Ce dobânzi plăteşte Hidroelectrica la datoriile imense făcute la bănci

Insolvenţa companiei de stat Hidroelectrica a fost un şoc nu doar pentru cei din sectorul energetic, ci şi pentru bancheri. Compania şi-a finanţat investiţiile şi şi-a reglat fluxul de numerar prin împrumuturi imense de la bănci, care acum s-ar putea găsi în situaţia de a proviziona întreaga sumă şi să piardă bani.
Mihai Banita - joi, 23 aug. 2012, 21:04
Ce dobânzi plăteşte Hidroelectrica la datoriile imense făcute la bănci

La 31 mai 2012 Hidroelectrica avea datorii către bănci de 2,68 miliarde de lei. Pe 18 iunie a cerut intrarea în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti şi a trecut sub protecţia instanţei trei zile mai târziu.

Pe 19 iunie, a doua zi după ce cererea de intrare în insolvenţă a fost depusă la Tribunal, Libra Internet Bank SA declară scadent anticipat creditul de 12 milioane de lei acordat Hidroelectrica, pe motiv că producătorul de energie nu a depus la sediul băncii raportarea pentru semestrul II al anului 2011, are o situaţie economică în deteriorare şi creditul nu mai este acoperit cu garanţii reale, se arată în raportul administratorului judiciar privind cauzele insolvenţei producătorului de energie.

Administratorul spune în raport că ar fi existat pericolul ca şi alţi creditori să declare creditele scadente anticipat, ceea ce ar fi adus compania în incapacitate de plată, doar că mişcarea Libra Bank a venit imediat după ce Hidroelectrica şi-a manifestat intenţia de a intra în reorganizare.

„Având în vedere deprecierea indicatorilor economici și financiari ai Hidroelectrica și nivelul acestor indicatori stabiliți prin contractele de credit apreciem că exista posibilitatea ca și alte bănci să declare scadența anticipată a creditelor, ceea ce ar fi condus la incapacitatea de plată a debitoarei Hidroelectrica”, se arată în raport.

Creditul de la Libra Bank este însă mic în raport cu datoriile companiei către alte bănci, care nu şi-au permis să facă o mişcare similară.

În raport sunt publicate datoriile Hidroelectrica pe termen scurt şi lung de la sfârşitul anului trecut pentru fiecare creditor în parte. Unele dintre liniile de credit pe termen scurt expiraseră deja la momentul intrării în insolvenţă.

Cea mai mare linie de credit pe termen scurt este cea de la BRD, în valoare de 300 de milioane de lei, şi care expiră în la sfârşitul lunii septembrie a acestui an. Acest contract de credit este garantat cu mai multe contracte de furnizare a energiei electrice, unele dintre ele anulate, cum este cel cu Energy Holding şi EHOL Distribuţie. De fapt, Hidroelectrica este nevoită să prezinte garanţii suplimentare pentru mai multe contracte de credit, după ce contractele cu traderii, care erau garanţie au fost anulate. Hidroelectrica avea datorii scadente într-un an către bănci de un miliard de lei la sfârşitul anului trecut.

Grafic datorii pe termen scurt, date din raportul privind cauzele insolvenţei Hidroelectrica (click pe imagine pentru mărire)

La capitolul datorii pe termen lung – adică scadente în mai mult de un an – Hidroelectrica are un debit de 1,4 miliarde de lei.

Dacă pentru împrumuturile pe termen scurt Hidroelectrica plăteşte dobânzi relativ mici – 2-3% pe an pentru valută şi puţin peste 8% pe an la lei –, la creditele pe termen mai lung compania are de plătit în mai multe cazuri dobânzi mai mari decât au de plătit persoanele fizice care accesează programul Prima Casă. Pentru un împrumut la Citi, de pildă, accesat în vara anului 2009, în valoare de 75 de milioane de euro, dobânda este de 7,25% şi scadenţa este în 2014.

Băncile ar putea fi nevoite, sub regulile de prudenţialitate, să facă provizioane pentru aceste împrumuturi. Pentru că firma este în insolvenţă, aceştia nu pot cere rambursarea anticipată a creditelor şi trebuie să aştepte ca Hidroelectrica să îşi onoreze obligaţiile de plată, aşa cum a promis. Doar că insolvenţa nu a rezolvat încă problemele cu cash-flow-ul, producţia a scăzut, pe fondul secetei, şi compania este în continuare obligată să livreze curent ieftin în piaţa reglementată. În acest caz, dacă există întârzieri la plata ratelor, băncile sunt obligate să provizioneze sau să restructureze creditele. Chiar dacă îşi recuperează capitalul şi dobânzile aferente, în cele din urmă, provizione de asemenea mărime vor eroda puternic profitabilitatea. Ceva mai liniştite sunt băncile care au primit garanţii de stat pentru creditele acordate.

Grafic datorii pe termen lung, date din raportul privind cauzele insolvenţei Hidroelectrica (click pe imagine pentru mărire)

Te-ar mai putea interesa și
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an.......
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...