Ce servicii primeşti gratuit la medic dacă nu eşti asigurat la Sănătate

Aproximativ 2 milioane de români nu sunt asiguraţi la Sănătate. Aceştia au dreptul doar la serviciile incluse în pachetul minimal de servicii medicale. ECONOMICA.NET îţi spune, punctual, ce afecţiuni pot fi tratate gratuit la medic dacă nu eşti asigurat la Sănătate, potrivit normelor de aplicare a Contractului-Cadru de acordare a asistenţei medicale în 2014-2015.
Cristina Şomănescu - Dum, 27 apr. 2014, 21:07
Ce servicii primeşti gratuit la medic dacă nu eşti asigurat la Sănătate

Ce servicii îţi poate acorda gratuit medicul de familie dacă eşti neasigurat la Sănătate

De trei tipuri de servicii medicale beneficiază pacientul neasigurat la Sănătate la medicul de familie. E vorba de asistenţă medicală în caz de urgenţă medicală, de consultaţii pentru boli infecto-contagioase şi de consultaţii pentru monitorizarea gravidei şi lehuzei.

Ai o urgenţă medicală, eşti neasigurat şi ajungi la medicul de familie. Ce servicii îţi poate oferi gratuit medicul

Pacientul neasigurat la Sănătate beneficiază de asistenţă medicală în caz de urgenţă medicală, în cabinetul oricărui medic de familie, adică de anamneză, examen clinic şi tratament, în limita competenţei medicului şi a dotării tehnice din cabinetul său medical.
Precizăm că neasiguraţii au dreptul la o singură consultaţie pentru fiecare situaţie de urgenţă constatată de medicul de familie, pentru care a asigurat primul ajutor sau pe care a tratat-o în cabinetul său medical.

Medicaţia pentru pacienţii neasiguraţi care vin la medicul de familie cu o urgenţă medială este asigurată din trusa de urgenţă a cabinetului.

În normele de aplicare a Contractului-Cadru se stipulează că medicii de familie pot oferi gratuit asistenţă de urgenţă pacienţilor neasiguraţi, doar în timpul programului de lucru.

Crezi că ai o boală infecto-contagioasă şi nu eşti asigurat la Sănătate. Ce îţi poate oferi gratuit medicul de familie

Pacienţii neasiguraţi la Sănătate beneficiază de o singură consultaţie la medicul de familie pentru fiecare boală infecto-contagioasă suspicionată şi confirmată.

Lista bolilor infecto-contagioase pentru care ai dreptul la consultaţii cuprinde: dizenterie amibiana, antrax, bruceloză, difterie, febră butunoasă, febră galbenă, febrele paratifoide A, B, C, febra Q, febră recurentă, febră tifoidă, filarioză, dracunculoză, hepatită virală, holeră, infecţia gonococică, leishmaniozele, lepră, leptospiroză, limfogranulomatoză inghinală benignă, malarie, meningită cerebrospinală epidemică, morva, meioidoza, pestă, poliomielită şi alte neuroviroze paralitice, psitacoza-ornitoză, rabie, reumatism articular acut, scarlatină, sifilis, şancru moale, tetanos, tifos exantematic, tuberculoză (toate formele şi localizarile), tularemie, tuse convulsivă, complicaţiil postvaccinale, infecţia HIV.

Persoanele neasigurate la Sănătate suspicionate că au una dintre aceste boli vor fi consultate şi trimise de medicul de familie către ambulatoriul de specialitate, pentru investigaţii şi confirmarea diagnosticului.

Atenţie! Pacienţii neasiguraţi suportă integral costurile investigaţiilor paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de familie.

Primeşti gratuit consiliere pentru planificare familială

Persoanele neasigurate au dreptul la consultaţii de planificare familială oferite de medicul de familie
Fiecare român neasigurat la Sănătate primeşte gratuit două consultaţii de planificare familială pe an, în care va fi consiliat şi îi va fi indicată metoda contraceptivă oportună.

Eşti gravidă şi nu eşti asigurată la Sănătate. La ce servicii ai dreptul

– vei fi luată în evidenţa medicului de familie, în primul trimestru de sarcină;
– vei fi supravegheată lunar, din luna a treia până în luna a şaptea.
– vei fi supravegheată de două ori pe lună, din luna a şaptea până în luna a noua inclusiv;
– vei fi consultată la domiciliu, când vei fi externată din maternitate;
– vei fi consultată la patru săptămâni de la naştere;
Medicul îţi va recomanda alimentaţia exclusivă la sân a copilului până la vârsta de şase luni şi continuarea acesteia până la minimum un an. De asemenea, va recomanda gravidei testare pentru HIV, hepatită de etiologie virală cu virus B şi C şi o va consilia pre şi post testare HIV şi lues.

