Ce au spus Iohannis şi Băsescu la CCR

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a primit vineri, în cadrul unei şedinţe solemne a CCR, hotărârea de validare în funcţie. Declaraţiile celor doi preşedinţi le puteţi citi mai jos
Economica.net - vin, 21 nov. 2014, 10:33
Ce au spus Iohannis şi Băsescu la CCR

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a declarat vineri, la CCR, că votul pe care l-a primit a fost foarte puternic şi clar, iar alegătorii au spus stop şi de la capăt, la 25 de ani de la Revoluţia română.

‘A fost un vot puternic şi foarte clar şi îi asigur pe toţi că l-am înţeles. E un moment festiv, dar, în acelaşi timp, vreau să remarc că acum, după 25 de ani de la Revoluţia română, se încheie o etapă şi iată românii prin votul lor au spus foarte clar: stop şi de la capăt. Viziunea pe care am prezentat-o s-a împletit în mod fericit cu aşteptările românilor’, a spus Iohannis, la ceremonia de la CCR, unde a primit hotărârea de validare a alegerii sale.

Iohannis: E nevoie de o revizuire a Constituţiei; voi fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei
     
Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a declarat vineri că, în opinia sa, se impune o revizuire a Constituţiei şi a promis că va fi un preşedinte care va respecta legea fundamentală în ‘litera şi spiritul ei’.

‘Este sigur nevoie de o revizuire a Constituţiei, din diferite motive pe care nu vreau să le enumăr acum, dar se impun anumite modificări şi pentru a aduce în acord cu stări de fapt, dar şi pentru a elimina unele incertitudini. Dincolo de aceste lucruri, vreau să vă spun cu toată fermitatea, astăzi, aici, că voi fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei. Voi demonstra ce am vrut să spun atunci când m-am prezentat în faţa electoratului cu afirmaţia : ‘vreau să reconectez preşedintele României la Constituţie’, a afirmat Iohannis, la ceremonia de la CCR, unde a primit hotărârea de validare a alegerii sale ca şef al statului.

Klaus Iohannis a mai spus că preşedintele României are rolul de a inspira, prin viziunea sa, naţiunea română, iar, prin comportamentul public, să devină un etalon al societăţii româneşti.

„Am stabilit o perioadă de tranziţie care începe luni şi se termină pe 21 (decembrie – n.r.)’, a spus Iohannis, la CCR, întrebat dacă a stabilit un calendar de întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Curtea Constituţională (CCR), că este pregătit să predea mandatul de şef al statului noului preşedinte ales Klaus Iohannis şi că va fi la dispoziţia acestuia până pe 21 decembrie pentru orice ‘transfer de informaţie’.

‘Mă bucur că a venit şi ziua asta. Sunt foarte pregătit să-l predau (mandatul – n.r). Vom stabili un proces de derulare a tranziţiei în care consilierii mei stau la dispoziţia viitorilor consilieri ai dlui Iohannis, iar eu la dispoziţia domnului preşedinte Iohannis până pe 21 decembrie pentru orice transfer de informaţie’, a declarat Băsescu, la CCR, înainte de ceremonia de validare în funcţie a preşedintelui ales Klaus Iohannis.

Băsescu: Las moştenire o ţară care are opţiuni de dreapta
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la CCR, că, după zece ani de mandat, lasă ‘moştenire’ o ţară cu opţiuni de dreapta.

‘N-aş fi vrut ca la sfâşitul mandatului meu stânga să domine toate instituţiile statului. (…) Las moştenire o ţară care are opţiuni de dreapta sau de centru-dreapta’, a spus Băsescu, în discursul rostit la CCR cu ocazia ceremoniei de validare a preşedintelui ales, Klaus Iohannis.

Băsescu: Cine crede că transformarea României este un proces de cinci ani, se înşală
     
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că se înşală cine crede că transformarea României este un proces de cinci ani.

‘Pentru că cine crede că transformarea României este un proces de cinci ani, se înşală. În societatea românească, în politicul românesc, încă există destule resurse pentru pasul înapoi. Este misiunea fundamentală a preşedintelui ca, utilizând toate instrumentele pe care Constituţia i le pune la dispoziţie, să facă să se meargă înainte pe drumul fixat’, a afirmat Traian Băsescu, la ceremonia de validare a preşedintelui ales, Klaus Iohannis.

Şeful statului i-a spus viitorului preşedinte Klaus Iohannis că, în cei zece ani de mandat, a constatat ‘germenii pasului înapoi’.

