Ce mai poate recupera România după moartea Nabucco

Acţionarii Transgaz (TGN) au aprobat astăzi un proiect de acord, în urma căruia ar mai putea recupera circa 1,4 milioane de milioane de euro, după lichidarea companiei Nabucco Gas Pipeline International. A cheltuit de 20 de ori mai mult. Reprezentanţii guvernului ar trebui să nu mai lipsească la a doua convocare a AGA extraordinară a TGN, în scopul aprobării acordului de distribuţiei a banilor rămaşi după decesul Nabucco.
Adrian N. Ionescu - vin, 18 iul. 2014, 06:10
Ce mai poate recupera România după moartea Nabucco

Acţionarii Transgaz (TGN) ar trebui să aprobe astăzi Acordul de reglementare a distribuţiei sumelor rămase după lichidarea Nabucco Gas Pipeline International (NIC), între asociaţii companiei Nabucco şi asociaţi ai Shah Deniz. Transgaz este reprezentata României în proiectul Nabucco.

Chiar dacă Secretariatul general al Guvernului controlează majoritatea acţiunilor Transgaz (TGN), adică peste 58% din totalul titlurilor, ieri nu s-a îndeplinit cvorumul necesar pentru derularea AGA extraordinară, care avea ca obiect aprobarea acordului menţionat mai sus, potrivit raportărilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Transgaz (TGN) ar urma să primească puţin peste 1,4 milioane de euro, din banii rămaşi după decesul proiectului Nabucco şi lichidarea companiei de proiect, în virtutea scenariului celui mai probabil rezultat din negocierile ulterioare eşecului proiectului.

Transgaz a pierdut peste 110 milioane de lei (25 milioane euro) cu proiectul Nabucco,  sume care au fost provizionate şi au afectat profitabilitatea companiei.

Nabucco Gas Pipeline International (NIC) ar fi trebuit să construiască gazoductul care să aprovizioneze Uniunea Europeană cu gaze din zona Caspică. Acestea au fost găsite în ultimă instanţă în perimetrul Shah Deniz din Azerbaidjan. Compania de proiect Shah Deniz s-a răzgândit, preferând alt proiect (TAP), dar negocierile privind împărţirea banilor rămaşi după moartea Nabucco nu s-au încheiat.

Între asociaţii Nabucco şi asociaţii Shah Deniz a intervenit o dispută legată de destinaţia banilor rămaşi, de 12,7 milioane de euro. Acordul de reglementare citat prevede ca Shah Deniz să recupereze 6 milioane de euro, iar restul să revină asociaţilor Nabucco.

Transgaz ar urma să primescă peste 1,46 milioane de euro, dacă negocierile se vor încheia cu aprobarea de către toate părţile interesate a Acordului, care prevede recunoaşterea de către Shah Deniz a asumării a jumătate din costurile de lichidare care i-ar reveni.

Există, însă şi un scenariu „negativ”, după cum se arată într-un raport TGN (atasat mai sus), potrivit căruia, dacă Shaz Deniz nu recunoaşte deloc costurile de lcihidare care i-ar reveni, TGN nu ar mai primi decât puţin peste 300.000 de euro.

Sunt încă şanse ca Acordul să fie acceptat de toate părţile interesate, potrivit raportului TGN. „Toţi asociaţii Nabucco (cu excepţia Transgaz) şi ai Shah Deniz au obţinut aprobările interne necesare pentru acdcpetarea termenilor prevăzuţi în Acordul de reglementare”. În cazul neadoptării, arbitraj care ar urma implică riscul nor rezulate incerte şi riscul unei reputaţii negative, potrivit rasportului TGN.

Află mai multe detalii despre povestea eşecului Nabucco în:

Cât plăteşte Transgaz la înmormântarea oficială a proiectului Nabucco, din bugetul de 20 mil. euro

Băsescu spune că i-a transmis lui Van Rompuy „frustrarea noastră” că Nabucco a fost abandonat

Transgaz va împrumuta Nabucco, cu cel mult 3,5 milioane de euro, pentru închiderea controlată

OMV a alocat 55 milioane euro pentru acoperirea pierderilor legate de Nabucco Vest

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Iași preia de la Veolia serviciul centralizat de furnizare a apei calde și căldurii
Primăria Iași preia de la Veolia serviciul centralizat de furnizare a apei calde și căldurii
Primarul Mihai Chirica a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipalitatea va prelua sistemul centralizat de furnizare a apei calde şi căldurii de la Veolia Energie......
S-a încheiat procesul de fuziune dintre USR și PLUS
S-a încheiat procesul de fuziune dintre USR și PLUS
Fuziunea prin absorbţie dintre USR şi PLUS a fost aprobată, vineri, definitiv, de către Curtea de Apel Bucureşti.
Ungaria a blocat o declarație comună a Uniunii Europene împotriva acțiunilor inițiate de China în Hong Kong
Ungaria a blocat o declarație comună a Uniunii Europene împotriva acțiunilor inițiate de China în Hong Kong
Ungaria a blocat o declaraţie a Uniunii Europene care critica noua lege chineză a securităţii în Hong Kong, au declarat ...
Chimcomplex a admis patru investitori noi la majorarea de capital, aceștia oferind fiecare cel puțin un milion de euro
Chimcomplex a admis patru investitori noi la majorarea de capital, aceștia oferind fiecare cel puțin un milion de euro
Consiliul de Administrație Chimcomplex a admis la majorarea de capital ofertanții care au putut vărsa ca prime de emisiune ...