Ce aplicaţii cosumă cel mai mult trafic din internetul mobil

Dintre milioanele de aplicații disponibile în întreaga lume, doar o mică parte dintre cele mai utilizate aplicații domină traficul global de internet. Rețeaua interactivă este condusă de aplicații care ne ajută să ne menținem pe noi, afacerile și familiile noastre conectate. Streamingul video, navigarea pe internet și socializarea sunt cele trei categorii principale pentru care este folosit internetul mobil, arată datele pentru primul semestru din acest an ale companiei Sandvine.
Lidia Neagu - sâm, 23 oct. 2021, 10:20
Ce aplicaţii cosumă cel mai mult trafic din internetul mobil

Tot ceea ce este conectat la internet necesită lățime de bandă pentru a fi vizualizat. Atunci când vă uitați la ceva pe telefonul – fie că este vorba de un mesaj nou pe Instagram sau de câteva secunde dintr-un videoclip de pe YouTube – dispozitivul dumneavoastră descarcă datele în fundal.

Și cu cât fișierele sunt mai mari, cu atât mai multă lățime de bandă este utilizată.

Streamingul video conduce traficul global de internet mobil

Cele mai mari fișiere utilizează cele mai multe date, iar fișierele video sunt cele mai importante. Potrivit Android Central, streamingul video variază de la aproximativ 0,7 GB pe oră de date pentru un videoclip de 480p la 1,5 GB pe oră pentru o rezoluţie de 1080. Un streaming 4K, cea mai mare rezoluție oferită în prezent de majoritatea furnizorilor, utilizează aproximativ 7,2GB pe oră.

Acest lucru este cu mult mai mare decât fișierele audio, unde fluxurile de muzică de înaltă calitate de 320kbps utilizează în medie doar 0,12GB pe oră. Mesajele de pe rețelele de socializare au, de obicei, doar câțiva KB, în timp ce imaginile găsite pe acestea pot varia de la câteva sute de KB pentru o imagine de rezoluție scăzută la sute de MB pentru cele de înaltă rezoluție.

Este de la sine înțeles că traficul pe internetul mobil în funcție de categoria de aplicații este consumat de mulţi ani de streamingul video-ul.  Streamingul video reprezintă aproape jumătate din traficul mobil la nivel mondial, respectiv 48,9%. Streamingul audio, inclusiv muzica și podcasturile, reprezintă doar 0,2%.

Comparativ, rețelele de socializare și navigarea pe internet reprezintă împreună o treime din traficul de internet în downstream. Jocurile, aplicațiile de pe piață și partajarea de fișiere, în pofida dimensiunilor mari ale acestora, necesită doar descărcări unice, care nu exercită o presiune atât de mare asupra traficului cum se întâmplă la videoclipuri, astfel că această categorie consumă doar 4,3%. Marketplace-urile „mănâncă” 4,1% din trafic, în timp ce schimbul de fişiere ia 1,3% din trafic.

Doar câteva companii dețin cele mai utilizate aplicații. TOP 10 aplicații pe rețelele mobile
Deși datele privind traficul de internet sunt defalcate pe categorii, merită remarcat faptul că multe aplicații consumă mai multe tipuri de lățime de bandă.

De exemplu, aplicațiile de mesagerie și de rețele sociale, precum WhatsApp, Instagram și Snapchat, permit consumatorilor să transmită streaming video, rețele sociale și mesaje.

Chiar și aplicațiile de piață, cum ar fi iTunes și Google Play, consumă lățime de bandă pentru streaming video și audio și, împreună, reprezintă 6,3% din totalul traficului downstream mobil.

Însă nicio aplicație nu a avut o amprentă mai mare decât YouTube, care reprezintă 20,4% din totalul lățimii de bandă downstream la nivel global. YouTube și TikTok domină acestă categorie, cu o creștere extraordinară în ultimul an.

Giganții tehnologici ai lumii au avut aplicația lider în cele mai mari patru categorii de streaming de date. YouTube și Google ale companiei Alphabet au reprezentat aproape jumătate din traficul de streaming video și de navigare pe internet, în timp ce aplicația proprie a Facebook, împreună cu Instagram și WhatsApp, a reprezentat 93% din traficul global al rețelelor sociale și 45% din traficul de mesagerie.

Utilizarea traficului în funcție de aplicație evidențiază monopolul de date al giganților din domeniul tehnologiei și al furnizorilor de internet. Întrucât doar câteva companii reprezintă majoritatea traficului global de internet pe smartphone, acestea au o putere de negociere (și o responsabilitate) mult mai mare atunci când vine vorba de consumul nostru general de internet.

Astfel, în Top 10 cele mai folosite aplicaţii pe telefon găsim în ordine: YouTube, Facebook Video, TikTok, Facebook, Google, Instagram, iTunes, WhatsApp, Netflix şi Google Play.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...