ÎCCJ a respins recursul Volksbank într-un litigiu cu un grup de clienţi pe tema comisionului de risc

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul Volksbank România într-un proces intentat de un grup de clienţi care a vizat eliminarea comisionului de risc din contractele de credit. Decizia instanţei este definitivă.
Mihai Banita - vin, 21 nov. 2014, 14:32
ÎCCJ a respins recursul Volksbank într-un litigiu cu un grup de clienţi pe tema comisionului de risc

ÎCCJ a dat sentinţa finală, după patru ani, într-unul dintre procesele colective dintre Volksbank şi clienţii săi. Decizia vizează eliminarea comisionului de risc, redenumit în comision de administrare, din contractele a 340 de clienţi. Aceştia au câştigat şi pe fond, la Tribunalul Bucureşti, şi în apel, la Curtea de Apel Bucureşti.

Iniţial, în litigiu au fost 1.200 de clienţi, însă dosarul a fost disjuns, iar o parte dintre petenţi au fost repartizaţi la Judecătoria Sectorului 2, grup care primit deja o decizie definitivă favorabilă în ianuarie. O parte dintre clienţi s-au retras din proces după ce au negociat cu banca.

Reprezentanţii Volksbank precizează că decizia nu va avea impact asupra bilanţurilor, pentru că reclamanţii au primit sumele solicitate – spre exemplu, doar un reclamant a primit înapoi 40.000 de euro, iar rata i-a fost redusă cu o treime, însă suma variază în funcţie de valoarea creditului. Banca trebuie să plătescă cheltuieli de judecată în recurs. Comisionul de risc reprezenta aproximativ o treime din rata lunară, iar clienţii au fost despăgubiţi şi pentru sumele achitate până acum. Cele mai multe împrumuturi sunt în franci elveţieni.

„Decizia nu are impact, clienților fiindu-le deja restituite sumele. Pe fond, constatăm că practica judecătorească este în continuare neunitară. Recent, alte decizii ale Înaltei Curți au stabilit că nu se poate reține caracterul abuziv al comisionului de risc, întrucât acesta este un element constitutiv al prețului, fiind exprimat în termeni clari și fără echivoc. S-a stabilit, de asemenea, că în activitatea bancară, administrarea riscurilor este vitală, astfel că acest efort suplimentar depus de bancă, a făcut ca el să se regăsească într-un cost transparent și asumat de către consumtor sub forma comisionului de risc”, susţin reprezentanţii băncii, la solicitarea ECONOMICA.NET.

Ofertă în pregătire pentru clienţi

Volksbank a confirmat recent informaţiile din piaţă potrivit cărora ar pregăti o ofertă pentru clienţii cu credite în franci elveţieni.

Detaliile ofertei nu au fost încă fixate, însă, potrivit informaţiilor vechiculate, clienţii ar putea opta pentru posiblitatea convertirii acestor împrumuturi în lei sau în euro, la dobânzi variabile efective la nivelul pieţei (5,8% pentru lei, de exemplu). Însă cel mai mare avantaj pentru clienţi vine din conversia soldului la un curs de de 2,5 lei/franc, faţă de 3,68 lei/franc în prezent. De asemenea, soldul ar urma să fie diminuat cu 20-35%. Măsurile combinate ar duce la scăderea ratei lunare cu aproximativ 50%, un efect similar cu eliminarea comisionului de risc, dar şi cu eliminarea riscului valutar.

Volksbank a avut o strategie agresivă de creditare înainte de criză, şi a acordat îndeosebi credite ipotecare în franci elveţieni şi parţial în euro.

Succesul băncii de la acel moment, care ajunsese pe locul trei după active în 2008, a fost urmat de o perioadă de creştere a creditelor neperformante şi de diminuare a portofoliului, după deprecierea mare a valutelor.

Banca s-a confruntat şi cu un număr mare de procese cu clienţii, care au vizat în special eliminarea comisionului de risc şi se numără printre cele opt bănci locale cu care Protecţia Consumatorului are litigiu la Tribunalul Bucureşti în vederea eliminării clauzelor posibil abuzive din toate contractele.

Volksbank România a trecut în acest an printr-un proces de curăţare a bilanţurilor în vederea vânzării, care are termen la sfârşitul anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...