Ce spune un tânăr antreprenor neamț despre piața IT din România

Martin Hörhammer, un tânăr pe jumătate român pe jumătate neamț înearcă să crească Medialine,  o companie de soluții IT de business pe o piață domninată de companiile locale. Într-un interviu acordat ECONOMICA.NET acesta ne povestește cum a început și care sunt provocările pe care trebuie să le treacă un investitor în România.
Economica.net - mar, 17 feb. 2015, 22:04
Ce spune un tânăr antreprenor neamț despre piața IT din România

ECONOMICA.NET : Cum ți-a  venit ideea unui astfel de business?

Martin Hörhammer : Câteodată lucrurile se întamplă „din greșeală”. În fapt, afacerea noastră a pornit cu distribuția de telefoane mobile prepaid, pe la sfârșitul anilor 1990. A fost inițial o afacere „studențească” de garaj, care în prezent a ajuns, fără să facem un scop din asta, să fie una dintre cele mai mari afaceri private pe piața integratorilor și furnizorilor de soluții și sisteme IT din Germania.
Succesul operațional a generat o creștere organică a afacerii și o evoluție a produselor și serviciilor pe care le oferim.

ECONOMICA.NET: De ce extinderea tocmai în Romania, o țară cu multe firme locale?

Martin Hörhammer: La prima vedere, România nu este prima opțiune la care se gândește un investitor sau un director de dezvoltare atunci când se gândește la expansiune către piețe emergente cu potențial ridicat, însă România este un mediu mult mai propice pentru investiții de cât ar crede mulți. Povestea noastră în Romania a început în 2005. Am început prin dezvoltarea de software pentru piața germană. Aceasta reprezenta la acel moment o afacere bună, avand în vedere ca România are un potențial imens din punct de vedere al capitalului uman, mai ales din perspectiva specialiștilor IT cu experiență, fapt ce a făcut  mari investitori globali să își mute centrele de suport în România. Pot spune că ne-am facut temele, ajustând și localizându-ne soluțiile, oferind în prezent soluții customizate pentru piața din România, de tip ERP, CRM, ECM, infrastuctrura IT și soluții cloud. Cloud-ul reprezintă viitorul afacerii noastre.

ECONOMICA.NET:  Ce cota de piață are compania în România și cum vreți să o creșteți?

Martin Hörhammer: În prezent lucrăm la niște conturi strategice, cu o bază nu foarte mare de clienți cu care avem o relație foarte strânsă.
Clienții noștri vin din domenii precum producție, distribuție, automotive și servicii și utilizează toată gama de produse, soluții și servicii din portofoliul nostru. Scopul nostru este să creștem. Va pot spune ca pe piață din Germania și Austria avem o cifră de afaceri de 30 mil de euro și avem birouri în toate orașele mari, de importanță economică. Pentru România am prevăzut o creștere anuală de 2 cifre a afacerii pentru următorii 2 ani.

ECONOMICA.NET: Prin ce se diferențiază Medialine față de alți jucători de pe piață?

Martin Hörhammer: Compania noastră, cu cei 110 angajați ai săi, este condusa de tehnologia, know-how-ul și operațiunile sale interne. Multi clienți se luptă să gestioneze mai mulți furnizori de servicii, înfruntandu-se cu provocări uriase ce vin odată cu colaborările de pe segmetul IT&C.
 Suntem o companie „full service” și reducem astfel interfețele către ceea ce este necesar punând la dispozitia clienților know-how-ul afferent Infrastructurii de IT&C, serviciilor de cloud și soluțiilor software de business precum ERP, CRM și ECM. Specialiștii noștri din toate domeniile  fac din Medialine România un provider „one-stop-shopping”. Infrastructura noastră tehnică și puterea noastră financiară ne dau posibilitatea să gestionăm 10 milioane de conexiuni zilnic. Oferim soluții de cloud privat pentru companii de toate dimensiunile, care desi sunt standard, pot fi customizate pe nevoile clienților. Începand cu data center-ul și terminând cu utilizatorul efectiv al soluțiilor ERP, CRM și ECM.

ECONOMICA.NET: Știm că sunteți prezenți pe trei piețe. Urmează o extindere a business-ului în regiune?

Martin Hörhammer: Anul acesta ne focusăm pe dezvoltarea piețelor curente. Am luat în considerare extinderea pe alte piețe în regiune, însă, momentan suntem la stadiul de plan.

ECONOMICA.NET: Cum estimezi că se va dezvolta piața romanească de IT peste 5 ani?

Martin Hörhammer:  Piața romanească de IT va înregistra în urmatorii o evoluție constantă, păstrând media anuală de creștere de 5-6%. Cresterea se datorează în mare parte și intrării în piata de IT&C a unor jucători noi, dornici să investească într-o piață în care lucreaza 80.000 de programatori sau ingineri de software și unde cererea pentru servicii și produse IT&C este în continuă creștere.

ECONOMICA.NET:  Care sunt lucrurile care lipsesc pe această piață pentru ca viața companiilor de IT să fie mult mai ușoară?

Martin Hörhammer:  Cred că sunt două probleme foarte bine cunoscute. În primul rând infrastructura din România. Este foarte greu să atragi și să ajungi la client atâta vrame cât infrastructura rutieră lipsește. Aceasta este, din punctul meu de vedere, una dintre problemele importante pe care România ar trebui sa le rezolve pentru a continua procesul de dezvoltare, iar a doua problemă este birocrația, dar cred că stii asta mai bine decât mine.

ECONOMICA.NET:  Este mai ușor să dezvolți o companie în Germania sau în România?

Martin Hörhammer:  Aceasta este o întrebare al cărui raspuns depinde foarte mult de perspectivă. Pentru cineva din România, a demara o afacere în Germania pare mult mai greu decât în propria țară. Din punct de vedere obiectiv, Germania este o economie mult mai competitivă, însa reprezintă totuși o piață mai mare. În România înca mai este loc în anumite segmente de piață. Spre exemplu, piețele de CRM și de Cloud în România sunt încă la început.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) documentația pentru contractul de construire al......
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare ...