Ce se întâmplă cu banii și mașinile șoferilor dacă City Insurance, cu 3 milioane clienți RCA, se duce spre faliment? Nu sunt suficienți bani de daune și va fi nevoie, probabil, de împrumuturi

City Insurance, liderul pieței locale de asigurări în funcție de vânzări, se află într-o situație dificilă, cu un deficit substanțial de rezerve și sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraților(FGA), și își așteaptă salvarea într-o tranzacție cu un vehicul olandez care firmă că gestionează, printre altele, bani ai Bisericii Ortodoxe a Greciei. Dacă tranzacția pică, drumul City Insurance va fi, cel mai probabil, către faliment, iar aceasta înseamnă că daunele lăsate în urmă (sute de mii doar pe RCA) vor trebui achitate de către FGA, așa cum s-a întâmplat și în cazurile Astra Asigurări sau Carpatica Asig. Numai că, potrivit calculelor Economica.net bazate pe date oficiale, de această dată obligațiile asumate de City depășesc disponibilitățile imediate ale Fondului, motiv pentru care va fi nevoie, cel mai probabil, de un împrumutu garantat de stat, conform legii.
Şerban Buşcu - Dum, 01 aug. 2021, 22:15
Ce se întâmplă cu banii și mașinile șoferilor dacă City Insurance, cu 3 milioane clienți RCA, se duce spre faliment? Nu sunt suficienți bani de daune și va fi nevoie, probabil, de împrumuturi

Dacă mâine City Insurance merge spre faliment, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) nu are suficiente disponibilități imediate pentru a despăgubi sutele de mii de șoferi loviți de mașini asigurate RCA la compania încă lider de piață. Cel puțin așa arată calculele Economica.net bazate pe date oficiale. Mai clar, conform datelor furnizate de FGA, există în acest moment disponibilități de 611,5 milioane de lei, adică sub 125 de milioane de euro. Un prim raport trimis de FGA către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ale cărui date au fost consultate și de Economica.net arată că deficitul de capital al City Insurance (în fapt deficit de rezerve adică bani cu care să poată garanta plata daunelor) este de cel puțin 148 de milioane de euro.

Așadar, doar la prima vedere suma care lipsește City Insurance pentru a își putea achita daunele depășește cu 13 milioane de euro disponibilitățile FGA.  Mai mult, această sumă este una minimală, pentru că este foarte posibil ca, pe măsură ce sunt analizate toate deosarele de daună ale City ea să crească substanțial. În plus, se vor adăuga și daunele curente, având în vedere că, atunci când a fost preluată de FGA, City Insurance aproape că oprise plățile, iar în acest moment, susțin surse apropiate situației, s-a ajuns cu plata daunelor la nivelul lunii martie 2021, deci un decalaj de cinci luni, adică de zeci de milioane de euro, la nivelul City Insurance.  Ce se va întâmpla în această situație? Legea prevede mai multe soluții pentru FGA. Înainte de a explica cum poate FGA să rezolve problema menționăm că, pentru păgubiți, un eventual faliment al City va însemna fie să aștepte luni de zile pentru a le fi reparată mașina fie să își achite reparația din propriul buzunar și apoi să aștepte perioade lungi pentru a își recupera banii. Lipsa de disponibilități a FGA va prelungi mult aceste perioade de așteptare. Amintim și că FGA este singura instituție abilitată să despăgubească clienții care au de încasat de la firmele intrate în faliment.

Contribuțiile celorlalți asigurători la FGA pot crește și de zece ori. În ultimă instanță se vor lua împrumuturi cu garanția Statului

FGA este o entitate de stat aflată sub tutela ASF, însă  banii de unde sunt despăgubiți cei cu daune înregistrate de companii falimentare provin din surse private, mai precis de la toate firmele de asigurare înregistrate în România. Ele plătesc  1% din Primele Brute Subscrise (PBS) pentru asigurările generale și 0,4% pentru cele de viață. Din banii cotizați de aceste firme au fost despăgubiți și încă mai sunt și cei care aveau de luat de la Astra Asigurări sau Carpatica Asig. Cele două falimente și-au pus însă amprenta asupra Fondului, care de la disponibiități ce mergeau spre 1 miliard de lei a ajuns la puțin peste 611 milioane de lei, așa cum arătam mai sus.

