Ce probleme moşteneşte Banca Transilvania de la Volksbank: credite cu probleme şi un dosar penal

Achiziţia Volksbank de către Banca Transilvania aduce şi o serie de probleme pentru banca cu capital românesc. Aceasta va avea sub responsabilitate un număr important de litigii pe clauze abuzive, printre care şi un proces care ar putea avea impact asupra întregului portofoliu de credite aferent persoanelor fizice preluat de la asutrieci. De asemenea, Judecătoria Arad a dipus redeschiderea unui dosar în care Volksbank este urmărită penal pentru tentativă la înşelăciune.
Mihai Banita - mie, 10 dec. 2014, 22:01
Ce probleme moşteneşte Banca Transilvania de la Volksbank: credite cu probleme şi un dosar penal

Banca Transilvania a anunţat semnarea acordului de principiu pentru preluarea Volksbank România, cu întreg portofoliul de 190.000 de clienţi ai băncii austriece, dar şi cu problemele aferente.

Printre aceşti clienţi, care vor ajunge în bilanţurile Băncii Transilvania, se numără şi cei care au luat credite înainte de 2009, în euro sau franci elveţieni, şi care au în contracte clauze care au pus mari probleme în ultimii ani avocaţilor băncii austriece.

Volksbank este banca cu cel mai mare număr de procese cu clienţii. La sfârşitul anului 2011, când litigiile încă nu explodaseră, banca scria în raportul anual că are peste 2.600 de litigii cu clienţii pe rolul instanţelor, pentru care constituise un provizion de 21,6 milioane de lei. De atunci Volksbank nu a mai publicat date în raportul anual despre situaţia litigiilor, însă cel mai probabil numărul acestora a crescut.

Banca a pierdut inclusiv procese colective cu sute de clienţi în acest an, şi a fost obligată să restituie sumele încasate până acum cu titlul de comision de risc şi să-l elimine din contracte. Acest comision, redenumit de administrare după 2010, este responsabil pentru o treime din valoarea ratei lunare, astfel că pentru fiecare litigiu pierdut banca trebuie să dea înapoi clienţilor o treime din ce a încasat de la aceştia până acum.

Omer Tetik, turcul din fruntea BT, spune că „oferta făcută prevede asumarea tuturor riscurilor” şi că acestea se reflectă în preţ şi că îşi doreşte „să găsească o soluţie, pentru că există o nemuţumire din partea tuturor”, iar că în acest sens a primit mai multe propuneri de la managementul actual al VB.

Procesul cu ANPC ar putea aduce mari pierderi

Unul dintre marile riscuri cu care se confruntă viitorul proprietar al Volksbank este litigiul de la Tribunalul Bucureşti cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. ANPC a cerut instanţei să elimine din toate contractele încheiate până acum comisionul de risc/administrare, în baza ultimelor prevederi ale legii 193/2000. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, Volksbank avea la finele lui 2012 – ultimele date disponbile – credite curente de tip retail şi garantate cu proprietăţi imobiliare scadente în 5 şi peste 10 ani în valoare totală de 7,4 miliarde de lei, dintre care 6,7 miliarde de lei este valoarea creditelor cu termen la peste 10 ani. Pierderea procesului cu ANPC va duce la pierderi foarte ridicate pentru viitorul proprietar, având în vedere că pentru fiecare credit în parte banca ar avea de restituit dintr-o dată 20-25% din valoarea creditului, sumă acumulată pe o perioadă de 7 ani, potrivit calculelor ECONOMICA.NET. La nivelul portofoliului, un calcul aproximativ arată că asta s-ar traduce în restituirea unei sume situate între un miliard şi două miliarde de lei.

Volksbank şi-a manifestat intenţia de a rezolva acest pericol înainte de vânzare, prin realizarea unei conversii a creditelor din franci elveţieni în lei sau euro, cu aplicarea unui haircut la principal şi reducerea ratelor clienţilor.

Oferta de conversie

Detaliile provizorii a ofertei care au ieşit în presă arată că clienţii ar putea opta pentru dobânzi variabile efective la nivelul pieţei (5,8% pentru lei, de exemplu), conversia soldului urmând să se realizeze la un curs de de 2,5 lei/franc, faţă de 3,68 lei/franc în prezent. De asemenea, soldul ar urma să fie diminuat cu 20-35%. Măsurile combinate ar duce la scăderea ratei lunare cu aproximativ 50%, un efect similar cu eliminarea comisionului de risc, dar şi cu eliminarea riscului valutar.

Oficialii Băncii Trasilvania au spus că problema conversiei este în sarcina managemetului actual al Volksbank, astfel că există posibilitatea ca aceasta să se realizeze până la finalizarea tranzacţiei, astfel încât BT să preia, în mare, o bancă curăţată de probleme, presupunând că cei mai mulţi clienţi o vor şi accepta. Potrivit informaţiilor ECONOMICA.NET, conversia încă se discută.

Volksbank şi urmărirea penală

Volksbank mai are parte de veşti proaste şi de la Arad, acolo unde instanţa a decis redeschiderea unui dosar în care banca a fost pusă sub urmărire penală ca persoană juridică, alături de mai mulţi angajaţi, printre care şi foştii directori executivi Gerlad Schreiner şi Johann Lurf  Instanţa a infirmat rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale dată de Parchet, după ce un client al băncii a sesizat poliţia şi parchetul cu o plângere penală pentru tentativă de înşelăciune. Volksbank este acuzată că a încercat să înşele clientul în 2010, când a transpus în acte adiţionale cerinţele de aliniere a contractelor bancare la OUG 50, dar a schimbat comisionul de risc interzis de lege cu unul de administrare.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat marţi, 24 aprilie 2024, un contract de vânzare gaze cu Engie România, în valoare de 984.381,41 lei, conform unui raport remis, miercuri,......
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din ...
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...