Ce sfaturi dă şi ce preferă cel mai mare investitor al lumii. Portofoliul lui Buffet, fără Facebook

„Cash-ul este rege!“ este cel dintâi sfat al lui Warren Buffet, supranumit „Oracolul din Omaha“, care are, totuşi,  plasamente bursiere de peste 74 de miliarde de dolari prin celebrul său fond de investiţii Berkshire Hathaway, potrivit celor mai recente date ale Securities and Exchange Commission, autoritatea pieţei de capital din SUA. Ce zice Buffet despre Facebook şi care sunt celelalte  cele mai importante 4 sfaturi şi unde puteţi vedea actualizat portofoliul lui Buffet, mai departe...
Adrian N. Ionescu - Dum, 15 iul. 2012, 09:46
Ce sfaturi dă şi ce preferă cel mai mare investitor al  lumii. Portofoliul lui Buffet, fără Facebook

Cel mai mare pachet de acţiuni din portofoliul fondului de investiţii Berkshire Hathaway, înnfinţat şi controlat de Warren Buffet, supranumit „Oracolul din Omaha“, este cel cu acţiunile marii corporaţii de servicii de transfer de bani American Express.

Pachetul American Express valorează aproape 8,8 miliarde de dolari, şi ocupă 13,17% din portofoliul lui Buffet.The Coca Cola Co şi DaVita Inc sunt celelate cele mai mari deţineri ale lui Buffet. Portofoliul Buffet poate fi consultat permanent  pe site-ul CNBC.

Mai nou, miliardarul american Warren Buffett crede că investitorii nemulţumiţi că acţiunile Facebook au scăzut după listarea companiei la bursă, în luna mai, plătesc preţul pariului pe o creştere imediată, potrivit unui interviu din Bloomberg Television.

„Nu ar trebui să cumperi o fermă pentru că crezi că o vei vinde a doua zi pentru mai mulţi bani. Este un motiv groaznic să cumperi acţiuni”, a spus Buffett.

Facebook a debutat pe bursă pe 18 mai, la un preţ de 38 de dolari pe acţiune. La această cotaţie, capitalizarea companiei era e 104,2 miliarde dolari.

Iată cele 5 reguli ale lui Buffet, aşa cum au fost sintetizate de The College Investor, din diferitele sale apariţii publice, ca şi din intervenţiile la adunările acţionarilor.

 

1. „Cash is king“
Surprinzător  pentru , probabil,cel mai mare investitor la bursă al lumii, cash-ul este o afacere. Warren Buffett păstrează o „o multime de bani pe mână „, după cum spune  el însuşi,

Este un sfat bun şi pentru finanţele personale: astfel încât să poată atât la situaţii de mari pierderi din plasamente, dar să şi profite rapid de de oportunităţile de investiţii.

În scrisoarea lui adresată în 2011 acţionarilor Berkshire Hathaway, Buffett redă un sfat primit în 1939 de la bunicul său: „am cunoscut o mulţime de oameni care, la un moment sau altul, au suferit în diverse moduri, pur şi simplu pentru că nu aveau bani gata să fie folosiţi… Sper să nu ţi se întâmple niciodată ţie.”

Oricând poate fi nevoie de un fond de urgenţă pentru cheltuieli neaşteptate. „De exemplu, dacă aţi avea grămezi de bani care aşteaptă să fie investite acolo unde criza financiară a lovit, ai putea cumpăra ieftin ceea ce vei vinde mai târziu scump, cu profituri de 50% -100%. Dar dacă ai fi avut totul în investiţii, ai fi suferit doar pierderi mari“, spune filozofia lui Buffet, sintetizată de The College Investor.

 
2. Teme-te  atunci când alţii sunt lacomi

Una dintre cele mai celebre fraze lui Buffett este: „Fii temător atunci când alţii sunt lacomi, şi fii lacom când ceilalţi se tem”.

Ideea este că ar trebui să evitate acţiunile pe care toată lumea se grăbeşte să le cumpărare, căci, probabil, au devenit supraevaluate.

În schimb, trebuie căutate acţiunile la care puţini oameni sunt atenţi, iar performanţele şi datele lor fundamentele arttrebui verificate.

 
3. Dividendul este prietenul tău

Buffett iubeşte dividendele, la fel ca şi cei mai mulţi investitori. Dividendele arată de obicei că finanţele companiei sunt în „formă destul de bună pentru a susţine ieşirea din firmă a unor venituri câştigate greu“.

Lui Buffett îi plac companii care au o lungă istorie de plată a dividendelor, mai ales dacă acestea cresc în timp.

Acest tip a acţiuni,ale companiilor care au crescut dividendele în ultimii 25 de ani, sunt considerate aristocratice.

Oracolul Buffett a anunţat recent că există o bună şansă că numai suma totală a dividendelor plătite de deţinerea sa  în Coca-Cola va depăşi în curând ceea ce a plătit pe acest pachet. „Aceasta este o mare rentabilitate a investiţiei!“, exclamă articolul din The College Investor.

 
4. Cumpără acţiuni subevaluate

Buffett caută întotdeauna să cumpere acţiuni subevaluate din punctul de vedere al valorii lor intrinsece, calculată în funcţie de indicatorii companiei pe ultimii cinci ani. Mai ales de rentabilitatea capitalului propriu al companiei, care ar fi bine să aibă datorii mici sau delocdatoria puţin sau deloc.
De asemenea, mai caută companii care au un anumit tip de monopol sau o trăsătură specială care va permite ca acesta să fie de succes în viitor.

 
5. Cumpăra şi Păstrează

În fond, Warren Buffett este un cumpărător veritabil şi un investitor răbdător. El spunemereu adepţilor săi că deţine plasamentele sale pentru o perioadă lungă de timp.

Buffet a deţinut mai multe dintre pachetele sale de acţiuni  peste 20 de ani, dacă, desigur, „fundamentele“ companiei nu  s-au schimbat.

Practic, investeţte cu adegvărat, nu „tranzacţionează“.

„Găsiţi companii care vă plac, şi aşteptaţi un preţ corect“, ar suna unul din preceptele Buffet.

S-a spus că Oracolul din Omaha are o listă de sute de companii în care vrea să investească, dar că el aşteaptă preţul corect şi oportunitatea cea mai potrivită.

Te-ar mai putea interesa și
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea oraşului Dnipro din centrul Ucrainei, cel puţin o persoană fiind rănită,......
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane de euro în București
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane ...
Poșta Română se retehnologizează și face pasul către sortarea automatizată a coletelor prin organizarea unei licitații ...
Băncile au solicitat majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă de la 70.000 de euro, la 120.000 de euro, avansul să rămână la 5%. Decizia se va lua în vară
Băncile au solicitat majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă de la 70.000 de euro, la 120.000 de euro, avansul ...
Băncile care acordă credite prin programul Noua Casă au solicitat ridicarea plafonului de 70.000 de euro pentru creditele ...