De altfel, Economica.net avertiza încă de anul trecut că un eventual faliment în piață va pune mari probleme FGA, având în vedere că instituția a și pierdut un proces în urma căruia a trebuit să achite o sumă importantă către mai multe firme de asigurare.

Fondul are însă la îndemână două instrumente pentru a își duce la capăt sarcinile, chiar și fără să aibă disponibilitățile imediat necesare. Prima dintre ele este creșterea contribuției firmelor de asigurare. Potrivit legii, aceasta poate urca până la 10% din PBS, adică de zece ori cât este acum. O astfel de măsură are însă dou dezavantaje. Primul dintre ele este că se va izbi cel mai probabil de opoziția celorlalți jucători din piață, pentru care efortul va crește substanțial. Al doilea este că și dacă se va apela la această măsură ea nu rezolvă problema lichidităților pe termen scurt și mediu, alimentarea Fondului fiind treptată.  Celălalt instrument, de ultimă instanță, este ca FGA să ia un împrumut cu garanție de stat, conform legii.

Nimeni nu își dorește falimentul City Insurance, dar…

În acest moment, nimeni nu își dorește falimentul City Insurance, iar autoritățile au disponibilitate ridicată pentru rezolvarea situației, reiese din discuțiile pe care Economica.net le-a avut cu oameni din toate zonele care țin de asigurări. Totul depinde, însă, de bani. Dacă I3CP, vehiculul a cărui intrare în acționariatul City Insurance a fost deja votată în AGA firmei, nu aduce banii promiși pentru majorarea de capital, atunci șansele unei salvări sunt minime și doar o eventuală și puțin probabilă implicare a statului, printr-o procedură de preluare de către FGA, ar mai putea salva firma.

Așa cum Economica.net a anunțat în exclusivitate, I3CP a promis ASF că va aduce 150 de milioane de euro la capitalul City Insurance, sumă care ar acoperi execat deficitul identificat, la prima vedere de FGA.

Ulterior, această majorare de capital a fost votată și în AGA City Insurance.

Mai mult, I3CP, care a mai fost implicată într-o tranzacție de peste 800 de milioane de euro ratată pe ultima sută, a arătat că, ulterior preluării cotrolului la City va veni încă o majorare de 150 de milioane de euro, de la Biserica Ortodoxă a Greciei.

Până acum, însă, nu a venit niciun ban, iar City se află practic în situația de a nu putea garanta plata unor daune în valoare de cel puțin 150 de milioane de euro, situație care va duce, până la urmă, la intrarea în incapacitate de plată.

Conform celor spuse de ASF, I3CP are termen până pe 26 august să aducă majorările de capital promise, în caz contrar City făcând obiectul unor alte măsuri, care, în mod normal, nu pot fi decât ridicarea licenței și solicitarea falimentului.

Amintim că ASF a suspendat conducerea și acționariatul majoritar al City Insurance după ce a identificat probleme majore cu plata daunelor și chiar situații cu iz penal, cum ar fi indicarea unor conturi inexistente.

 

Te-ar mai putea interesa și
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui în total 331 de milioane de euro selecţionatelor participante la Campionatul European din Germania - EURO 2024, a anunţat sâmbătă forul fotbalistic continental, citat de......
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente de industrii intensive în carbon
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente ...
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că, până în 2027, România va investi 2,5 miliarde de euro din Fondul ...
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
Vicepreşedintele american Kamala Harris a anunţat sâmbătă, la COP28 în Dubai, o contribuţie de 3 miliarde de dolari ...
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat vineri crearea unei confederaţii cu ambiţia de a realiza ...