Ce se întâmplă pe șantierul celui de al treilea magazin IKEA din România

Retailerul suedez de mobilă IKEA va începe în curând să pregătească terenul pe care vor ridica cel de-al treilea magazin din România, în localitatea Dumbrăvița, în apropierea orașului Timișoara.
Alina Stanciu - joi, 15 iul. 2021, 22:01
Ce se întâmplă pe șantierul celui de al treilea magazin IKEA din România

„În curând, plănuim să deschidem cel de-al treilea magazin în România”, arată un anunț în social media al retailerului suedez de mobilă IKEA care a ales acum mai bine de trei ani Dumbrăvița, un oraș la 6 km distanță de Timișoara, ca locație pentru al treilea magazin din România. Cel mai devreme, din estimările Economica, inaugurarea ar putea avea loc la finele lui 2022. Cel mai probabil însă proiectul va fi livrat în 2023

În momentul de față, conform informațiilor furnizate de IKEA, retailerul aproape a finalizat sensul giratoriu din intersecția care va duce către noul magazin. „Având în vedere angajamentul de a crea o viață de zi cu zi mai bună pentru cât mai mulți oameni, IKEA își continuă extinderea operațiunilor în România și va deschide cel de-al treilea magazin situat în Dumbrăvița, județul Timișoara. În prezent, proiectul este în curs de dezvoltare. În cadrul etapei pregătitoare, am efectuat lucrări pentru sensul giratoriu situat la intersecția Drumului Național și Calea Aradului, care vor facilita accesul la magazin. În acest moment, zona se află în etapa finală, accesul mașinilor fiind permis pe acest traseu”, au declarat pentru Economica oficialii companiei.

Amintim că în luna martie a acestui an, Primăria localității și-a dat acordul pe modificarea PUZ-ul aprobat în decembrie 2018 și asupra Certificatului de Urbanism referitor la lucrările de organizare de șantier. Retailerul a dorit să schimbe amplasarea sensului giratoriu din incinta spațiului comercial și să poată demara lucrările de organizare de șantier și de îmbunătățire a terenului în vederea construirii. În plus, compania a adus și mici modificări PUZ-ului initial, aprobat în decembrie 2018.

Când încep efectiv lucrările de construcții

Conform estimărilor companiei, începând din această vară vor pregăti locația înainte de construcția efectivă. „Construcția magazinului și a infrastructurii necesare durează aproximativ 12 luni, cu un timp suplimentar alocat pentru desfășurarea activităților de pre-construcție. Desigur, intervalul de timp depinde de condițiile meteorologice, de condițiile de la sol, de autorizațiile necesare din partea autorităților pentru nevoi specifice, cât și de alte situații care pot apărea pe parcurs”, ne-au transmis oficialii companiei.

Ca o comparație, lucrările de construcție la magazinul IKEA din Theodor Pallady București au început în noiembrie 2017, autorizația de construcție fiind obținută în data de 17 octombrie 2017.  Inaugurarea a avut loc pe 24 iunie 2019, adică după 1 an și opt luni de când au început lucrările. Unitatea a costat 90 de milioane de euro, inclusiv terenul, și era la acea vreme cel mai mare magazin IKEA din sud-estul Europei, desfășurându-se pe 37.000 mp.

Primul magazin IKEA din România a fost deschis în 2007, în zona Băneasa din Capitală.

Cum va arăta noul magazin

Potrivit Certificatului de Urbanism, centrul comercial pe care îl va construi IKEA va avea 3 nivele (subsol, parter și un etaj), cu posibilitatea de extindere până la un nivel maxim de înălțime de 3 etaje. De asemenea, centrul va putea include parcări, alei pietonale, spații verzi, pompe geotermale, instalație de panouri fotovoltaice și va include atât un spațiu comercial cât și birouri, spații de servicii și alte funcțiuni complementare.

Retailerul pare să construiască în Timiș o replică a unității din Theodor Pallady din București, magazin gândit pentru a folosi 100% energie regenerabilă prin integrarea în construcție a sistemelor de energie geotermală și panouri solare.

IKEA operează în momentul de față două magazine fizice, în București (Băneasa și Pallady), dar și un magazin virtual. De asemenea, retailerul are o rețea de puncte click & collect în principalele orașe ale țării.

IKEA a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 951,5 milioane de lei, față de 864,9 milioane de lei cu un an în urmă și un profit net de 10,9 milioane de lei. Compania avea un număr mediu de 1.190 de angajați.

Te-ar mai putea interesa și
GTS Telecom, furnizor de servicii IT&C, anunță o creștere de 48% a cifrei de afaceri în 2021
GTS Telecom, furnizor de servicii IT&C, anunță o creștere de 48% a cifrei de afaceri în 2021
GTS Telecom, unul dintre principalii furnizori de servicii IT&C din România, membru al grupului Deutsche Telekom AG, anunță o creștere de 48% a cifrei de afaceri la finalul anului 2021.......
Vechea termocentrală Mintia va fi scoasă la licitație în iulie, preț de pornire 91 mil. euro. Cine e interesat
Vechea termocentrală Mintia va fi scoasă la licitație în iulie, preț de pornire 91 mil. euro. Cine e interesat
Termocentrala Mintia, oprită definitiv primăvara trecută, va fi scoasă la licitație, iar cumpărătorul activelor va ...
Michael Topolinski contestă licitația adjudecată de SIF Banat-Crișana pentru terenul fostei fabrici Tutunul Românesc
Michael Topolinski contestă licitația adjudecată de SIF Banat-Crișana pentru terenul fostei fabrici Tutunul Românesc
Tabogo Property, companie deținută de investitorul canadian Michael Topolinski, a depus astăzi, 23 mai, o contestație ...
Vânzările Kingfisher prin Brico Depot România continuă să crească și post pandemie. La nivel de grup, trendul este negativ
Vânzările Kingfisher prin Brico Depot România continuă să crească și post pandemie. La nivel de grup, trendul este ...
Brico Depot, lanțul de magazine de bricolaj operat de compania britanică Kingfisher, continuă pe un trend pozitv al vânzărilor, ...