CE: Acordul privind practicile comerciale neloiale din lanţul de aprovizionare cu alimente va proteja toţi agricultorii

Parlamentul European, Consiliul şi Comisia au ajuns la un acord politic cu privire la un nou set de norme care vor asigura protecţia tuturor agricultorilor din Uniunea Europeană şi a unei mari majorităţi a întreprinderilor agroalimentare împotriva practicilor contrare bunei-credinţe şi corectitudinii, informează joi un comunicat al Executivului comunitar.
Economica.net - joi, 20 dec. 2018, 16:05
CE: Acordul privind practicile comerciale neloiale din lanţul de aprovizionare cu alimente va proteja toţi agricultorii

Noua legislaţie europeană va acoperi produsele agricole şi alimentare comercializate în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente, interzicând, pentru prima dată, până la 16 practici comerciale neloiale impuse unilateral de un partener în cadrul unei relaţii comerciale. Alte practici vor fi permise numai dacă fac obiectul unui acord prealabil, clar şi lipsit de ambiguitate între părţile implicate.

În aprilie 2018, Comisia Europeană şi-a prezentat propunerea legislativă vizând o mai mare echitate în lanţul alimentar şi o minimă protecţie în întreaga UE. Este prima dată când o astfel de legislaţie la nivelul UE se implementează în acest domeniu. Noul cadru acordă statelor membre autoritatea de a pune în aplicare noile norme şi de a impune sancţiuni în cazul încălcărilor constatate.

„Acordul deschide calea pentru o primă directivă care oferă o protecţie semnificativă agricultorilor, precum şi întreprinderilor mici şi mijlocii. În prezent, aceştia vor fi protejaţi împotriva tuturor marilor operatori care acţionează în mod neloial şi în afara normelor. Aş dori sa îmi exprim aprecierea faţă de toţi negociatorii, a căror abordare constructivă şi eforturi susţinute au asigurat acordul politic. Sunt deosebit de mulţumit de faptul că acordul a fost obţinut în termen de opt luni de la prezentarea propunerii de către Comisie”, a declarat comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, la reuniunea finală de negociere cu reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului.

Acordul se va aplica tuturor celor implicaţi în lanţul de aprovizionare cu alimente cu o cifră de afaceri de 350 de milioane de euro, cu niveluri diferenţiate de protecţie sub acest prag. Noile norme vor viza comercianţii cu amănuntul, operatorii din sectorul prelucrării produselor alimentare, angrosiştii, cooperativele sau organizaţiile de producători sau un singur producător care ar fi implicat în oricare dintre practicile comerciale neloiale identificate.

Practicile comerciale neloiale care trebuie interzise sunt: plăţile întârziate pentru produse şi alimente perisabile; anulările cu preaviz scurt ale comenzilor; modificările unilaterale şi retroactive ale contractelor; obligarea furnizorului să plătească pentru produsele irosite şi refuzarea contractelor scrise.

Alte practici vor fi permise numai dacă fac obiectul unui acord prealabil, clar şi lipsit de ambiguitate între părţi: faptul că un cumpărător returnează unui furnizor produsele alimentare nevândute; faptul că un cumpărător impune unui furnizor o plată pentru garantarea sau menţinerea unui acord de furnizare pentru produse alimentare; faptul că un furnizor plăteşte pentru promovarea, publicitatea sau campania de marketing a unui cumpărător.

Punerea în aplicare a acestora nu va conduce la creşterea preţurilor pentru consumatori. În cursul consultării publice realizate de Comisie înainte de prezentarea propunerii, organizaţiile de consumatori au încurajat reglementarea acestor practici, din cauza efectului lor negativ pe termen lung asupra consumatorilor.

Un element important al directivei este faptul că statele membre pot introduce în legislaţia lor naţională o sferă de aplicare mai mare, peste cele 350 de milioane de euro, sau pot lua măsuri suplimentare, dacă doresc acest lucru. Acordul include, de asemenea, o clauză de revizuire la 4 ani, ceea ce înseamnă că dispoziţiile textului legislativ vor trebui sa fie evaluate şi probabil revizuite în cursul următorului mandat parlamentar.

Statele membre vor desemna autorităţile responsabile de punerea în aplicare a noilor norme, care vor avea inclusiv capacitatea de a impune amenzi şi de a iniţia anchete pe baza plângerilor. Pentru a răspunde preocupărilor legate de eventualele măsuri de retorsiune, părţile care depun o plângere pot solicita confidenţialitatea. Comisia va institui un mecanism de coordonare între autorităţile de punere în aplicare, pentru a permite schimbul de cele mai bune practici.

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...