Ce face aeroportul Arad fără Wizz Air şi fără bani europeni

Aeroportul International Arad nu a fost inclus nici în varianta reactualizată a Master Planului pentru Transporturi, publicată recent pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor. 
Andrada Ghira - sâm, 09 mai 2015, 06:32
Ce face aeroportul Arad fără Wizz Air şi fără bani europeni

Documentul revizut a fost transmis miercuri Comisiei Europene, iar pe lângă construcţia autostrăzi, drumuri expres, drumuri Trans-Regio, drumuri Euro-Trans şi variante de ocolire, mai prevede şi investiţii de 1,32 miliarde de euro pentru modernizarea aeroporturilor din România. 

CITEŞTE ŞI Master Planul de Transport a fost trimis UE. Prevede construcţia a 1.300 km de autostradă, cu 13,7 miliarde euro

Deşi reprezentanţii Aeroportului Arad au fost nemulţumiţi că aerogara din judeţ nu a fost introdusă în varianta din toamna trecută a Master Planului, nici noua variantă nu prevede investiţii decât „în funcţie de resursele financiare disponibile, care provin fie fie din fondul de coeziune, fie din fondul european de dezvoltare regională”, se arată în documentul citat. Investiţiile pentru extinderea terminalului de pasageri ar urma să fie de 24,3 milioane de euro, însă nu sunt cuprinse în valoarea totală a investiţiilor. 

Contactat de ECONOMICA.NET, Vasile Moşneag, directorul comercial al aeroportului a declarat că nu avea mari speranţe că investiţiile pentru aerogară vor fi incluse în Master Plan. 

„Practic, de fapt şi de drept, ne-au tăiat aripile; suntem eliminaţi de pe piaţă. Niciodată, un consiliu judeţean acţionar majoritar la un aeroport nu va putea să susţină financiar investiţiile la fel ca o susţinere cu fonduri UE. Noi avem o investiţie în curs, să transformăm terminalul cargo în terminal de pasageri. Contractul a fost semnat şi trebuie să primim detaliile tehnice. Valoarea constractului este de 2,5 milioane de euro„, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Vasile Moşneag. 

Moşneag mai spune că oficialii Aeroportului se află în discuţii cu diverşi operatori pentru noi zboruri de la Arad, însă lucrările de transformare a terminalului cargo vor dura până la sfârşitul acestui an, şi cel mai probabil, companiile aeriene interesate ar putea lua în calcul introducerea unor noi zboruri de la Arad din primăvara anului viitor. 

De ce a plecat Wizz Air

Cea mai mare companie low-cost care oprează în România a renunţat la singurul zbor de pe Aeroportul din Timişoara, luna trecută. Wizz Air efectua un zbor pe săptămână spre Milano, încă din 2012. Dacă Wizz mnotivează plecarea de la Arad din cauza „rezultatelor sub aşteptări”, Moşneag spune că Wizz Air nu ar fi avut motiv să plece, din moment ce gradul de ocupare al avioanelor era de peste 80%. 

1,32 miliarde de euro pentru modernizarea a 15 aeroporturi

Master Planul General pentru Trnsport prevede investiţii de modernizare în 15 aerogări din România. Valorea totală a acestor lucrări depăşeşte 1,3 miliarde de euro. Cea mai mare sumă este destinată aeroportului Henri Coandă: 668,9 milioane de euro. Anexa Master Planului poate fi consultată AICI. 

Te-ar mai putea interesa și
Majoritatea cererilor de locuri de muncă în retailul alimentar provine din Bucureşti şi alte cinci oraşe – analiză
Majoritatea cererilor de locuri de muncă în retailul alimentar provine din Bucureşti şi alte cinci oraşe – analiză
 Capitala şi alte cinci oraşe (Braşov, Constanţa, Timişoara, Cluj şi Iaşi) atrag cele mai multe cereri de personal din partea reţelelor din retailul alimentar, arată rezultatele unei......
Indicii ROBOR cresc şi ating noi recorduri
Indicii ROBOR cresc şi ating noi recorduri
ROBOR la trei luni (ROBOR 3M) creşte la 1,67% şi ajunge la cel mai mare nivel din ultimele 1 aprilie 2021. Şi indicele ...
Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume, venituri în valoare totală de 7,28 trilioane de dolari – studiu
Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume, venituri în valoare totală de 7,28 trilioane de dolari – studiu
Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume au obţinut venituri în valoare totală de 7,28 trilioane de dolari, având ...
Niculae Havrileț va fi numit azi director general al Distribuție Energie (DEER) – surse
Niculae Havrileț va fi numit azi director general al Distribuție Energie (DEER) – surse
Niculae Havrileț, care în acest moment este director în cadrul Ministerului Energiei, va fi numit azi director general ...