1EUR = 4.7790 RON | Bucureşti 6 º

Finanţe şi bănci

Cazul BCR versus propriii angajaţi: Patru oameni au fost daţi afară a doua oară. Urmează alte procese

Patru dintre cei şase angajaţi pe care BCR a fost obligată de Tribunalul Bucureşti să îi repună în funcţii au fost daţi afară din nou. De această dată, motivul nu ţine de abateri disciplinare ci de faptul că posturile lor au fost desfiinţate.

06 feb, 2015 | | ECONOMICA.net

"După ce am fost reintegrat la începutul acestui an şi am muncit timp de o lună, banca m-a anunţat că postul pe care îl ocupam înainte de prima demitere a fost desfiinţat în luna septembrie 2014, când eu nu mai lucram la BCR. În consecinţă am fost dat afară pentru a doua oară", spune unul dintre cei şase angajaţi BCR care au câştigat recent un proces cu banca. În aceeaşi situaţie se află alte trei persoane. " Mie, personal, banca mi-a propus mai întâi să mă încadreze pe un post nou, care presupunea un salariu la jumătate şi apoi să îmi plătească 12 salarii pentru a renunţa la toate procesele. Am refuzat, mergem iar în instanţă", spune un alt fost angajat.

Restructurare cu repetiţie

Şase angajaţi ai BCR care au fost daţi afară în cadrul procesului de restructurare desfăşurat de bancă în anul 2013 au obţinut, la Tribunalul Bucureşti, o decizie favorabilă care obligă banca să plătească salariile restante şi să îi reangajeze. BCR s-a conformat în ambele privinţe însă, ulterior, a trecut la demiterea a patru dintre angajaţi.  Motivul pentru care ei au fost iniţial daţi afară în reprezintă unele abateri disciplinare. Instanţa a considerat însă că aceste abateri nu justifică duritatea măsurii luate de angajator.

Banca, pe de altă parte, deşi respectă deciziile instanţelor de fond pe care a început să le pună în aplicare, susţine că a acţionat potrivit legii atunci când şi-a concediat angajaţii, pe motive disciplinare. "BCR va face apel la decizia Tribunalului Bucureşti, afirmând în continuare că la baza concedierilor respectivilor angajaţi au stat motive disciplinare şi nu reorganizarea departamentului unde aceştia lucrau", ne-au declarat reprezentanţii BCR.

Potrivit juriştilor băncii, restructurarea departamentului a venit abia la un an după ce respectivii angajaţi care, spune BCR, "lipseau zile întregi de la program",au fost concediaţi. " În singurul caz în care avem hotărârea redactată, instanţa a constatat că salariatul se face vinovat de săvârşirea de abateri disciplinare, dar a considerat că sancţiunea a fost prea severă, aplicand sancţiunea reducerii salariului cu 10% pentru 3 luni. BCR va respecta decizia instanţelor, oricare ar fi. În acelasi timp, consideră că absenţele nemotivate sunt abateri disciplinare grave faţă de care există toleranţă zero ", arată cei de la BCR.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO