Mai sunt bani pentru 2.500 de locuinţe din Prima Casă. E cazul să te grăbeşti?

Programul Prima Casă 5 este pe final. Băncile au dat, în total, 77.000 de credite prin programul guvernamental, pentru continuarea cărui nu există certitudini, ci doar promisiuni electorale.
Mihai Banita - mar, 20 nov. 2012, 22:19
Mai sunt bani pentru 2.500 de locuinţe din Prima Casă. E cazul să te grăbeşti?

„În programul Prima Casă au fost emise până în prezent aproape 77.000 de contracte de garantare pentru accesarea de finanţări în valoare de peste 3 miliarde de euro. Rata de default în cadrul programului este de 0,1%”, spun reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, la solicitarea ECONOMICA.NET, date valabile la 8 noiembrie.

În septembrie, George Pană, director executiv coordonator FNGCIMM, spunea că băncile mai au la dispoziţie 320 de milioane de euro până la sfârşitul acestui an pentru creditele acordate în acordate în cadrul programului Prima Casă.

Practic, în două luni, numărul de credite acordate prin Prima Casă a crescut cu 5.000, iar sumele totale împrumutate cu aproximativ 200 de milioane de euro.

Din plafoanele de garanţii acordate băncilor, mai sunt disponibile credite garantate de aproximativ 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că ar putea fi cumpărate în jur de 2.500 de locuinţe la un preţ mediu de 40.000 de euro. Astfel, plafonul s-ar putea termina înainte de finalul anului, dat fiind ritmul din lunile anterioare, când s-au dat 2.500 de credite pe lună – practic, totalul disponibil pentru întreaga perioadă cuprinsă între 9 noiembrie şi 30 decembrie.

Acest program se încheie în acest an, însă Uniunea Social Liberală a promis în programul de guvernare să facă o nouă ediţie în 2013.

Deşi nu se face nicio precizare în privinţa monedei în care se vor acorda finanţări prin Prima Casă 5, semnele arată că programul se îndreaptă exclusiv spre finanţarea în lei. Reglementările din ultima vreme venite din partea băncii centrale, precum şi faptul că Guvernul a dat recent o ordonanţă de urgenţă prin care a permis băncilor să introducă în ofertă creditele în lei prin Prima Casă, arată că viitorul programului ar putea fi în moneda locală.

Cel mai puternic semnal a venit din partea Băncii Comerciale Române, liderul pieţei de credite ipotecare din România, care a trecut la finanţarea exclusivă în lei, inclusiv prin Prima Casă.

Costurile finanţării în lei sunt însă cu mult mai mari decât cele ale finanţării în euro, astfel că eliminarea riscului valutar pentru astfel de credite este foare scumpă.

Aşa cum am arătat într-un articol precedent, trecerea de la creditul de casă în euro la cel în lei va încărca, practic, factura debitorului cu preţul unei noi locuinţe, doar din diferenţele de dobândă. De asemenea, va fi mult mai greu pentru cei cu venituri mici să se califice la un astfel de credit.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon, reţinut pentru 72 de ore, după mai multe percheziţii, inclusiv la locuinţa sa
Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon, reţinut pentru 72 de ore, după mai multe percheziţii, inclusiv la ...
Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon a fost reţinut marţi pentru 72 de ore după ce la locuinţa sa, dar şi la sediul unei asociaţii conduse de acesta, au avut loc percheziţii......
Societe Generale va numi până în toamnă un nou director general
Societe Generale va numi până în toamnă un nou director general
Societe Generale va numi un nou director general până în toamnă, a afirmat marţi preşedintele grupului bancar francez, ...
Startup-ul de tehnologie Druid implementează asistenți virtuali pentru Transilvania Leasing & Credit
Startup-ul de tehnologie Druid implementează asistenți virtuali pentru Transilvania Leasing & Credit
DRUID și Transilvania Leasing & Credit, unul dintre cei mai importanți jucători români de pe piața de creditare, anunță ...
Şase din zece români consideră că problema inflaţiei o pot rezolva prin reducerea consumului – studiu
Şase din zece români consideră că problema inflaţiei o pot rezolva prin reducerea consumului – studiu
Şase din zece români (58%) consideră că reducerea consumului este cea mai la îndemână soluţie pentru a combate dificultăţile ...