ÎCCJ a respins recursul Volksbank într-un litigiu cu un grup de clienţi pe tema comisionului de risc

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul Volksbank România într-un proces intentat de un grup de clienţi care a vizat eliminarea comisionului de risc din contractele de credit. Decizia instanţei este definitivă.
Mihai Banita - vin, 21 nov. 2014, 14:32
ÎCCJ a respins recursul Volksbank într-un litigiu cu un grup de clienţi pe tema comisionului de risc

ÎCCJ a dat sentinţa finală, după patru ani, într-unul dintre procesele colective dintre Volksbank şi clienţii săi. Decizia vizează eliminarea comisionului de risc, redenumit în comision de administrare, din contractele a 340 de clienţi. Aceştia au câştigat şi pe fond, la Tribunalul Bucureşti, şi în apel, la Curtea de Apel Bucureşti.

Iniţial, în litigiu au fost 1.200 de clienţi, însă dosarul a fost disjuns, iar o parte dintre petenţi au fost repartizaţi la Judecătoria Sectorului 2, grup care primit deja o decizie definitivă favorabilă în ianuarie. O parte dintre clienţi s-au retras din proces după ce au negociat cu banca.

Reprezentanţii Volksbank precizează că decizia nu va avea impact asupra bilanţurilor, pentru că reclamanţii au primit sumele solicitate – spre exemplu, doar un reclamant a primit înapoi 40.000 de euro, iar rata i-a fost redusă cu o treime, însă suma variază în funcţie de valoarea creditului. Banca trebuie să plătescă cheltuieli de judecată în recurs. Comisionul de risc reprezenta aproximativ o treime din rata lunară, iar clienţii au fost despăgubiţi şi pentru sumele achitate până acum. Cele mai multe împrumuturi sunt în franci elveţieni.

„Decizia nu are impact, clienților fiindu-le deja restituite sumele. Pe fond, constatăm că practica judecătorească este în continuare neunitară. Recent, alte decizii ale Înaltei Curți au stabilit că nu se poate reține caracterul abuziv al comisionului de risc, întrucât acesta este un element constitutiv al prețului, fiind exprimat în termeni clari și fără echivoc. S-a stabilit, de asemenea, că în activitatea bancară, administrarea riscurilor este vitală, astfel că acest efort suplimentar depus de bancă, a făcut ca el să se regăsească într-un cost transparent și asumat de către consumtor sub forma comisionului de risc”, susţin reprezentanţii băncii, la solicitarea ECONOMICA.NET.

Ofertă în pregătire pentru clienţi

Volksbank a confirmat recent informaţiile din piaţă potrivit cărora ar pregăti o ofertă pentru clienţii cu credite în franci elveţieni.

Detaliile ofertei nu au fost încă fixate, însă, potrivit informaţiilor vechiculate, clienţii ar putea opta pentru posiblitatea convertirii acestor împrumuturi în lei sau în euro, la dobânzi variabile efective la nivelul pieţei (5,8% pentru lei, de exemplu). Însă cel mai mare avantaj pentru clienţi vine din conversia soldului la un curs de de 2,5 lei/franc, faţă de 3,68 lei/franc în prezent. De asemenea, soldul ar urma să fie diminuat cu 20-35%. Măsurile combinate ar duce la scăderea ratei lunare cu aproximativ 50%, un efect similar cu eliminarea comisionului de risc, dar şi cu eliminarea riscului valutar.

Volksbank a avut o strategie agresivă de creditare înainte de criză, şi a acordat îndeosebi credite ipotecare în franci elveţieni şi parţial în euro.

Succesul băncii de la acel moment, care ajunsese pe locul trei după active în 2008, a fost urmat de o perioadă de creştere a creditelor neperformante şi de diminuare a portofoliului, după deprecierea mare a valutelor.

Banca s-a confruntat şi cu un număr mare de procese cu clienţii, care au vizat în special eliminarea comisionului de risc şi se numără printre cele opt bănci locale cu care Protecţia Consumatorului are litigiu la Tribunalul Bucureşti în vederea eliminării clauzelor posibil abuzive din toate contractele.

Volksbank România a trecut în acest an printr-un proces de curăţare a bilanţurilor în vederea vânzării, care are termen la sfârşitul anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Bursa de Valori București a lansat astăzi noua ediție a programului dedicat companiilor antreprenoriale românești care, începând cu acest an, se numește BVB Arena....
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față ...
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...