Ce operator de telefonie mobilă are cea mai mare viteză la internet

Numărul de smartphone-uri și tablete cu conectivitate la internet prin intermediul 3G și 4G crește fulminant, iar asta îi obligă pe operatorii de telefonie mobilă să investească în rețele. Dar care este operatorul care are cea mai mare viteză?
Economica.net - vin, 11 iul. 2014, 21:06
Ce operator de telefonie mobilă are cea mai mare viteză la internet

Viteza și acoperirea reprezintă un factor decisiv atunci când vrem să alegem oferta de internet mobil a unui operator. Orange, Vodafone și Cosmote au acoperit până acum aproximativ 90 – 98% din populația României cu servicii de internet și telefonie 3G și aproximativ 45 – 50% din populație cu servicii de internet prin tehnologia 4G. RCS&RDS acoperă în acest moment aproximativ 70% din populația României cu internet 3G.

Vitezele maxime de conectare pe care le pun la dispoziție operatorii prin intermediul rețelelor 3G sunt de 43.2 Mbps pentru Orange, Cosmote și Vodafone. Şi RCS&RDS oferă o viteză maximă de 21.6 Mbps, tot prin 3G. Prin intermediul rețelelor 4G,LTE  Orange și Vodafone oferă o viteză de conectare de 150 Mbps și Cosmote cu 100 Mbps.

Degeaba au o acoperire atât de mare dacă banda pusă la dispoziție clienților pe un sigur site (antenă) este mică, iar viteza de conectare este mică.

Potrivit unui raport al Ookla, cel mai mare site de testare a vitezei internetului din lume, topul operatorilor din România după viteza la internet nu este așa cum ar crede mulți.

Pe prima poziție cu o viteză medie de conectare 17.85 Mbps se află Orange România, care se pare că a investit cel mai mult în dezvoltarea rețelei de internet 3G și 4G. Deşi toată lumea se aştepta ca Vodafone să fie pe prima poziție, se pare că lucrurile nu sunt tocmai așa. Deși are nenumărate certificări pentru cea mai bună rețea de internet din România, viteza medie calculată de Ookla pentru Vodafone este de doar 14.15 Mbps. 

Pe poziția a treia se află Cosmote România, cu o viteză medie de 9.13 Mbps, iar la limita extremă se află Digi Mobil cu o viteză de 3.38 Mbps. 

Lunând în calcul și prețurile practicate de operatori, Orange are un preț mediu per GB de 1 euro TVA inclus, Vodafone practică un preț mediu de 0.96 euro per GB, Cosmote are un preț mediu de 0.30 euro TVA inclus per GB și RCS&RDS un preț 0.56 euro per GB.

Deși nu apare în raportul celor de la Ookla pentru că au fost auditate doar operatorii mobili care furnizează servicii de internet mobil dor prin intermediul tehnologiilor 3G și 4G LTE,  pe piața românească mai actovează un operator unde internetul mobil este la viteză 4G, dar tehnologia folosită este WiMax, dezvoltată de cei de la Intel. Idilis este singurul operator de piața locală care furnizează utilizatorilor internet mobil fără a limita viteaza după atigerea unui  anumit volum de trafic.  Pentru doar 10.5 euro + TVA clienții se pot bucura de o viteză la internetul mobil de până la 36 Mbps, operatorul având o acoperire națională a serviciilor destul de importantă.

Idilis a câștigat în urma licitației ANCOM din 2012 o licență prin care operatorul va furniza servicii de internet mobil folosind tehnologia 4G LTE începând din acest an, potrivit declarațiilor de la finalul lui 2013 a reprezentanților companiei când au prezentat cea mai mare viteză la internetul mobil din România, 500 Mbps, viteză testată în condiții de laborator împreună cu cei de la Huawei . 

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor n.r.) în trecerea la o noua eră de rețele inteligente......
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Guvernul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata ...
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, ...