Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă sub ameninţarea greacă

Asediul euro împotriva monedei naţionale continuă marcând noi minime de valoare a leului şi cu toate că, în restul lumii, euro este moneda sub persiune. Aurul pierde teren din cauza aprecierii dolarului, iar acţiunile de la burse se vând din cauza fricii vecine cu panica, declanşată de probabilitatea tot mai mare ca Grecia să părăsească zona zero şi să intre în incapacitate de plată.
Adrian N. Ionescu - lun, 14 mai 2012, 10:53
Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă sub ameninţarea greacă

Băncile comerciale europene au început să scoată bani din Europa de Est, ceea ce loveşte în cursul de schimb, potrivit oficialilor Băncii Naţionale a României (BNR).

Euro ajunsese la 4,446 lei luni la prânz, pe piaţa interbancară. Referinţa anunţată luni de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,4370 lei/euro.

Speculatorii leului țintesc în continuare la un curs de 4,465 pentru un euro, cu un apetit agresiv pentru 4,53 – 4,57 lei / euro, potrivit analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities.

Perspectivele leului faţă de dolar şi de francul eleveţian nu sunt mai favorabile. „Deprecierea în raport cu dolarul american s-a înteţit odată cu străpungerea pragului de rezistenţă de la 3,36 lei/USD, nivel care de acum înainte este suport“, scrie Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în raportul său săptămânal.  (v. Capitolul DIDACTICE, pentru explicaţii).

Tendinţa de depreciere a leului faţă de dolar se va limita, foarte probabil, într-o primă fază, la rezistenţa majoră de 3,45 lei.Ulterior, moneda naţională ar putea pierde până ajunge la 3,57 de lei“, spune Dan Rusu.

Faţă de francul elveţian, leul se poate deprecia „până la 3,76 peste vară, cu condiţia ca perechea CHF /RON să rămână deasupra cotei de 3,62, respectiv pragului de siguranţa 3,59  de lei.

Aurul
Metalul preţios are de suferit din cauza creşterii dolarului faţă de euro, ca urmare a  crizei greceşti. Tranzacţiile cu aur se fac mai ales în dolari şi, cotaţiile acestuia crescând, aurul nu mai este atractiv la preţurile actuale.

Preţul aurului a căzut la minimul ultimelor 4 luni, la Londra. Luni la prânz, aurul se cota la 1.562,7 dolari / uncie ( o uncie de aur are 31,1034768 grame).
Şi referinţa BNR arată deprecierea aurului de la peste 177 de lei gramul în 8 mai, până la 173,16 lei luni 14 mai.  
Analiştii de la casa SSIF Broker Cluj Napoca cred în continuare că preţurile aurului „se menţin, pe termen scurt, în intervalul de consolidare între 1.618 dolari – 1.720 dolari / uncie.

Totuşi, „trendul principal rămâne ascendent, păstrând scenariul pe termen lung“, în care minimele actuale sunt considerate puncte de final pentru corecția descendentă, începută de la 1.900 dolari.

Bursele
Cel mai nervos indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor SIF-urilor şi ale Fondului Proprietatea, se îndreaptă spre suportul de la 22.000 de puncte (v. Capitulul „DIDACTICE“).

„Ideal ar fi să se stabilizeze aici, dar nu excludem un val de vânzări la debutul săptămânii,  poate până la pragul de 22.000 de puncte“, scria Dan Rusu, luni înainte de deschiderea pieţei. Aceasta i-a dat dreptate, BET Fi ajungând la numai 147 de puncte deasupra acestui suport.

Surprinzător, însă, analistul de la BT Securities nu mai pomenşte, săptămâna aceasta, de pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, sub care ar putea fi răsurnată tendinţa de creştere anuală, declanşată anul trecut.

Scăderea sub 22.000 de puncte a BET Fi, „nu ar schimba perspectiva noastră de ansamblu, care mizează pe reluarea creşterilor.

Primele semnale de revenire le-am obţine însă peste 23.400. Iar dincolo de 23.900 am vorbi deja de conturarea unui nou impuls ascendent“, scrie, în schimb, Dan Rusu, în raportul său săptămânal.

În acelaşi raport pot fi consultate principalele repere ale evoluţiilor celor mai căutate acţiuni de la BVB, ca şi ale principalilor indici ai lumii.

 

„DIDACTICELE“

 

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

 Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...