CE invită din nou Federeraţia Rusă la discuţii privind embargoul impus exporturilor de porci din UE

Comisia Europeană face apel încă o dată vineri la Federaţia Rusă să se angajeze în discuţii constructive cu privire la problema embargoului impus de această ţară exporturilor de porci din Uniunea Europeană.
Economica.net - vin, 07 feb. 2014, 17:42
CE invită din nou Federeraţia Rusă la discuţii privind embargoul impus exporturilor de porci din UE

‘La 24 ianuarie, a fost detectată infestarea cu pestă porcină africană (ASF) la doi mistreţi, în sudul Lituaniei, care se învecinează cu Belarus. Au fost luate imediat măsuri pentru a preveni extinderea bolii dinspre zonele infectate din Lituania’, a declarat comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, difuzat vineri.

Cele mai recente dovezi ştiinţifice arată că aceste două cazuri de ASF din Lituania sunt legate de încercările nereuşite de a controla prezenţa prelungită a ASF în regiunile vestice ale Rusiei şi recenta apariţie a bolii în Belarus. Nu există informaţii sau dovezi furnizate de ruşi cu privire la măsurile luate privind limitarea riscului de răspândire a bolii în UE, se menţionează în comunicat.

Rusia a impus în urmă cu două săptămâni restricţii comerciale fără precedent cu privire la exportul de porci şi de carne de porc din toate cele 28 de state membre ale UE, chiar dacă prezenţa bolii a fost identificată doar într-o zonă restrânsă din Lituania. Aceste restricţii, dincolo de faptul că au un impact economic grav asupra operatorilor europeni din această industrie, sunt în acelaşi timp disproporţionate şi contrare principiilor comerciale internaţionale.

Rusia continuă să aplice acest embargo comercial, în ciuda unei solicitări, deocamdată fără succes, venită din partea comisarului Borg de a se întâlni cu reprezentanţi ruşi din acest domeniu şi de a purta discuţii la nivel oficial şi tehnic. ‘Fac apel încă o dată la Federaţia Rusă să se angajeze în discuţii constructive pe această temă în vederea găsirii unei soluţionări satisfăcătoare’, a subliniat comisarul Borg, care s-a declarat pregătit să călătorească la Moscova cât mai repede pentru a ajunge la o soluţie amiabilă în vederea reluării fluxurilor comerciale.

La 31 ianuarie, Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului pentru sănătate, a anunţat că discuţiile cu Federaţia Rusă privind interzicerea cărnii de porc din Uniunea Europeană continuă. Potrivit acestuia, comisarul pentru sănătate, Tonio Borg, a cerut să se întâlnească cu ministrul rus al agriculturii, pentru a se găsi un răspuns cât mai rapid care să soluţioneze această problemă ce poate afecta piaţa UE.

Comisia Europeană a adoptat rapid măsuri de protecţie interimare în Lituania, după ce două cazuri de pestă porcină africană au fost confirmate la porci mistreţi. Pe baza acestei decizii, autorităţile lituaniene au aplicat imediat toate restricţiile impuse de legislaţia Uniunii Europene.

Astfel, o echipă de experţi veterinari ai Comisiei s-a deplasat atunci în zonă, pentru a asista şi consilia autorităţile lituaniene. Acestei echipe li s-au alăturat experţi din Rusia şi Belarus de la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor. Potrivit primelor estimări, se pare că virusul din Lituania ar proveni din ţări vecine, non-UE.

 

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...