Ce autostrăzi a făcut Bechtel pe lângă România

Compania americană cu care România a semnat cel mai păgubos contract de după '89 are la activ mai multe proiecte de infrastructură în zona Balcanilor şi în Turcia.
Economica.net - vin, 31 mai 2013, 21:02
Ce autostrăzi a făcut Bechtel pe lângă România

După 10 ani în care au primit aproape 1,4 miliarde de euro şi ne-au livrat 52 km de autostradă funcţionali şi alţi 60 făcuţi doar pe jumătate din cei 415 contractaţi, americanii de la Bechtel părăsesc şantierul Autostrăzii Transilvania.

În parteneriat cu turcii de la Enka, Bechtel a construit mai multe autostrăzi în zona Balacanilor. Cu toate că, în unele cazuri, a apărut aceeaşi problemă ca în cazul Autostrăzii Transilvania, cea a preţului care tot urcă pe măsură ce lucrările avansează, marea diferenţă este că autostrăzile din celelalte ţări fie au fost terminate, fie sunt în lucru.

Albania

Între 2006 şi 2010, Bechtel, împreună cu turcii de la Enka, au construit o autostradă de 61 km în Albania, între localităţile Rrëshen şi Kalimash. Tronsonul construit de americani este doar o parte din autostrada de 171 km care ar fi urmat să traverseze micul stat din Balcanii de Vest, de la litoralul Mării Adriatice până la graniţa cu Kosovo.

 

A fost unul dintre cele mai îndrăzneţe proiecte de infrastructură din istoria Albaniei, inclusiv pentru faptul că şoseaua a fost construită într-o zonă muntoasă. Tronsonul include un tunel de 5,5 kilometri şi nu mai puţin de 29 de poduri. Valoarea totală a contractului pentru cei 61 km a fost de 600 de milioane de euro, dar presa locală a speculat că au fost plătiţi, de fapt, un miliard de euro.

Turcia

Între 1986 şi 1998, Bechtel, tot împreună cu partenerul său Enka, a construit o autostradă în valoare de 1,4 miliarde de dolari, în Turcia. Autostrada are două segmente: unul, în lungime de 112 km, cu câte trei benzi pe sens, care leagă Ankara, capitala Turciei de oraşul Gerede şi al doilea, cu câte patru benzi pe sens, de apriximativ aceeaşi lungime, care este de fapt o centură ocolitoare a Ankarei. Tronsoanele construite de Bechtel fac parte din cea mai importantă autostradă a Turciei, care leaga Ankara de Istanbul.

 

 

Croaţia

Tot în 1998, Bechtel, împreună cu acelaşi partener din Turcia, primea de la guvernul Croaţiei un contract pentru construcţia a 156 de kilometri de autostradă, pe două tronsoane: unul care să lege capitala ţării, Zagreb, de grabiţa cu Slovenia (13 km), şi unul care să lege Zagrebul de coasta dalmată, în lungime de 143 km. Primul a fost deschis traficului în anul 2000, iar cel de-al doilea în anul 2004, cu 14 luni înainte de termen. Valoarea totală a contractului: 600 de milioane de dolari.

 

Kosovo

În 2010, la Priştina, capitala noului stat Kosovo, autorităţile celei mai noi ţări din Balcani încredinţau companiei americane Bechtel, în parteneriat cu Enka, construcţia a 102 km de autostradă care să lege Priştina de graniţa cu Albania. Autostrada, care ar urma să aibă 22 de poduri şi 9 noduri rutiere ar urma să fie deschisă traficului în luna septembrie a acestui an. După ce va fi terminată, distanţa dintre Tirana şi Kosovo va putea fi parcursă în doar trei ore. Preţul autostrăzii? Cel iniţial a fost de 400 de milioane de euro, apoi s-a vorbit de 659 de milioane pentru ca presa locală să dea ca sigură depăşirea valorii de un miliard de euro.

 

 

 

Citeste si: După 10 ani, a fost rupt cel mai păgubos contract din istoria României. Ce-ar fi fost fără Bechtel

Bechtel pleacă, dar lasă României o autostradă-fantomă. Ce se întâmplă cu Suplacu de Barcău-Borş

Contractul cu Bechtel a fost reziliat. Statul plăteşte americanilor aproape 90 de milioane de euro

Te-ar mai putea interesa și
România, printre ţările UE cu cele mai mari creşteri ale costului cu mâna de lucru în primul trimestru
România, printre ţările UE cu cele mai mari creşteri ale costului cu mâna de lucru în primul trimestru
Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a crescut cu 1,5% în zona euro şi cu 1,7% în UE, în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a lui 2020, în rândul......
UE dă undă verde pentru revenirea turiştilor americani, chiar şi nevaccinaţi împotriva COVID-19
UE dă undă verde pentru revenirea turiştilor americani, chiar şi nevaccinaţi împotriva COVID-19
Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au dat undă verde miercuri introducerii Statelor Unite pe lista ...
MacKenzie Scott, fosta soţie a antreprenorului Jeff Bezos, anunţă o donaţie de 2,74 miliarde de dolari
MacKenzie Scott, fosta soţie a antreprenorului Jeff Bezos, anunţă o donaţie de 2,74 miliarde de dolari
 MacKenzie Scott, fosta soţie a fondatorului grupului Amazon, Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, a anunţat marţi ...
EY: 66% dintre investitorii străini plănuiesc să-şi extindă în acest an operaţiunile din România
EY: 66% dintre investitorii străini plănuiesc să-şi extindă în acest an operaţiunile din România
Două treimi dintre investitorii străini plănuiesc să înfiinţeze sau să îşi extindă operaţiunile din România, ...