Pentru ce probleme de sănătate poţi fi tratat gratuit în ambulatoriul spitalelor publice

În ambulatoriu, pacienţii neasiguraţi la Sănătate vor beneficia de consultaţii pentru urgenţe medico-chirurgicale, consultaţii pentru supravegherea și depistarea bolilor infecto-contagioase, precum şi de consultații de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei.

Concret, pacientul neasigurat la Sănătate are dreptul la o singură consultaţie pentru fiecare urgenţă medicală cu care se prezintă la medic.
În această consultaţie intră toate serviciile medicale necesare pentru rezolvarea situaţiei care pune în pericol viaţa pacientului şi/sau bilet de trimitere pentru internare în spital pentru cazurile care depăşesc posibilităţile de tratament în ambulatoriul de specialitate.

La câte consultaţii ai dreptul pentru depistarea bolilor infecto-contagioase

Pacientul neasigurat la Sănătate va primi, gratuit, în ambulatoriul de specialitate, o singură consultaţie pentru fiecare boală infecto-contagioasă suspicionată şi confirmată.

Pacienţii neasiguraţi la Sănătate (deci cei care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale) suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de specialitate.

Persoanele neasigurate la Sănătate pot primi gratuit tratament la stomatolog doar dacă au o urgenţe stomatologice.

Pacienţii neasiguraţi la Sănătate vor beneficia de următoarele servicii la medicul stomatolog, dacă sunt urgenţe medicale: pansament calmant/drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor apicale cu anestezie prin infiltraţie, tratamentul afecţiunilor parodonţiului cu anestezie prin infiltraţie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulare, reparaţie/rebazare proteză, reparaţie aparat ortodontic.

Pacienţii neasiguraţi la Sănătate vor suporta integral costurile radiografiilor dentare recomandate de medic, precum şi costurile tratamentului.

În ce condiţii poţi fi internat, gratuit, într-un spital public, dacă eşti neasigurat la Sănătate

– ai o urgenţă medico-chirurgicală care îţi (poate) pune viaţa în pericol. În acest caz, vei primi gratuit tratament şi vei fi gratuit spitalizat doar până când vei fi stabilizat. Din momentul în care problema cu care ai venit la spital nu mai constituie o urgenţă medicală, ai de ales între două opţiuni: te externezi din spital sau continui internarea şi plăteşti contravaloarea tuturor serviciilor pe care le primeşti în spital.
– ai o boală cu potenţial endemo-epidemic, caz în care vei fi spitalizat până la vindecarea ei.
– trebuie să naşti.

Citeşte şi Cât costă ziua de spitalizare: Stat versus Privat

Te-ar mai putea interesa și
Bugetul României va fi evaluat de Comisia Europeană în martie și de agențiile de rating în aprilie
Bugetul României va fi evaluat de Comisia Europeană în martie și de agențiile de rating în aprilie
Premierul Florin Cîţu a declarat că în luna martie instituţiile Comisiei Europene vor realiza o evaluare asupra bugetului României pe 2021, urmând ca în luna aprilie să fie făcute evaluări...
Uniunea Europeană va solicita autorităților americane să-i permită să cumpere vaccinuri AstraZeneca produse în SUA
Uniunea Europeană va solicita autorităților americane să-i permită să cumpere vaccinuri AstraZeneca produse în SUA
Uniunea Europeană va cere Statelor Unite ale Americii să permită exportul a milioane de doze de vaccin anticoronavirus ...
GCS: 4.064 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.070 de pacienți la ATI
GCS: 4.064 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.070 de pacienți la ATI
Un număr de 4.064 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a informat, ...
Cîţu: Agro Invest va avea un plafon de 1 miliard de lei, care va fi mărit dacă va avea succes. În PNRR vor intra doar proiectele întinse până în 2026
Cîţu: Agro Invest va avea un plafon de 1 miliard de lei, care va fi mărit dacă va avea succes. În PNRR vor intra doar ...
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că programul Agro Invest, de sprijin al fermierilor, va începe cu un plafon de ...