Ce dividende vor da campionii Bursei în acest an

Puţine dintre cele mai căutate acţiuni ale marilor companii de la Bursă vor oferi şi dividende suficient de mari ca investitorii să fie mulţumiţi cu randamentele obţinute, potrivit celor mai recente estimări ale analiştilor BCR. 
Adrian N. Ionescu - lun, 25 feb. 2013, 22:07
Ce dividende vor da campionii Bursei în acest an

Investitorii calculează randamentul dividendului împărţind dividendul aferent unei acţiuni la preţul la care ar putea cumpăra acţiunea. Aceste calcule au influenţat deja mult evoluţia preţurilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), blocându-le, practic, în ultimele trei săptămâni.

Randamentul dividendului se compară teoretic cu ratele depozitelor bancare, dar jucătorii la bursă au pretenţii mult mai mari.

Astfel, investiţia în SIF Transilvania (SIF3) oferă şi în acest an cel mai mare randament al dividendului, potrivit preţului de piaţă al acţiunii: 24,3%, conform raportului BCR primit de ECONOMICA.NET.  Randamentul s-a calculat cu dividendul brut (neimpozitat) propus de managementul SIF3, de 0,175 lei / acţiune, raportat la preţul de piaţă  de la BVB.

Dividendul SIF3 din profitul pe 2012 este doar cu 2% mai mare decât cel de anul trecut (din profitul pe 2011).

Managementul de la SIF Muntenia (SIF4) se află sub o presiune mult mai mare din partea acţionarilor şi ar putea creşte  dividendul cu 26%, până la 0,1537 lei/titlu, potrivit estimărilor analiştilor de la BCR ( care fac parte din Erste Group Research).

Randamentul dividendului la SIF4 este de 17,9%, iar la SIF Moldova (SIF2) şi mai mic, de 11,2 %, dividendul estimat, de 0,1625 lei/acţiune,  fiind cu 26% mai mic decât anul trecut.

Şi estimarea privind rata de alocare a dividendului din profitul net al SIF2, de 62%,  este mult mai mică decât cea din cazul SIF3 (90%, propusă oficial), sau SIF4 (95%, estimare BCR).

SIF Oltenia (SIF5) ar putea aloca pentru dividende tot 90% din profit, dar randamentul (dividend / acţiune raportat la preţ / acţiune) cade sub 10%. Analiştii estimează doar o creştere cu 5% a dividendului SIF5, până la 0,1367 lei / titlu.

SIF Banat Crişana ( SIF1) ar putea  creşte cu 20% dividendul, până la 0,1202 lei  / acţiune, urcând rata de alocare până la 85% din profit, dar randmanetul dividendului este de 9,1%.

Astfel, dacă la SIF Transilvania sau la SIF Muntenia s-ar mai putea paria pe o eventuală creştere a preţului acţiunii, pentru că randamentul (invers proporţional cu preţul) pare că are de unde scădea, prognoza pentru celelalte acţiuni din raportul BCR nu este la fel de favorabilă.

Mulţi investitori ar putea fi mulţumiţi cu estimările analiştilor pentru Transgaz (TGN), cu 10,7 % randament al dividendului,  la preţul de achiziţie de azi al acţiunii şi cu un dividend de 22,3 lei/ acţiune, chiar dacă în scădere cu 25%.

Fondul Proprietatea (FP), Petrom (SNP)  şi cu atât mai mult Biofarm (BIO) sunt la limita satisfacţiei cu randamente de 7%, 7,4%, respectiv 6,3%.

Transelectrica (TEL) cu 2,3% este , bineînţeles, o dezamăgire.

Analiştii estimează proporţia din profit care ar putea fi distribuită ca dividende în funcţie de ratele de alocare  din anii anteriori, dar şi de politica de dividende a companiei.

Aşa, de pildă, managerii Fondului Proprietatea au spus că vor rostogoli dividendele pe care le încasează, aşa că analiştilor de la BCR nu le-a fost prea greu să estimeze o rată de alocare de 99%, rezultând un dividend de 0,0408 lei / acţiune, cu doar 6% mai mare ca anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Dezvoltării a plătit vineri peste 48,5 milioane de lei pentru lucrările excutate în cadrul PNDL
Ministerul Dezvoltării a plătit vineri peste 48,5 milioane de lei pentru lucrările excutate în cadrul PNDL
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat, vineri, 48.547.115,81 de lei în vederea decontării facturilor pentru 86 de obiective de investiţii realizate prin......
Softbinator Technologies achiziționează Digital Tailors și își consolidează poziția cu servicii de product marketing
Softbinator Technologies achiziționează Digital Tailors și își consolidează poziția cu servicii de product marketing
Softbinator Technologies, companie românească de dezvoltare software, specializată în designul, dezvoltarea și lansarea ...
Autostrada Focşani – Bacău: CNAIR a aprobat azi indicatorii tehnico – economici
Autostrada Focşani – Bacău: CNAIR a aprobat azi indicatorii tehnico – economici
CNAIR a aprobat astăzi indicatorii tehnico-economici ai Autostrăzii Focșani - Bacău (tronson al A7-Autostrada Moldova), ...
OMS consideră că nu există motive de îngrijorare în legătură cu variola maimuţei
OMS consideră că nu există motive de îngrijorare în legătură cu variola maimuţei
În contextul răspândirii neobişnuite a variolei maimuţei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă diferite ...