie care vor fi publicate astazi vor continua probabil tendinţa", se pune într-un raport ING emis miercuri dimineaţă.

XTB este o casă de brokeraj care intermediază tranzacţii speculative pe pieţele valutare (FOREX), iar prognoza sa se apropie, totuşi, de „ratele forward implicite" cotate de ING.

Contractele forward sunt produse derivate prin care se contractează anumite rate de schimb în vederea acoperirii riscurilor valutare aferente comerţului exterior.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO