Mai sunt bani pentru 2.500 de locuinţe din Prima Casă. E cazul să te grăbeşti?

Programul Prima Casă 5 este pe final. Băncile au dat, în total, 77.000 de credite prin programul guvernamental, pentru continuarea cărui nu există certitudini, ci doar promisiuni electorale.
Mihai Banita - mar, 20 nov. 2012, 22:19
Mai sunt bani pentru 2.500 de locuinţe din Prima Casă. E cazul să te grăbeşti?

„În programul Prima Casă au fost emise până în prezent aproape 77.000 de contracte de garantare pentru accesarea de finanţări în valoare de peste 3 miliarde de euro. Rata de default în cadrul programului este de 0,1%”, spun reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, la solicitarea ECONOMICA.NET, date valabile la 8 noiembrie.

În septembrie, George Pană, director executiv coordonator FNGCIMM, spunea că băncile mai au la dispoziţie 320 de milioane de euro până la sfârşitul acestui an pentru creditele acordate în acordate în cadrul programului Prima Casă.

Practic, în două luni, numărul de credite acordate prin Prima Casă a crescut cu 5.000, iar sumele totale împrumutate cu aproximativ 200 de milioane de euro.

Din plafoanele de garanţii acordate băncilor, mai sunt disponibile credite garantate de aproximativ 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că ar putea fi cumpărate în jur de 2.500 de locuinţe la un preţ mediu de 40.000 de euro. Astfel, plafonul s-ar putea termina înainte de finalul anului, dat fiind ritmul din lunile anterioare, când s-au dat 2.500 de credite pe lună – practic, totalul disponibil pentru întreaga perioadă cuprinsă între 9 noiembrie şi 30 decembrie.

Acest program se încheie în acest an, însă Uniunea Social Liberală a promis în programul de guvernare să facă o nouă ediţie în 2013.

Deşi nu se face nicio precizare în privinţa monedei în care se vor acorda finanţări prin Prima Casă 5, semnele arată că programul se îndreaptă exclusiv spre finanţarea în lei. Reglementările din ultima vreme venite din partea băncii centrale, precum şi faptul că Guvernul a dat recent o ordonanţă de urgenţă prin care a permis băncilor să introducă în ofertă creditele în lei prin Prima Casă, arată că viitorul programului ar putea fi în moneda locală.

Cel mai puternic semnal a venit din partea Băncii Comerciale Române, liderul pieţei de credite ipotecare din România, care a trecut la finanţarea exclusivă în lei, inclusiv prin Prima Casă.

Costurile finanţării în lei sunt însă cu mult mai mari decât cele ale finanţării în euro, astfel că eliminarea riscului valutar pentru astfel de credite este foare scumpă.

Aşa cum am arătat într-un articol precedent, trecerea de la creditul de casă în euro la cel în lei va încărca, practic, factura debitorului cu preţul unei noi locuinţe, doar din diferenţele de dobândă. De asemenea, va fi mult mai greu pentru cei cu venituri mici să se califice la un astfel de credit.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...