Câţi bani au cheltuit românii în vacanţa de 1 Mai

Numărul turiştilor aflaţi în mini-vacanţa de 1 Mai a crescut cu 26% faţă de anul trecut, datorită zilelor libere şi tarifelor mai mici, aceştia cheltuind peste 19 milioane de lei doar pentru servicii turistice, cu 9% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
Economica.net - vin, 03 mai 2013, 12:20
Câţi bani au cheltuit românii în vacanţa de 1 Mai

„În toate zonele turistice din ţară au înoptat aproximativ 100.000 de persoane, faţă de 79.000 anul trecut. (…) În primele trei nopţi ale minivacanţei, în unităţile de cazare clasificate de pe litoralul românesc s-au cazat circa 27.500 de români, cu 10% mai mulţi fată de anul 2012. Pe lângă aceştia, peste 10.000 de turişti au înoptat în unităţi neclasificate”, potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Staţiunile cele mai căutate au fost şi în acest an cele din Mamaia şi Vama Veche, unităţile de cazare clasificate fiind ocupate în proporţie de 95%.

Bugetul mediu de cheltuieli estimat pentru alte servicii decât cazare şi mic dejun, este de 100 de lei pe zi, astfel că pentru primele trei zile de vacanţă pe litoral s-au încasat peste 8,25 milioane de lei pentru mâncare şi distracţie.

„Chiar dacă litoralul a fost cel mai intens mediatizat, totuşi, pe primul loc în preferinţele românilor au fost destinaţiile turistice rurale, pe care peste 40.000 de români le-au ales şi datorită sărbătorilor de Paşte, imediat următoare zilei de 1 Mai. Pentru acest segment, creşterea este de peste 30% (…) Din cauza resurselor financiare reduse alocate pentru petrecerea sărbatorilor de primăvară, majoritatea românilor au preferat anul acesta să petreacă separat cele două evenimente. Astfel, de Paşte va urma un alt flux de turişti, cu această ocazie ei preferând tradiţiile autentic româneşti şi vor alege ca destinaţie de vacanţă tot zonele rurale din România”, se arată în comunicatul FPTR.

Aproximativ 20.000 de turişti au mers la munte, nivel similar celui de anul trecut, iar unităţile de cazare de pe Valea Prahovei au fost ocupate în proporţie de 60-70%, în timp ce în celelalte staţiuni montane gradul de ocupare a fost de până la 60%.

În staţiunile balneare au mers circa 10.000 de turişti, în stagnare faţă de 2012, alegerea fiind determinată de tarifele mai mici şi piscinele ca alternativă mai ieftină a litoralului. În Deltă au ajuns peste 2.500 de români, număr de două ori şi jumătate mai mare decât anul trecut.

Peste 8.000 de turişti români au plecat în vacanţe în afara ţării, în creştere cu 42%, datorită, în principal, numărului mare de zile libere comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cei mai mulţi dintre românii care au plecat în străinatate cu ocazia zilei de 1 Mai vor petrece şi Paştele în aceeaşi destinaţie. Cele mai solicitate destinaţii au rămas, ca şi anul trecut, Bulgaria şi Grecia.

„Contrar estimărilor vehiculate în ultimele zile despre numărul de turişti care au preferat Bulgaria cu ocazia zilei de 1 Mai, de 15-16.000 de turişti români, în realitate au fost de şase ori mai puţini, aproximativ 3.000 de români trecând graniţa pentru a face o vacanţă în ţara vecină în această perioadă”, se precizează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...