‘Am constatat, în două mandate, deci într-un interval de 10 ani, că se vor găsi întotdeauna în societatea românească, în mass-media românească, germenii pasului înapoi şi, uneori, trebuie să forţezi la limită Constituţia pentru a te opune. Pentru că românii îşi doresc o ţară modernă. Sunt instituţii care s-au modernizat şi nu am nicio reţinere să o spun, instituţiile, care, într-un fel sau altul, au ţinut de preşedintele României, au făcut paşi înainte, dar avem prea multe instituţii care, datorită jocului politic la nivel guvernamental, încă nu sunt reformate’, a arătat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a mărturisit că are satisfacţia că lasă o ţară cu opţiuni clare.

‘Am satisfacţia că las o ţară cu opţiuni clare: parteneriatul strategic cu Statele Unite, prezenţa noastră în Uniunea Europeană şi în NATO şi credibilitatea pe care ne-am dobândit-o, în mod deosebit, în NATO. Cu certitudine, siguranţa naţională este elementul fundamental care este în responsabilitatea preşedintelui, ceea ce nu înseamnă că preşedintele poate fi un înalt demnitar al statului român care nu priveşte la realităţile interne’, a spus şeful statului.

Băsescu: Mă bucur că a venit şi ziua asta, sunt foarte pregătit să predau mandatul
     
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Curtea Constituţională (CCR), că este pregătit să predea mandatul de şef al statului noului preşedinte ales Klaus Iohannis şi că va fi la dispoziţia acestuia până pe 21 decembrie pentru orice ‘transfer de informaţie’.

‘Mă bucur că a venit şi ziua asta. Sunt foarte pregătit să-l predau ( mandatul – n.r). Vom stabili un proces de derulare a tranziţiei în care consilierii mei stau la dispoziţia viitorilor consilieri ai dlui Iohannis, iar eu la dispoziţia domnului preşedinte Iohannis până pe 21 decembrie pentru orice transfer de informaţie’, a declarat Băsescu, la CCR, unde urmează să înceapă ceremonia de validare în funcţie a preşedintelui ales Klaus Iohannis.

Întrebat dacă are emoţii cu acest prilej, Băsescu a răspuns că nu: ‘Am sentimentul că se încheie o perioadă în care am fost extrem de onorat să îndeplinesc această funcţie, dar care trebuie transferată democratic către preşedintele ales al românilor’.

Curtea Constituţională a României a confirmat vineri, cu unanimitate, rezultatele alegerilor prezidenţiale şi a validat alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte.

Evenimentul se desfăşoară în sala de şedinţe publice a CCR, fiind invitaţi să participe şi foşti judecători ai Curţii.

Sunt prezenţi, de asemenea, la CCR, la şedinţa de înmânare a hotărârii preşedintelui ales al României, membri ai conducerii PNL şi ai staff-ului de campanie al candidatului Klaus Iohannis.

Biroul Electoral Central a transmis, joi, CCR, procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din 16 noiembrie pentru alegerea preşedintelui României.

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obţinut 54,43% (6.288.769 voturi) în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie, iar reprezentantul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,56% (5.264.383 voturi), potrivit procesului-verbal final privind rezultatul votării, publicat pe site-ul Biroului Electoral Central (BEC).

Curtea Constituţională a României a confirmat vineri, cu unanimitate, rezultatele alegerilor prezidenţiale şi a validat alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte, a anunţat şeful CCR, Augustin Zegrean.

Te-ar mai putea interesa și
România înregistrează, mâine, cel mai mare preț spot al energiei electrice din Europa
România înregistrează, mâine, cel mai mare preț spot al energiei electrice din Europa
Prețul de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU-piața spot) de pe bursa de energie de la București este de 108,4 euro/MWh, cel mai mare preț spot din Europa, pentru energia livrată......
Iohannis: Campania de vaccinare – un succes. Nu mai avem interes pentru vaccinare fiindcă avem puţine cazuri
Iohannis: Campania de vaccinare – un succes. Nu mai avem interes pentru vaccinare fiindcă avem puţine cazuri
"Ştim din istoria pandemiilor că ele se produc în valuri şi într-adevăr am avut şi noi, din păcate, al treilea val ...
Cîţu: Guvernul a stabilit majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând din anul 2022
Cîţu: Guvernul a stabilit majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând din anul 2022
Guvernul a stabilit majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând din anul 2022 şi indexarea cu rata medie a inflaţiei ...
Nuclearelectrica salută ratificarea de către Parlament a acordului cu SUA pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4
Nuclearelectrica salută ratificarea de către Parlament a acordului cu SUA pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4
 Nuclearelectrica (SNN) salută adoptarea de către Parlamentul României a proiectului de lege privind ratificarea Acordului ...