Surpriză pe piaţa laptelui: cota de piaţă a mărcilor private a scăzut în valoare. Kaufland este cel mai mare perdant

Anul trecut, românii au dat şi mai mulţi bani pe laptele de brand decât pe cel marcă proprie al marilor retaileri, o explicaţie putându-se găsi în majorarea preţurilor la raft. Numai Kaufland, care are cel mai bine vândut lapte marcă privată, a pierdut în jur de 2,7 milioane de dolari. Cota laptelui "de firmă" a ajuns la 50%. 
Alina Stanciu - mie, 14 aug. 2019, 20:02
Surpriză pe piaţa laptelui: cota de piaţă a mărcilor private a scăzut în valoare. Kaufland este cel mai mare perdant

După ani buni pe un trend pozitiv, mărcile de lapte ale marilor retaileri prezenţi pe piaţa locală au pierdut, în 2018, din cota de piaţă în valoare indică datele puse la dispoziţie ECONOMICA.NET de compania de cercetare de piaţă Euromonitor International. Mai exact, cota lor de piaţă după valoarea vânzărilor a coborât de la 25,6% în 2017 la 23,4% anul trecut, în vreme ce principalele cinci branduri au ajuns să controleze 50% din piaţă, faţă de 43,3% cu un an în urmă.

O explicaţie ar putea fi creşterea mai accelerată a preţurilor la produsele de brand comparativ cu cele marcă proprie, dar nu este exclus nici ca volumele vândute de branduri să fi înregistrat o creştere mai importantă decât a volumelor vândute de mărcile private. Prima ipoteză este mai plauzibilă având în vedere că, anul trecut, piaţa laptelui crud a crescut în volum cu 2,6%, până la 250,6 milioane de litri, dar în valoare cu 10,7%, până la 306,8 milioane de dolari.

De altfel, din cauza majorării preţurilor, întreaga piaţă a lactatelor (include unt și margarină, produse lactate de băut, brânză, iaurt, băuturi din lapte acru și alte produse lactate) a crescut anul trecut cu 2,7% faţă de 2017, până la 271,7 milioane de litri, în valoare de 1,7 miliarde de dolari (plus 7,8% faţă de 2017), arată datele furnizate Economica de către compania de cercetare Euromonitor International. 

„Creșterea vânzărilor produselor lactate în 2018 a fost în principal rezultatul îmbunătățirii veniturilor consumatorilor, ceea ce a dus la trecerea de la lapte proaspăt artizanal din diferite surse la produse ambalate cumpărate din comerțul cu amănuntul, rezultat al extinderii reţelelor de retail modern de proximitate. Laptele neambalat din fermele mici are însă în continuare reputaţia că este natural și sănătos”, explică analiştii Euromonitor.

Menţionăm că Euromonitor International nu deţine date despre cotele de piaţă ale brandurilor şi mărcilor private în volum.

Kaufland şi Lidl controlează piaţa mărcilor private de lapte

Potrivit datelor Euromonitor International, dintre mărcile private, retailerul german Kaufland deţinea în 2018, ca şi în 2017, cea mai mare cotă de piaţă din punct de vedere al valoric- de 7,7% şi rspectiv 9,5%. Raportat la valoarea totală a pieţei laptelui ambalat, estimată de Euromonitor la 306,8 de milioane de dolari, reiese că retailerul german a vândut anul trecut lapte marca Kaufland în valoare de aproximativ 23,6 milioane de dolari. Cu un an în urmă, compania încasase din vânzarea de lapte marca Kaufland aproximativ 26,3 milioane de dolari.

Spre comparaţie, Zuzu, brandul de lapte cu cea mai mare cotă de piaţă în valoare, a raportat în 2018 o cotă de piaţă de 19,3% în valoare, adică a avut vânzări de aproximativ 59,2 milioane de dolari, de aproximativ 2,5 ori mai mult decât Kaufland. În 2017, Zuzu vânduse de aproximativ 1,9 ori mai mult decât Kaufland. 

Clasamentul mărcilor private este urmat îndeaproape de către Pilos, brandul privat al Lidl, cu 7,6% din piaţă (aproximativ 23,3 milioane de dolari), faţă de 7,7% cu un an în urmă şi de Carrefour cu 1,7% faţă de 2% în 2017. Retailerul francez Carrefour mai are însă pe rafturi şi brandul privat Carrefour Discount, cu o cotă valorică de 0,6%.

Marca de lapte Cora a retailerului Cora controlează doar 0,3%, iar Gusturi Româneşti a Mega Image 0,1%.

„Marca privată a deținut o poziție importantă în consumul de produse lactate din 2018, datorită dominării comerțului cu amănuntul de către lanțurile moderne cu prețuri accesibile. Datorită prețurilor mai mici de vânzare, marca privată a atras atenția consumatorilor urbani cu venituri mai mici”, explică analiştii Euromonitor International.

Lactalis are peste 35,7% din piaţa laptelui. Un business de 109,5 milioane de dolari 

„Companiile internaționale au dominat piaţa competitivă a laptelui în 2018, deoarece nu există nicio companie autohtonă în top 10. Lactalis și-a consolidat poziția și este prezentă în primele 10 companii cu Albalact SA, Covalact SA și Dorna Lactate SA. (…) Albalact SA și-a păstrat poziţia de lider al pieţei lactatelor şi în 2018, datorită campaniilor de distribuție și publicitate excelente. Publicitatea a sprijinit creşterea brandului său Zuzu, susţin analiştii Euromonitor.

De altfel, trei din primele cinci branduri în funcţie de valoarea vânzărilor din retail aparţin grupului francez Lactalis care controlează companiile LaDorna, Albalact şi Covalact. Mai exact, cele trei branduri din portofoliul companiei, Zuzu,LaDorna şi Fulga deţin împreună 35,7% din piaţa laptelui proaspăt, în condiţiile în care Zuzu, cel mai vândut brand de lapte în funcţie de valoare, deţine 19,3% din piaţă, LaDorna -12,5% şi Fulga, numărul cinci în piaţă, 3,9%. Ca valoare, din calculele ECONOMICA.NET reiese că anul trecut grupul Lactalis a încasat în jur de 109,5 milioane de dolari numai din lapte proaspăt.

Toate cele trei mărci au câştigat cotă faţă de 2017.

Locul trei este deţinut de Napolact al companiei Friesland Campina, cu 8,4%, urmat de Olympus al grecilor de la Fabrica de Lapte Braşov, cu 5,9%.

Comparativ cu 2017, cea mai mare creştere din punct de vedere a cotei de piaţă a fost înregistrată de către LaDorna care a câştigat într-un singur an 2,6 puncte procentuale. Olympus a mai luat 1,7 puncte de la competiţia autohtonă, Zuzu un punct, Fulga 0,9 puncte şi Napolact doar 0,5 puncte procentuale.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare a căii ferate, vor avea un rol pozitiv în creşterea siguranţei......
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” ...
Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre cazuri rare
Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre ...
Prezent la uzina Ford Otosan din Craiova pentru a lansa ediția din 2024 a programului Rabla, ministrul Mediului, Mircea ...
BNS: Salariaţii Poştei Române organizează grevă de avertisment miercuri dimineaţa. Următorul pas va fi greva generală
BNS: Salariaţii Poştei Române organizează grevă de avertisment miercuri dimineaţa. Următorul pas va fi greva generală
Angajaţii Poştei Române vor intra în grevă de avertisment miercuri dimineaţa, timp de două ore, iar dacă situaţia ...