Ce șanse au euro, aurul și acțiunile la burse în săptămâna celei de-a doua șanse

Leul este încă prins în menghina scepticismului față de economiile legate de Grecia. Chiar dacă s-a apreciat uşor luni dimineața. Rezultatele celei de-a doua reprize de alegeri doar au evitat dezastrul european. Băncile grecești au active importante în filialele lor din România. Marile speculații cu aur sunt conjuncturale.
Adrian N. Ionescu - lun, 18 iun. 2012, 08:35
Ce șanse au euro, aurul și acțiunile la burse în săptămâna celei de-a doua șanse

Sunt șanse, mici, ca euforia piețelor, de după victoria grecilor pro-UE, să dureze toată săptămâna.

Au câștigat, de fapt, nu niște forțe politice, ci grecii care ar accepta un tratament anticriză ceva mai blând, de dragul rămânerii în Euroland.

Totul depinde de cât de repede își va intra în pâine noul guvern grec, care să continue aplicarea măsurilor de salvare a țării de la faliment, dorite de UE.

„Ne întoarcem la ghicitori. Vom vedea sau nu un pact (pan-european, n.r.) pentru stimularea creşterii? Vom vedea euroobligaţiuni? Ce va face China?” – sunt întrebările strategilor de piață citați de Reuters.

Moneda europeană are o a doua șansă de a primi ajutor, dar piețele au nevoie de o avalanșă de știri bune ca să-și păstreze tonusul pozitiv.

În aceste condiții, leul este încă prins în menghina scepticismului față de economiile legate de Grecia.

 

Euro și leul

Pe marile piețe euro este pe val, contra dolarului, ajungând, la un moment dat la 1,2748 de dolari, după ce a devenită clară înfrângerea comuniștilor greci.

Euro atacă rezistența la apreciere de la 1,27 dolari pentru o unitate europeană, stabilită în raportul săptămânal al firmei de brokeraj BT Securities. În România, deprecierea leului se lovește încă de rezistența de la 4,465 lei /euro.

Față de leu, dolarul își continuă însă atacul spre rezistența pragului de 3,67. (Explicaţii la termenii tehnici în capitolul „DIDACTICE“).

Pentru validarea scenariului favorabil monedei unice, este încă nevoie ca raportul de forțe să urce peste 1,27 dolari.

Credem că evoluția monedei europene în următoarele luni depinde în mare măsură de cum evadează din intervalul cheie 1,24 – 1,27 dolari/euro“, scrie în raportul său săptămânal Dan Rusu, șeful analiștilor de la firma de brokeraj BT Securities.

Față de dolar, „moneda națională va continua să piardă teren , cel puțin până la 3,67. În caz extrem, vorbim chiar și de 3,78 – 3,83 lei /dolar. Până acolo, avem suporturi pentru aprecieri temporare ale leului la 3,49, respectiv 3,45. Pragul de siguranță l-am ridicat la 3,36 lei/dolar“, se spune în raportul BT Securities.

 

Aurul

Prețul aurului a scăzut până spre 1.600 dolari / uncie (o uncie de aur are 31,1035 g) ca efect al alegerilor din Grecia, care ar trebui să păstreze țara în Zona Euro.

Pe de altă parte, investitorii cumpără aurul ca o acoperire împotriva inflaţiei, speculând că măsurile globale de stimulare a economiilor vor devaloriza monedele şi vor crește costurile consumatorilor.

Luni înainte de prânz, uncia de aur se vindea cu 1.620 de dolari.

Tendinţa rămâne descendentă, fără o străpungere a rezistenţei de la 1.625 dolari / uncie.

La Banca Naţională a României, gramul de aur a fost cotat, vineri, la 184,08 lei/gram, cu peste trei lei față de prima cotaţie a săptămânii, dar încă sub maximul de acum două săptămâni, de 187,3679 lei / gram.

 

Bursele

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), indicele BET Fi al SIF-urilor (societăților de investiții financiare) şi al Fondului Proprietatea a trecut ușor, în dimineața de luni, de pragul de rezistență de la 20.500 de puncte, primul la care se oprise Dan Rusu, șeful analiștilor de la firma de brokeraj BT Securities, în raportul său săptămânal.

„Prețurile amenință rezistența sau nivelul de confirmare pozitivă (de creștere, n.r.) de la 20.500 de puncte. Totul depinde de pragul de la 20.500: dacă nivelul acesta cedează (la tendința de creștere curentă, n.r.), avem undă verde spre 22.000“, care ar fi următoarea rezistență, scria analistul de la BT Securities înainte de deschiderea pieței.

De fapt, auspiciile tehnice au rămas neschimbate față de raportul anterior de la BT Securities, pe baza căruia ECONOMICA.NET își publicase analiză de săptămâna trecută, Ce şanse au leul aurul şi acţiunile la bursă în săptămâna alegerilor greceşti.

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Indicele german DAX a învins, deocamdată, o rezistență importantă la 6.200 de puncte, iar cel american DJIA (Dow Jones Industrial Average) una la fel de importantă la 12.700 de puncte. Rezistențele respective au fost stabilite joi de analistul BT Securities.

Mai multe detalii în Raportul atașat.

 

DIDACTICELE

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

 

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

 

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau

 

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...