Mai sunt bani pentru 2.500 de locuinţe din Prima Casă. E cazul să te grăbeşti?

Programul Prima Casă 5 este pe final. Băncile au dat, în total, 77.000 de credite prin programul guvernamental, pentru continuarea cărui nu există certitudini, ci doar promisiuni electorale.
Mihai Banita - mar, 20 nov. 2012, 22:19
Mai sunt bani pentru 2.500 de locuinţe din Prima Casă. E cazul să te grăbeşti?

„În programul Prima Casă au fost emise până în prezent aproape 77.000 de contracte de garantare pentru accesarea de finanţări în valoare de peste 3 miliarde de euro. Rata de default în cadrul programului este de 0,1%”, spun reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, la solicitarea ECONOMICA.NET, date valabile la 8 noiembrie.

În septembrie, George Pană, director executiv coordonator FNGCIMM, spunea că băncile mai au la dispoziţie 320 de milioane de euro până la sfârşitul acestui an pentru creditele acordate în acordate în cadrul programului Prima Casă.

Practic, în două luni, numărul de credite acordate prin Prima Casă a crescut cu 5.000, iar sumele totale împrumutate cu aproximativ 200 de milioane de euro.

Din plafoanele de garanţii acordate băncilor, mai sunt disponibile credite garantate de aproximativ 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că ar putea fi cumpărate în jur de 2.500 de locuinţe la un preţ mediu de 40.000 de euro. Astfel, plafonul s-ar putea termina înainte de finalul anului, dat fiind ritmul din lunile anterioare, când s-au dat 2.500 de credite pe lună – practic, totalul disponibil pentru întreaga perioadă cuprinsă între 9 noiembrie şi 30 decembrie.

Acest program se încheie în acest an, însă Uniunea Social Liberală a promis în programul de guvernare să facă o nouă ediţie în 2013.

Deşi nu se face nicio precizare în privinţa monedei în care se vor acorda finanţări prin Prima Casă 5, semnele arată că programul se îndreaptă exclusiv spre finanţarea în lei. Reglementările din ultima vreme venite din partea băncii centrale, precum şi faptul că Guvernul a dat recent o ordonanţă de urgenţă prin care a permis băncilor să introducă în ofertă creditele în lei prin Prima Casă, arată că viitorul programului ar putea fi în moneda locală.

Cel mai puternic semnal a venit din partea Băncii Comerciale Române, liderul pieţei de credite ipotecare din România, care a trecut la finanţarea exclusivă în lei, inclusiv prin Prima Casă.

Costurile finanţării în lei sunt însă cu mult mai mari decât cele ale finanţării în euro, astfel că eliminarea riscului valutar pentru astfel de credite este foare scumpă.

Aşa cum am arătat într-un articol precedent, trecerea de la creditul de casă în euro la cel în lei va încărca, practic, factura debitorului cu preţul unei noi locuinţe, doar din diferenţele de dobândă. De asemenea, va fi mult mai greu pentru cei cu venituri mici să se califice la un astfel de credit.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...