1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 4 º

Extern

Catalonia vrea un loc la BCE, după referendumul privind separarea de Spania

Guvernul catalan şi-a propus să obţină un loc în Consiliul guvernatorilor de la Banca Central Europeană, după referendumul la care ar urma să se decidă separarea de Spania, a declarat şeful Finanţelor din Executivul local catalan, Andreu Mas-Colell, transmite Bloomberg.

11 oct, 2013 | Mediafax

'Fiind un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, înseamnă aceasta', a declarat Mas-Colell.

'Suntem în favoarea propriului nostru stat, care ne-ar da soliditate şi o poziţie în rândul comunităţii internaţionale', a adăugat el.

Totuşi, acesta a precizat că oficialii catalani nu au discutat planurile lor cu BCE.

Liderii Cataloniei, o economie de 194 miliarde de euro cu propriul parlament şi propria limbă, vor să obţină independenţa de Spania, a patra economie din zona euro. Preşedintele catalan, Artur Mas, pregăteşte un referendum pentru 2014, însă premierul spaniol Mariano Rajoy avertizează că orice vot ar fi ilegal. Deşi catalanii sunt în favoarea independenţei, autonomia economică a regiunii a fost redusă, după ce Artur Mas a acceptat un program de sprijin de 17 miliarde de euro din partea statului spaniol.

'Suntem extrem de dependenţi de guvernul central şi nu ne place deloc acest lucru. În prezent, banca noastră este Trezoreria Spaniei', a spus Andreu Mas-Colell.

Însă, cel mai mare obstacol în calea independeţei Cataloniei, care are deja propriile şcoli, spitale şi poliţie, ar putea veni din partea instituţiilor europene.

'Europenii nu sunt interesaţi să aibă o Spanie dezmembrată', susţine Jacob Funk Kirkegaard, analist la Peterson Institute for International Economics. 'Dacă va fi cazul, Guvernul de la Madrid poate conta pe un sprijin european puternic pentru blocarea mişcării separatiste din Catalonia', a adăugat Kirkegaard.

Deşi Artur Mas insistă că regiunea Catalonia poate negocia un mecanism pentru separarea de Spania fără a ieşi din Uniunea Europeană sau zona euro, Comisia Europeană a informat că orice nou stat va trebui să reia procesul de aderare de la capăt.
Aşa cum Guvernul catalan este finanţat de statul spaniol, şi băncile din regiune sunt implicate în operaţiunile de finanţare ale BCE. Caixabank, al cărei bilanţ este echivalent cu 167% din PIB-ul regiunii, are datorii de 21,5 miliarde de euro ca urmare a participării la operaţiunile LTRO derulate de BCE.

'Ar trebui să fie foarte speriaţi', a avertizat Jacob Funk Kirkegaard. 'Există riscul ca, într-un scenariu extrem, să nu aibă acces la lichiditatea oferită de BCE, ceea ce ar fi foarte grav. BCE are, de fapt, un drept de veto asupra independenţei', a adăugat Kirkegaard.

Consiliul guvernatorilor de la BCE este compus din şase membri ai boardului executiv, plus guvernatorii băncilor centrale din statele membre ale zonei euro. De-a lungul timpului, Consiliul guvernatorilor a crescut de la 17 membri, la debutul zonei euro, în 1999, la 23 de membri, odată cu aderarea Estoniei la zona euro, în 2011.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO