Ce se va întâmpla cu resturile rămase în procesul de fabricare a chipsurilor Lays. PepsiCo schimbă modul de producție în România

Gigantul american PepsiCo, cu activități în industria băuturilor răcoritoare și a produselor alimentare, va implementa în România un sistem de producție testat deja în Marea Britanie prin care transformă cojile de cartofi folosiți în producția chipsurilor Lays în îngrășământ cu emisii reduse de carbon.
Alina Stanciu - joi, 23 sept. 2021, 22:09
Ce se va întâmpla cu resturile rămase în procesul de fabricare a chipsurilor Lays. PepsiCo schimbă modul de producție în România

Fermierii locali care produc cartofi pentru divizia de snackuri Star Foods E.M a gigantului PepsiCo ar putea folosi, începând cu 2023, îngrășăminte naturale produse din cojile cartofilor utilizați deja pentru producția de chipsuri Lays la fabrica din Popeşti-Leordeni. Acest tip de îngrășământ are un conținut scăzut de carbon, este bogat în substanțe nutritive și este folosit deja de fermierii din Marea Britanie unde compania are o unitate de producție a brandului Walkers.

„Plănuim să lansăm această tehnologie a îngrășămintelor cu conținut scăzut de carbon și în România, însă cel mai probabil acest lucru nu se va întâmpla până în 2023”, au declarat pentru Economica oficialii companiei care și-a prezentat recent noua strategie de business. Comunicată sub umbrela pep+ (pep Pozitiv), noua strategie a companiei este fundamentată pe ideea de sustenabilitate, ceea ce înseamnă operațiuni (aprovizionare, fabricare, vânzare) prietenoase cu mediul. Pe zona de aprovizionare, compania impune producătorilor  agricoli cu care colaborează la nivel mondial practici agricole regenerabile.

Din coji de cartofi, în îngrășământ pentru producția altor cartofi. Cum funcționeaază tehnologia

Tehnologia de transformare a resturilor de cartofi utilizați pentru fabricarea chipsurilor în îngrășăminte cu conținut scăzut de carbon, ce va fi folosită și în România, a fost implementată pentru prima dată în  2020, în Marea Britanie, într-un program pilot.

Rezultatele au fost bune, adică s-a raportat o reducere de 70% a emisiilor provenite de la creșterea cartofilor și astfel, în 2022, compania a decis extinderea testelor pe mai multe piețe din Europa.

În Regatul Unit, la fabrica din Leicester unde PepsiCo produce brandul Walkers, producătorul a lucrat cu firma britanică de tehnologie CCm Technologies pentru a reduce amprenta de carbon prin transformarea deșeurilor de cartofi în îngrășământ. Practic, cu ajutorul tehnologiei de captare a carbonului, cojile de cartofi rămase de la fabricarea chipsurilor Walkers din fabrica Leicester sunt transformate în îngrășământ cu emisii reduse de carbon. Îngrășământul astfel obținut este returnat fermelor din Marea Britanie unde sunt cultivați cartofii pentru chipsurile ce urmează a fi produse.

„Tehnologia este concepută pentru a se conecta la digestorul anaerob (un utilaj din fabrică – n.red.) care utilizează deșeuri alimentare pentru a genera aproape 75% din energia electrică utilizată la fabrică și ne ajută să ne asigurăm că trimitem zero deșeuri la groapa de gunoi. Echipamentul nou instalat utilizează deșeurile secundare rezultate din procesul de digestie anaerobă pentru a crea îngrășământ. Prin transformarea deșeurilor de cartofi într-o resursă reutilizabilă, promovăm o mai mare circularitate în procesul de cultivare a cartofilor, ajutând fermierii să își reducă impactul asupra mediului. Această inițiativă face parte dintr-un program mai amplu de agricultură  al PepsiCo, care i-a ajutat anterior pe cultivatorii britanici să reducă cu 50% consumul de apă și emisiile de carbon”, a explicat PepsiCO într-un comunicat publicat la lansarea proiectului pilot.

Fermierii locali, furnizori de cartofi pentru PepsiCo

Potrivit datelor companiei, producătorul american își procură o parte din materia primă prin intermediul Programului de Agricultură Sustenabilă în care sunt înscriși în jur de 40.000 de producători din 60 de țări ale lumi, care exploatează 2,5 milioane de hectare. Din România, PepsiCO achiziționeaază doar cartofi, în contextul în care deține o unitate de producție de chipsuri la Popești-Leordeni.

În prima jumătate a anului trecut, spre exemplu, aproximativ 50.200 de tone de cartofi fuseseră contractați de la 14 producători locali înscriși în programul procesatorului destinat fermierilor din întreaga lume. În 2019, PepsiCo a cumpărat 32.500 de tone din România, ceea ce a reprezentat peste 1% din producția națională totală.

Ce alte schimbări vor apărea la PepsiCO

„pep + este viitorul companiei noastre – o transformare strategică totală a ceea ce facem și a modului în care o facem,  pentru a susține creșterea și  valoarea adăugată, punând sustenabilitatea și capitalul în centrul viziunii companiei. Reflectă o nouă realitate de business, unde consumatorii sunt mai interesați de viitorul planetei și al societății”, a spus Ramon Laguarta, președinte și CEO al PepsiCo.

De exemplu, pentru producția brandului Lay’s, compania va utiliza cartofi cultivați în mod sustenabil pe un câmp regenerabil, iar pregătirea și livrarea va fi făcută dintr-un lanț de aprovizionare cu zero emisii și cu o utilizare pozitivă a apei. Produsele vor fi ambalate într-o pungă bio-compostabilă, cu cele mai scăzute niveluri de sodiu din piaţă.

În ceea ce privește portofoliul de produse, compania vrea să introducă mai multe ingrediente, atât în produsele alimentare noi, cât și în cele existente acordând prioritate năutului, proteinelor pe bază de plante și cerealelor integrale. De asemenea, vrea să extindă poziția de piață în categoria nuci și semințe, unde este deja liderul global de marcă, inclusiv poziții de lider în Mexic, China și mai multe piețe din Europa de Vest.

De asemenea, compania vrea să accelereze procesul de reducere a zahărului adăugat și a sodiului prin utilizarea obiectivelor bazate pe știință în portofoliul său și pregătirea produselor sale alimentare cu uleiuri mai sănătoase.

PepsiCo a generat venituri nete de peste 70 de miliarde de dolari în 2020, determinate de un portofoliu complementar de alimente și băuturi care include Frito-Lay, Gatorade, Pepsi-Cola, Quaker, Tropicana și SodaStream.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată dar la care statul este cel mai mare acționar, nu au aprobat derularea......
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea ...
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...