CE interzice folosirea unor conservanţi în anumite produse cosmetice

Comisia Europeană a interzis amestecul de metilcloroizotiazolinonă şi metilizotiazolinonă (MCI/MI) din produse care nu necesită clătire, precum cremele de corp, şi a decis limitarea concentraţiei maxime a doi conservanți — propilparabenul şi butilparabenul — de la limita permisă în prezent de 0,4%, atunci când sunt utilizaţi separat, și de 0,8% în cazul amestecurilor cu alţi esteri, la 0,14 % în cazul în care sunt folosiţi separat sau împreună. 
Cristina Şomănescu - sâm, 27 sept. 2014, 09:40
CE interzice folosirea unor conservanţi în anumite produse cosmetice

Propilparabenul și butilparabenul sunt interzişi în produsele care nu necesită clătire, destinate zonei corpului acoperite de scutec, la copiii cu vârsta sub trei ani. 

Noile norme europene care vizează restricţionarea sau, după caz, interdicţia folosirii celor două substanţe antemenţionate (propilparabenul și butilparabenul) se vor aplica pentru produsele puse în vânzare după 16 aprilie 2015.

De asemenea, Comisia Europeană interzice amestecul de metilcloroizotiazolinonă și metilizotiazolinonă (MCI/MI) din produse care nu necesită clătire, precum cremele de corp.
Această măsură urmărește să reducă riscul de alergii cutanate. Conservantul poate fi în continuare utilizat în produsele care se îndepărtează prin clătire, de exemplu în şampoane şi geluri de duș, în concentrație maximă de 0,0015 % de amestec în raport de 3:1 de MCI/MI.
Măsura se va aplica pentru produsele introduse pe piaţă după 16 iulie 2015.

Decizia Comisiei Europene vine în urma unei evaluări efectuate de Comitetul științific independent pentru siguranța consumatorilor (CSSC), un organism consultativ care a analizat atent riscurile pe care le prezintă aceste substanțe asupra sănătăţii consumatorilor.

Amintim că la începutul acestui an, Comisia Europeană a interzis utilizarea altor cinci parabeni în produsele cosmetice — izopropilparaben, izobutilparaben, fenilparaben, benzilparaben şi pentilparaben. Decizia se aplică pentru produsele introduse pe piaţă după 30 octombrie 2014.

Produsele cosmetice sunt reglementate la nivel european prin Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 pentru a se garanta siguranţa consumatorilor și integritatea pieţei interne. 

Comisia atrage atenţia producătorilor că toate cosmeticele trebuie supuse unei evaluări ştiinţifice de specialitate care să le valideze siguranţa, înainte de a fi introduse pe piaţă. 

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...